Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Γιώργος Αμερικάνος: Δύο χρόνια χωρίς τον “παγκόσμιο”

Δυο χρόνια συμπληρώνονται από την χαμό του Γιώργου Αμερικάνου, του θρύλου για όλη την οικογένεια του μπάσκετ και περισσότερο απ όλες της ΑΕΚ.

AMERIK1

Ο Γιώργος Αμερικάνος γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1942 στη Νίκαια Αττικής, όμως 71 χρόνια μετά, ξημερώματα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου έπαψε να βρίσκεται κοντά μας.

“Ο Θεός της βασίλισσας”
Ο αρχηγός της ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 όντας αρχηγός της και γι αυτό τον αποκαλούσαν "ο Θεός της Βασίλισσας", έσβησε σε ηλικία 71 ετών στον ΚΑΤ. Ο Γιώργος Αμερικάνος βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη τους τελευταίους μήνες, λόγω προβλημάτων υγείας (είχε υποστεί διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο) και όπως φαίνεται ο οργανισμός του δεν άντεξε άλλο.

AMERIK-3

Ο Αμερικάνος της ΑΕΚ 
Ο “Παγκόσμιος” Αμερικάνος (που κέρδισε αυτό το προσωνύμιο παίζοντας στη Μικτή Κόσμου) γεννήθηκε το 1942 και μεγαλούργησε με τα χρώματα της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε προσφορά μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ η οποία τον απέκτησε από τη ΧΑΝ Νικαίας. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδας με τη φανέλα του δικέφαλου αετού της ΑΕΚ (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968).
Ήταν ο ηγέτης της ομάδας όταν αγωνίστηκε στο Final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1965-1966 στην Ιταλία και όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968. Eπιτυχίες πρωτόγνωρες για το ελληνικό μπάσκετ και πέρασαν πολλά χρόνια πριν επαναληφθούν. 

AMERIK-2

Με τον Αμερικάνο στην κορυφή της Ευρώπης
Στον τελικό του Κύπελλο Κυπελλούχων στις 4 Απριλίου 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας σημείωσε 29 πόντους, παρακινώντας του συμπαίκτες να τού δίνουν τη μπάλα έχοντας πίστη στις δυνατότητές του. Η ΑΕΚ κέρδισε τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων στο μπάσκετ. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για το ελληνικό μπάσκετ, σε μία χρονική στιγμή, που το άθλημα δεν ήταν στις καρδιές των Ελλήνων, αλλά ούτε και η Ελλάδα μια από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης σε επίπεδο σύλλογων ή Εθνικό επίπεδο.

AMERIK-4

Ο αγώνας έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς η Αθήνα δεν διέθετε αξιόλογο  κλειστό, παρά μόνο το ιστορικό γηπεδάκι του Σπόρτινγκ. Έτσι, 80.000 θεατές κατέκλυσαν το Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ. Η ΑΕΚ στα τέλη της δεκαετίας του '60 είχε μια σπουδαία ομάδα, με παίκτες, όπως ο Μόσχος, ο Ζούπας, ο Τρόντζος και φυσικά ο Αμερικάνος και η πρώτη ελληνική, που έφθασε σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1966. 

Το ανοιξιάτικο βράδυ του Απρίλη 1968 ο «δικέφαλος» παρατάχθηκε χωρίς τον Μόσχο, που είχε φύγει από τη ζωή, χτυπημένος από την επάρατο νόσο, όμως η νίκη ήρθε σχετικά εύκολα για τους παίκτες του Νίκου Μήλα. 
Η σύνθεση της ΑΕΚ και οι πόντοι που σημείωσαν οι παίκτες της: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4 και Τσάβας 3.

AMERIK-5

Ο Αμερικάνος της Εθνικής
Στην Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε 68 φορές και σημείωσε 1076 πόντους (μ.ο. 15,8). Αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και του 1965 και ήταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ελλάδος και στις δυο διοργανώσεις με μέσο όρο 15,2 - 17,4 αντίστοιχα. Συμμετείχε ακόμα μία φορά στους Μεσογειακούς αγώνες το 1967, 4 φορές στο Βαλκανικό πρωτάθλημα (1962, 1964, 1967, 1969) και 2 φορές σε προολυμπιακά τουρνουά (1960, 1964). Αγωνίστηκε μια φορά με την Εθνική Εφήβων κατά την οποία σημείωσε 18 πόντους.
* Τη σεζόν 1986-87 ανέλαβε την ομάδα της ΑΕΚ από τη θέση του υπηρεσιακού προπονητή.

AMERIK-6

«Γειά σου Αμερικάνε…»
Ο Αμερικάνος αντιμετώπιζε εδώ και τρία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες, βρισκόταν στην μονάδα αναζωογόνησης του ΚΑΤ, καθώς είχαν παρουσιαστεί νέες επιπλοκές στην υγεία του. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2013 πήρε τον... δρόμο για τον Παράδεισο. Η κηδεία του Γιώργου Αμερικάνου τελέστη την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στις 16:30 το απόγευμα.

* «Υπάρχουν αθλητές που προκαλούν τον θαυμασμό μας με τις επιδόσεις τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που κερδίζουν επιπλέον τη συγκίνησή μας με το ήθος, την αγωνιστικότητα, την ποιότητα και τη διάρκεια της προσφοράς τους. Ο Γιώργος Αμερικάνος διακρίθηκε ανάμεσά τους ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Και έως το τέλος δεν έπαψε να βάζει τρίποντα στις καρδιές μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε με αφορμή το θάνατο του Γιώργου Αμερικάνου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

AMERIK-7

* Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, με την οποία αποχαιρέτισε τον μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα της ιστορίας του συλλόγου. «Η ΑΕΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Αμερικάνου που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ύστερα από χρόνια ταλαιπωρία αφού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Ο Γιώργος Αμερικάνος υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής της ομάδας μας στο μπάσκετ….».

* Η κόρη του εκλιπόντος, δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΤ, Χριστίνα Αμερικάνου, έγραψε πολύ συγκινητικά, αλλά και… υπερήφανα λόγια στο «προφίλ» της στο «Facebook»: «Μας βαρέθηκε και πήγε να βρει τον Φαίδωνα τον Ματθαίου και τον Γιώργο τον Κολοκυθά να στήσουν μια από τις πλάκες που φτιάχνανε μαζί στα νιάτα τους. Όταν έχουν χρόνο από τα γέλια τους και τις φωνές θα βαράνε και κανά σουτάκι... ''Εγώ θα φοράω παλτό και εσείς θα είστε με τη φόρμα. Για ένα μπουκαλάκι θα παίξουμε", σα να τον ακούω! Ποτέ δεν θα φύγει η φωνή του από τα αυτιά μου. Ψιτ Αμερικάνε, σ' αγαπώ!»...

AMERIK-10

AMERIK-9