Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Βασιλόπιτα με σοκολάτα & καραμελωμένα φουντούκια

680

Υλικά

-250 γρ. βούτυρο

-250 γρ. ζάχαρη

-4-5 αυγά

-2/3 φλιτζ. γάλα

-1 βανίλια

-500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

-Λίγο βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)

Για τη γέμιση:

-80 - 100 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)

-150 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη)

-100 γρ. αμύγδαλα (σε σκόνη)

Για τα φουντούκια:

-100-120 γρ. φουντούκια (ξεφλουδισμένα & ανάλατα)

-1 κ.σ. βούτυρο σε αλουμινόχαρτο

-80 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο (όπου βούτυρο, flora soft) το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να «αφρατέψει» το μίγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. Κατεβάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι. Ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υπόλοιπα υλικά.

Χωρίζουμε το μίγμα σε τρία ίσα μέρη. Στο ένα από αυτά ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το 1/3 του μίγματος στη φόρμα, ρίχνουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, από πάνω απλώνουμε το μίγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο 1/3 του μίγματος.

Βάζουμε το κέικ στον φούρνο και το ψήνουμε  για 1 ώρα περίπου. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο περιμένουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα φουντούκια λιώνοντας το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνοντας τα φουντούκια με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα φουντούκια. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και απλώνουμε τα φουντούκια πάνω από το κέικ μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.

Με πληροφορίες από www.flora.com.gr