Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

“Έφυγε” ο ταπεινός επαγγελματίας, αληθινός κύριος Μάρτον Φούλοπ

Το ποδόσφαιρο θρηνεί τον Μάρτον Φούλοπ που έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή και οι “Αθλητικοί Φάκελοι” είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του. Δημοφιλής δεν υπήρξε ίσως ποτέ. Σωστός στη δουλειά του, όμως, ήταν πάντοτε. 

fulop-1

Ο Μάρτον Φούλοπ «έφυγε» στα 32 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο. Την αρρώστια που δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή... Έχοντας διαγνωσθεί με όγκο στο χέρι από το 2013, ο εκλιπών είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και να παλέψει για την υγεία του, με αποτέλεσμα, έτσι όπως τα έφερε η μοίρα, η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε να ήταν ο Αστέρας Τρίπολης. Αγωνίστηκε για μια σεζόν στους Αρκάδες, όμως ήταν αρκετή για να χαρακτηριστεί τεράστια μεταγραφή για την ελληνική ομάδα, δεδομένου πως οι εμπειρίες του από το αγγλικό ποδόσφαιρο και οι ομάδες στις οποίες είχε βρεθεί έκαναν τις εμπειρίες του πολύτιμες για κάθε ομάδα.

fulop-2

«Είμαι αισιόδοξος πως σε λίγους μήνες θα είμαι σε θέση να προπονηθώ και πάλι και να καταφέρω να επιστρέψω στο ποδόσφαιρο. Οι γιατροί μου επιτρέπουν να προπονούμαι ανάμεσα στις θεραπείες...», είχε πει μετά την επέμβαση που είχε κάνει στο χέρι, πριν από δύο χρόνια, αλλά δυστυχώς, τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι όπως τα φανταζόταν ο ίδιος και ο ποδοσφαιρικός κόσμος.

FULOP-3

Η ανακοίνωση από την ΜΤΚ
Η ΜΤΚ Βουδαπέστης ήταν αυτή που ανακοίνωσε τον θάνατο του Μάρτον Φούλοπ, ο οποίος βρέθηκε στην ομάδα της Ουγγαρίας για τη σεζόν 2001-2002 και μετακόμισε άμεσα στην Τότεναμ που τον είχε παρακολουθήσει και τον ήθελε... σαν τρελή! Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο άλλοτε διεθνής γκολκίπερ δεν πρόλαβε να εμφανιστεί σε παιχνίδι της πρώτης κατηγορίας του ουγγρικού ποδοσφαίρου και επέλεξε την Πρέμιερ Λιγκ για να συνεχίσει την καριέρα του.

FULOP-4

Ο Φούλοπ στα γήπεδα της Αγγλίας
Στα «σπιρούνια», δεν κατάφερε να πάρει κάποια ευκαιρία κι έτσι παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού πρώτα στην Τσέστερφιλντ κι έπειτα στην Κόβεντρι. Εν συνεχεία, ήρθε θητεία στη Σάντερλαντ ξανά με τη μορφή δανεισμού, μόνο που εκεί έκανε τις «μαυρόγατες» να τον αγοράσουν, αφού σχημάτισαν πολύ καλή άποψη για τις ικανότητές του και ο Φούλοπ επιτέλους δικαιωνόταν. 
* 2007: Υπέγραψε κανονικό συμβόλαιο με την ομάδα του Tyneside έναντι κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ, όμως παραχωρήθηκε αμέσως δανεικός στη Λέστερ για μια σεζόν. Επιστρέφοντας στο «Στάδιο του Φωτός», έπαιξε σε 47 παιχνίδια και το 2010, ήταν η ώρα ενός ακόμα μεγάλου βήματος, που άκουγε στο όνομα Μάντσεστερ Σίτι. 

