Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Νίκος Γκάλης: Η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ: Ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας. 

galis-1

Παιδί φτωχών μεταναστών από τη Ρόδο, ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών στις 23 Ιουλίου 1957. Μικρός ήθελε  να γίνει πυγμάχος κατά προτροπή του πατέρα του, όμως τα αίματα εξόργισαν τη μητέρα του να τον στρέψει στο μπάσκετ. 
* 1975: Έγινε δεκτός στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, ένα ίδρυμα με περγαμηνές στο άθλημα του μπάσκετ. Αμέσως, ο νεαρός Νικ έγινε ένα από αστέρια της ομάδας και στον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA (27,5 πόντους κατά μέσο όρο), με δεύτερο τον μεγάλο Λάρι Μπερντ.

galis-6

Από το ΝΒΑ στον ΑΡΗ
* 1979: Επιλέχθηκε στα ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς, αλλά τραυματίστηκε και ήρθε στην Ελλάδα και τον πρωταθλητή ΑΡΗ, αφού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εκδήλωσαν φιλολογικό ενδιαφέρον. Στον Άρη αγωνίστηκε συνολικά 13 χρόνια, που αποτέλεσαν τη “χρυσή” εποχή για τους κιτρινόμαυρους. Ο Γκάλης τούς οδήγησε στην κατάκτηση 8 πρωταθλημάτων και 6 Κυπέλλων, αλλά το μεγάλο του όνειρο, η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού, δεν πραγματοποιήθηκε, αν και η ομάδα αγωνίσθηκε τρεις φορές σε Final 4.

Το Ευρωπαϊκό με την Εθνική
* 1987, 1989: Στα 32 του κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, κόντρα στην ΕΣΣΔ (103-101) και δύο χρόνια αργότερα, η Εθνική με ηγέτη και πάλι τον Γκάλη κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου (98-77 από τους οικοδεσπότες Σέρβους).

galis-2

Ο Γκάλης στο τριφύλλι
* 1992: Εγκατέλειψε άδοξα τον Άρη το 1992, όταν ο νέος πρόεδρος Θεόφιλος Μητρούδης προσπάθησε να βάλει μια τάξη στα οικονομικά της ομάδας, που βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Το συμβόλαιό του κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του συλλόγου, ο ίδιος δεν δέχθηκε μείωση στο μισθό του κι έτσι έφυγε και εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό.  Το τριφύλλι εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη υπό την καθοδήγηση των αδελφών Γιαννακόπουλων. Η χρυσή εποχή του Άρη είχε παρέλθει και στις εγχώριες διοργανώσεις κυριαρχούσε ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη. Έπαιξε 3 σεζόν στους πράσινους, με απολογισμό την κατάκτηση ενός Κυπέλλου και τη συμμετοχή του σε ένα Final 4. 

GALIS-4

Το τέλος
* 1995 (29/9): Ήρθε σε ρήξη με τον προπονητή του Κώστα Πολίτη, εγκαταλείποντας την ομάδα και οριστικά το ελληνικό μπάσκετ. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση μπήκε δυναμικά στον επιχειρηματικό στίβο και δημιούργησε πρότυπη παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Γκάλης μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα ως πρώτος λαμπαδηδρόμος μέσα στο ΟΑΚΑ.

** Ο Νίκος Γκάλης υπήρξε ο κορυφαίος σούτινγκ-γκαρντ στην Ευρώπη και μια ασταμάτητη καλαθομηχανή. Ήταν πονοκέφαλος για κάθε προπονητή, που προσάρμοζε όλο το σύστημα της ομάδας πάνω του και πάλι χωρίς επιτυχία. Εκτός από δεινός σκόρερ, υπήρξε πολύ καλός πλέι-μέικερ και πασέρ. Σπεσιαλιτέ του οι θεαματικές και αποτελεσματικές διεισδύσεις του, παρότι βραχύσωμος για τα μέτρα του αθλήματος (1,83). Ο Νίκος Γκάλης με την παρουσία του άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ, τόσο αγωνιστικά, όσο και επαγγελματικά και το έφερε στις πρώτες θέσεις του κόσμου.

galisn-

Σχόλια για τον Νίκο Γκάλη
Σεργκέι Μπέλοφ (σπουδαίος σοβιετικός καλαθοσφαιριστής και προπονητής): «Τον θαυμάζω. Όταν παίζει ένας με έναν είναι ανίκητος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ένας παίκτης θα μπορούσε να τα βάλει με όλη τη Σοβιετική Ένωση».

