Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ρόι Τάρπλεϊ: Ένα χρόνο χωρίς τον “Καρχαριομάχο”

O Ρόι Τάρπλεϊ απεβίωσε πριν λίγες ημέρες στις 9 Ιανουαρίου 2015 στα 51 του χρόνια (γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1964) προδομένος από τα πάθη του, τα ναρκωτικά και το ποτό.

tarplei-4

Αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ, αλλά και σέντερ. Είχε μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ, ήταν ικανότατος σκόρερ και διέθετε καλό σουτ από μέση απόσταση, έχοντας και σταθερότητα στον έλεγχο της μπάλας. Έγινε διάσημος αγωνιζόμενος στους Ντάλλας Μάβερικς στο ΝΒΑ. Εκεί βραβεύτηκε ως ρούκι το 1987 που πρωτοεμφανίστηκε και ως καλύτερος έκτος παίκτης το1988 και ενώ όλα έδειχναν ότι θα είχε μια σπουδαία σταδιοδρομία, το ΝΒΑ αναγκάστηκε να τον αποβάλει από το πρωτάθλημα, λόγω της αδυναμίας του στα ναρκωτικά το 1991.

Ο Τάρπλεϊ στον Άρη
Μετακόμισε στην Ελλάδα και τον Άρη το καλοκαίρι του 1992, τη χρονιά που έφυγε ο Νίκος Γκάλης (η “απάντηση” του Μητρούδη στους οπαδούς, που είχε εξαγριωθεί με την απομάκρυνση του Γκάλη) και στο τέλος της σεζόν του 1993 είχε κατορθώσει να κατακτήσει το Κύπελλο Ευρώπης στο Τορίνο απέναντι στην Εφές Πίλσεν σε έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Στο ελληνικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με 17,2 μ. ό. και πρώτος στα κλεψίματα με 2,2 μ. ό. Στην Ελλάδα ο Άρης μένει εκτός τετράδας και τερματίζει 5ος στο πρωτάθλημα χωρίς τον Τάρπλεϊ, που λίγο πριν τον τελικό Κυπέλλου αποχωρεί από την Ελλάδα αφήνοντας την ομάδα στα κρύα του λουτρού. Ο Άρης φέρνει τον Ρίτζι Θίους για ένα ματς, αλλά ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον τελικό Κυπέλλου στο ΣΕΦ. 

tarplei-2

Ο Τάρπλεϊ στον Ολυμπιακό
Τη σεζόν 1993-1994, ο Ολυμπιακός τον απέκτησε με στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Ο Ρόι -παρά την πολύ άσχημη εξωγηπεδική ζωή του- ήταν ένας από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της δυναμικής πορείας του Ολυμπιακού έως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ, αλλά και ένας από τους υπεύθυνους της απρόσμενης ήττας και της απώλειας του βαρύτιμου τροπαίου από την ισπανική Μπανταλόνα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, καθώς κατηγορήθηκε για διατάραξη στα αποδυτήρια. Με την ομάδα του Ολυμπιακό και προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, κέρδισε το Πρωτάθλημα με αντίπαλο τον  ΠΑΟΚ και το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας στον τελικό με 63 - 51 του Ηρακλή.

tarplei-6

Η επιστροφή και το τέλος
Την επόμενη σεζόν, το ΝΒΑ του έδωσε ξανά την ευκαιρία να συνεχίσει την αναγέννησή του, όμως ο Ρόι Τάρπλεϊ αποκλείστηκε εκ νέου την ίδια χρονιά και πάλι λόγω χρήσης ναρκωτικών, γεγονός που τον γέμισε απογοήτευση. Τη σεζόν 1995-1996 επέστρεψε στην Ελλάδα για αγωνιστεί με τον Ηρακλή με τον οποίο έφτασε ως τον τελικό του κύπελλο Ελλάδας το 1996.Ο Ρόι Τάρπλεϊ πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 2015 σε ηλικία 50 ετών, νοσηλευόμενος στο “Arlington Health Memorial Hospital” στο Άρλινγκτον του Ντάλλας με πρόβλημα στο συκώτι. Ήταν ένα σπάνιο αθλητικό ταλέντο, πάντα πρωταγωνιστής και αξιόμαχος ακόμα και στις χειρότερες εμφανίσεις του έστω και αν δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ τις δυνατότητές του.

tarplei-1

Τάρπλεϊ-στιγμές
* Στις 21 Οκτωβρίου 1992, ο Τάρπλεϊ -βάσει της αξιολόγησης του συστήματος tendex- συγκέντρωσε 1.941 βαθμούς στο παιχνίδι του Άρη με τον Πειραϊκό, επίδοση που υπήρξε η καλύτερη έως τις 29 Μαΐου 2010,οπότε και καταρρίφτηκε από τον Δημήτρη Μαυροειδή με 1.991 βαθμούς. 
* Στα άσχημα highlights της σεζόν στον ΑΡΗ, οι δηλώσεις υπαλλήλου ξενοδοχείου της Χαλκίδας μετά το Άρης-Ολυμπιακός (έγινε σε ουδέτερο) ότι βρήκε κάτω από το κρεβάτι του Τάρπλεϊ 45-50 κουτάκια μπύρας! 

tarplei-7

Ομάδες
1986-91: Ντάλας Μάβερικς
1992-93: Άρης
1993-94 Ολυμπιακός
1994-95: --
1995-96: Ηρακλής
1999-00: Ίκαρος Καλλιθέας

Ομαδικές διακρίσεις
1993: Κυπελλούχος Ευρώπης με τον Άρη
1994: Δευτεραθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό
1994: Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδας με τον Ολυμπιακό
1996: Φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ηρακλή

Ατομικές διακρίσεις
1985: Big Ten Conference - Καλύτερος Καλαθοσφαιριστής της χρονιάς
1987: Μέλος της καλύτερης ομάδας νεοεμφανιζόμενων (ρούκι) του NBA
1988: Καλύτερος 6ος παίκτης στο NBA
1994: Κορυφαίος ριμπάουντερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

Συνολικά στην καριέρα του στο ΝΒΑ ο Tarpley είχε 12.6 πόντους και 10 ριμπάουντ μέσο όρο σε 26.7 λεπτά συμμετοχής σε 280 αγώνες, τους 57 ως βασικός. «Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Roy Tarpley. RIP Roy. Οι οπαδοί των Mavs σε όλο τον κόσμο θα σε θυμούνται με αγάπη», έγραψε στο Τwitter ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Mark Cuban.
Παίκτης φαινόμενο, χαρακτήρας αυτοκαταστροφικός, ριμπάουντερ ανίκητος, σκόρερ ολκής, αλλά και ναρκομανής, αδικημένος.  Άφησε το στίγμα του στον πλανήτη του μπάσκετ. 
Όποιος είχε την τύχη να τον δει στο πέρασμά του από την Ελλάδα είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τον κυρίαρχο παίκτη που δεν νικιόταν από κανέναν εκτός του εαυτού του, ο Ρόι Τάρπλεϊ.