Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

29/11/1989: Μπαρτσελόνα ετών 116

Η Μπαρτσελόνα γιόρτασε στις 29/11 τα 116 γενέθλιά της και οι «Αθλητικοί Φάκελοι» με αφιέρωμα και αποσπάσματα από το Sport24.gr είναι αφιερωμένοι σε 11 ιστορίες με πρόσωπα και στιγμές της ιστορίας των "μπλαουγκράνα"!

BARCA-1

Στις 29 Νοεμβρίου 1899, μια ομάδα 12 ανθρώπων ίδρυσε έναν από τους μεγαλύτερους  αθλητικούς συλλόγους παγκοσμίως, την Μπαρτσελόνα. Ο απόλυτος σταρ Μέσι, το 5-0 ανήμερα των γενεθλίων της Μπάρσα επί της Ρεάλ, η Μασία, ο ιδρυτής του συλλόγου Γκάμπερ κ.ά. Σημείωση: κάθε γράμμα του ονόματος ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ συνδέεται με κάθε μια στιγμή, πχ. Μ: Μέσι.

1. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μέσι
Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι είναι το "σύμβολο" της Μπαρτσελόνα στον 21ο αιώνα, ο απόλυτος ποδοσφαιρικός ηγέτης. Έχει καταρρίψει ότι ρεκόρ υπάρχει  και έχει κατακτήσει τα πάντα με τη Μπάρτσα. 

MESSI

2. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Πέντε-μηδέν
Η πρώτη του Μουρίνιο στη Βαρκελώνη ως προπονητή της Ρεάλ, συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη ήττα στην προπονητική του καριέρα: 5-0 και μάλιστα ανήμερα των γενεθλίων της (29/11/2010).

BARCA-2

3. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ακαδημίες
Στις 20 Οκτωβρίου 1979 άνοιξε επίσημα τις πύλες της η Masia de Can Planes, η οποία αποτελεί τη βάση της "παραγωγής" των νέων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα. Από την αρχική ιδέα του Γιόχαν Κρόιφ στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και την πρακτική εφαρμογή από τον Τζουζέπ Γιουίς Νούνιεθ, βασισμένη στα πρότυπα των ακαδημιών του Άγιαξ, η "Μασία" αποτελεί στα 35 χρόνια της ύπαρξής της ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά "εργαστήρια" στον κόσμο.

BARCA-3

4. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ρεάλ Μαδρίτης
Η μεγάλη αντίπαλος. Γιατί Μπαρτσελόνα δίχως Ρεάλ Μαδρίτης δεν νοείται. Η κόντρα προαιώνια. Η αντιπαλότητα γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, τότε που τα πολιτικά ζητήματα συνάντησαν το ποδόσφαιρο πιο έντονα από κάθε άλλη φορά. Οι δυο τους δημιούργησαν το κορυφαίο ντέρμπι στον κόσμο, το περίφημο clasico και ιστορίες όπως εκείνη του Ντι Στέφανο ή των 32 "γενναίων" που έχουν αγωνιστεί και στους δυο συλλόγους το γιγαντώνουν.

BARCA-4

5. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τζουάν Γκάμπερ
Ο ιδρυτής της Μπαρτσελόνα, Χανς Μαξ Γκάμπερ (γνωστός ως Τζουάν Γκάμπερ στην Καταλονία) ήταν ένας Ελβετός αθλητής, ο οποίος ίδρυσε δυο ποδοσφαιρικές ομάδες, τη Ζυρίχη και τη Μπαρτσελόνα. Ο ποδηλάτης και μετά επιθετικός της Βασιλείας και της Εξέλσιορ το 1899 δημοσίευσε μια αγγελία, στην οποία καλούσε σε συνάντηση όλους τους φιλάθλους που ενδιαφέρονταν για το ποδόσφαιρο. Πέντε εβδομάδες αργότερα ο Γκάμπερ και 11 ακόμα θιασώτες του ποδοσφαίρου υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της Barcelona. 