Αλεξάντρ Γκομέλσκι (σοβιετικός προπονητής): «Ο Γκάλης είναι παίχτης του 21ου αιώνα». 

Άζα Πέτροβιτς (κροάτης μπασκετμπολίστας - προπονητής): «Ο Ντράζεν (Πέτροβιτς) είναι αδελφός μου, αλλά ψηφίζω τον Γκάλη».

Μπομπ Μακ Αντού (Αμερικανός παίκτης του ΝΒΑ): «Ο Γκάλης κάνει πράγματα, που ούτε οι παίκτες των Σέλτικς και Λέικερς μπορούν να κάνουν».

Μάικλ Τζόρνταν (ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών): «Δεν περίμενα να βρω ένα τόσο σπουδαίο παίκτη στην Ευρώπη».

Γιώργος Αμερικάνος (παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ): «Ο άνθρωπος είναι κομπιούτερ! Αν έπαιζε μαζί μας στην ΑΕΚ του '60 θα ήμασταν αήττητοι».

Ρούουντ Χαρεβάιν (ολλανδός προπονητής): «Βρήκα τρόπο για να σταματήσω τον Γκάλη. Θα τον κλειδώσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κι έτσι δεν θα έλθει στο γήπεδο...!!».
 

galis-7

Ο Γκάλης σε αριθμούς
* Έπαιξε σε 854 επίσημα παιγνίδια και σημείωσε 25.995 πόντους, 30.4 κατά μέσο όρο!
* Σε 384 αγώνες στην πρώτη κατηγορία του μπάσκετ σημείωσε 12.849 πόντους (33,4 μ. ο.) και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.
* Αγωνίσθηκε 168 φορές με την Εθνική Ελλάδας, με μέσο όρο πόντων 30,46.
* Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του ’86 και στα Ευρωπαϊκά του ’83, ’87, ’89 και ’91.
* Ρεκόρ πόντων σε ένα αγώνα: 62, στον αγώνα Άρη - Ιωνικού το 1981. Στον ίδιο αγώνα ο μελλοντικός του συμπαίκτης στον Άρη Παναγιώτης Γιαννάκης σημείωσε 73 πόντους για λογαριασμό της ομάδας της Νίκαιας.
* Ρεκόρ πόντων σε Ευρωπαϊκό αγώνα: 57, το 1981, στον αγώνα Άρη-Βενέτσια για το κύπελλο Κόρατς.

galis-10

Οι τίτλοι του Γκάλη
* 8 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991.
* 7 Κύπελλα Ελλάδας: 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1993.
* MVP στο Ελληνικό Πρωτάθλημα: 1988, 1989, 1900, 1991.
* Ευρωμπάσκετ: 1987.
* MVP Ευρωμπάσκετ: 1987.

ΟΜΑΔΑ ΑΡΗ 1989 (από αριστερά): Σούμποτιτς, Μισούνοφ, Γκάλης, Γιαννάκης, Φιλίππου
galis-11


Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον μετονομάστε σε Νίκος Γκάλης
Τον κορυφαίο καλαθοσφαιριστή που αγωνίστηκε στα ελληνικά γήπεδα τίμησε η ομάδα που δοξάστηκε, ο Αρης, σε μια εκδήλωση που είχε απ' όλα: συγκίνηση, εκπλήξεις και αγάπη από το κοινό που τον λάτρεψε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Ένα γήπεδο που πλέον οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να μάθουν να το αποκαλούν διαφορετικά, καθώς η πολιτεία αποφάσισε να μετονομαστεί σε «Γήπεδο Νίκος Γκάλης», όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης -που υπήρξε και για χρόνια προπονητής του «Νικ».

galis-8

galis-15

galis-14

galis-16

galis-17

galis-18

galis-20

ΠΗΓΗ: sansimera.gr