FULOP-6

Έχοντας περάσει στα χέρια των Αράβων η αγγλική ομάδα και νυν πρωτοπόρος της Πρέμιερ Λιγκ, έκανε σπουδαίο το γεγονός της επιλογής του Φούλοπ, που αποτελούσε λύση... ανάγκης ελέω τραυματισμών. Έπαιξε σε τρία ματς και τότε, ο Ρόι Κιν, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στη Σάντερλαντ, τον πήρε στην Ίπσουϊτς και τού έδωσε 38 συμμετοχές! Πέρασε και από τη Γουέστ Μπρομ, όπου όμως ήταν το «back-up» του Μπεν Φόστερ και περιορίστηκε σε εμφανίσεις μονάχα στο Λιγκ Καπ. Στην Πρέμιερ με τους «baggies», έπαιξε στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, όπου η ομάδα του ηττήθηκε 3-2 από την Άρσεναλ. 

FULOP-5

Ο Φούλοπ στον Αστέρα Τρίπολης
Εκείνο το καλοκαίρι, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας περάσει συνολικά από εννέα αγγλικές ομάδες, έχοντας δει πράγματα που μόνο ως προίκα θα μπορούσε να κρατήσει για τη συνέχεια της καριέρας του, έχοντας βιώσει στο πετσί του τι σημαίνει επαγγελματισμός, ανταγωνιστικό επίπεδο, υπερπροσπάθεια για την εμπιστοσύνη του προπονητή.


Όλα αυτά, τον έκαναν μια τεράστια μεταγραφή για τους Αρκάδες, που ήταν και η τελευταία του ομάδα... Τού “έκλεψαν” τον κύπελλο Ελλάδος, με το περίφημο χέρι του Μανιάτη, το οποίο αν ο Γιάχος είχεδει θα σήμανε την αποβολή του ερυθρόλευκου μέσου και την υπόδειξη πέναλτι για τον Αστέρα στο 70ο λεπτό με το σκορ στο 1-1 (τελικά το κύπελλο κέρδισε με 3-1 στην παράταση ο Ολυμπιακός). Ο Φούλοπ συμπλήρωσε 28 συνολικά συμμετοχές σε κανονική διάρκεια πρωταθλήματος και πλέι-οφ και αποχώρησε για να παλέψει με την επάρατη νόσο. Ήθελε να αφοσιωθεί στην προσπάθεια για να ανακτήσει την υγεία του, όμως παράλληλα δεν σταμάτησε να σκέφτεται το ποδόσφαιρο και τα δοκάρια. Εξ ου και η επιμονή του, εφόσον ιατρικά ήταν εφικτό, να αρχίσει να προπονείται μετά την επέμβαση που έκανε στο χέρι το 2013. Εν έτει 2015, σε ηλικία 32 ετών, ο καρκίνος τον πήρε μακριά. Με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας, έβαλε τ' όνομά του στη σύνθεση σε 24 ματς.

FULOP-7

Άπαντες συγκλονισμένοι
Τα μηνύματα από ποδοσφαιριστές και συλλόγους του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν δεκάδες... Τα λόγια πρώην συμπαικτών του, τόσο από το Νησί, όσο και από τον Αστέρα, φανερώνουν τον χαρακτήρα του. Συγκλονισμένοι άπαντες, έκαναν λόγο για ένα καλό παιδί που «έφυγε» νωρίς... Ο Στάικος Βεργέτης στη δική του δήλωση, είπε πως θα τον κρατήσει για πάντα στην καρδιά του. Ποδοσφαιριστές που προπονήθηκαν μαζί του και είπαν και δυο λόγια παραπάνω επί προσωπικού, το μόνο που είχαν να πουν μέσα στη θλίψη τους, ήταν πως επρόκειτο για ... one of the good guys. Στον ουρανό, υπάρχει πλέον ένας ακόμα «φύλακας – άγγελος», από τα καλύτερα παιδιά. 
Καλό σου παράδεισο..., Μάρτον Φούλοπ!!

FULOP-9

FULOP-11

FULOP-14

FULOP-18

FULOP-12

FULOP-16

FULOP-8

FULOP-16

FULOP-18

FULOP-13

FULOP-10

FULOP-15