BARCA-5

6. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Σάμπα
Η βραζιλιάνικη παροικία της Μπαρτσελόνα με παίχτες, όπως οι: Ρομάριο, Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο! Πιο παλιά, ο Εβαρίστο με την κεφαλιά ψαράκι του εναντίον της Ρεάλ στο Πρωταθλητριών της σεζόν 1960/61, "υπέγραψε" τον πρώτο ευρωπαϊκό αποκλεισμό στην ιστορία των "μερένγκες" και πιο πρόσφατα, ο Ντάνι Άλβες και ο Νεϊμάρ!

EVARISTO

7. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Έξι τίτλοι
Το 2009 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη και τις καρδιές όλων των φίλων της Μπαρτσελόνα ως η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου. Οι "μπλαουγκράνα" έγιναν η μοναδική ομάδα στην υφήλιο που κατόρθωσε να κατακτήσει και τους 6 τίτλους που διεκδίκησε: Κύπελλο Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα Ισπανίας, ισπανικό Σούπερ Καπ, ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Μουντιάλ Συλλόγων.

BARCA-7

8. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Λάζλο Κουμπάλα
Ο Ούγγρος Λάζλο Κουμπάλα υπήρξε το πρώτο μεγάλο αστέρι διεθνούς ακτινοβολίας της Μπαρτσελόνα. Από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς όλων των εποχών ο Κουμπάλα έφτασε στη Βαρκελώνη το 1950 και έμεινε στους "μπλαουγκράνα" για 12 χρόνια. Στην πρώτη του χρονιά (1951/52) οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε 5 τίτλους. 

KUBALA

9. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ολλανδοί
Το alter ego της Μπαρτσελόνα. Ξεκινώντας από τον Μίχελς, περνώντας στους Γιόχαν Κρόιφ και Νέεσκενς και συνεχίζοντας με τους Κούμαν, Φαν Χάαλ και Ράικαρντ, η πορεία των "μπλαουγκράνα" είναι συνυφασμένη με τους Ολλανδούς. Είναι ολόκληρη στρατιά οι Ολλανδοί που "παρέλασαν" από το "Καμπ Νόου" ελέω Φαν Χάαλ: Ράιζινγκερ, αδέρφια Ντε Μπουρ, Κλάιφερτ, Κοκού, Μπογκάρντ, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν Μπόμελ και Ντάβιντς! 

KROIF

10. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Νούνιεθ
Ο Τζουζέπ Γιουίς Νούνιεθ υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ανέλαβε το πόστο το 1978 και αποχώρησε το 2000, έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια στην προεδρία. Επί των ημερών του, τα αθλητικά τμήματα του συλλόγου κατέκτησαν συνολικά 141 τίτλους, αριθμός ρεκόρ μέχρι και σήμερα. Στη διάρκεια της θητείας του δημιουργήθηκαν οι περίφημες ακαδημίες, η Μπάρσα απέκτησε παγκόσμια αίγλη με την περίφημη Dream Team του Κρόιφ, τα 4 σερί πρωταθλήματα και φυσικά την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλητριών στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και το μουσείο"Μίνι Εστάδι", μεγάλωσε τη χωρητικότητα των "Καμπ Νόου" κ.ά.

BARCA-6

11. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Αθήνα 1994
Το τέλος εποχής για την Dream Team του Κρόιφ και ένα από τα μεγαλύτερα "χτυπήματα" που δέχτηκε ο καταλανικός σύλλογος στη νεώτερη ιστορία του ήταν το 0-4 από τη Μίλαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε στο ΟΑΚΑ. Ο διασυρμός σήμανε και τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας σε μια ομάδα που είχε φτάσει να αντιμετωπίζει υπεροπτικά τους αντιπάλους της. Ο Γκουαρντιόλα που έπαιξε τότε όταν έγινε τεχνικός της Μπαρτσελόνα φρόντισε να εμφυσήσει σε όλους την έννοια της μετριοφροσύνης και του σεβασμού στον αντίπαλο, όποιος και αν είναι. 

BARCA-8

BARCA-10

BARCA-11