Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ανδρέας Βαζαίος: Το μεγάλο αστέρι της ελληνικής κολύμβησης, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στα «Ευρυτανικά Νέα»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών & προπονήτρια κολύμβησης

Στο σημερινό θέμα έχουμε τη τιμή να φιλοξενούμε τη συνέντευξη του Ανδρέα Βαζαίου. Ο Ανδρέας είναι ένα μεγάλο αστέρι της ελληνικής κολύμβησης που τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στις πρώτες θέσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες. 686-vazaios

Δουλευταράς, πάντα χαμογελαστός και με μεγάλη αγάπη για την κολύμβηση, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου πρωταθλήματος κατηγορίας εφήβων. Η πιο σημαντική επιτυχία όμως επήλθε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας πισίνας στη Νετάνια του Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Ανδρέας έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση καθώς κατέρριψε 8 πανελλήνια ρεκόρ, συμμετείχε σε τρεις τελικούς και κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στα 100μ μικτής ατομικής στην κατηγορία ανδρών. Σε κάθε κούρσα ξεπερνούσε τον εαυτό του καταφέρνοντας να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, μια επιτυχία που δικαιώνει τη σκληρή δουλειά, την επιμονή και επιμονή του και φυσικά μας δίνει περισσότερες ελπίδες για περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον.

Ο 21χρονος αθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης, φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα ψυχολογίας μέσα από τη συνέντευξη του δείχνει το αθλητικό του μεγαλείο και την αγάπη του για τη κολύμβηση.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ανδρέα πρώτα απ’ όλα θέλω να σε συγχαρώ για την μεγάλη σου επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να σε ευχαριστήσω που μου παραχώρησες αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Πριν σε ρωτήσω για το Ευρωπαϊκό θα ήθελα να σε ρωτήσω για τη σχολή σου. Οι πολύωρες προπονήσεις, σου δίνουν περιθώρια να παρακολουθείς τα μαθήματα της σχολής;

Σπουδάζω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ψυχολογίας και είμαι στο 3ο έτος. Προσπαθώ να παρακολουθώ γιατί είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει πάρα πολύ και θέλω να ασχοληθώ με αυτό. Είναι δύσκολο να παρακολουθώ μαθήματα και να είμαι «κανονικός» φοιτητής. Προσπαθώ όσο μπορώ να πηγαίνω, να διαβάζω σπίτι ώστε να μπορώ να δίνω μαθήματα στις εξεταστικές μου. Ευτυχώς έχω φίλους όπου καταλαβαίνουν το δύσκολο πρόγραμμά μου και με βοηθούν με σημειώσεις.

Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις τον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας;

Είναι μια πρώτη σκέψη. Κάποια στιγμή -δυστυχώς- δεν θα μπορώ να συνεχίσω τον υψηλό πρωταθλητισμό. Οπότε θέλω να ασχοληθώ με την αθλητική ψυχολογία έτσι ώστε να μπορώ να βοηθήσω και να συνεισφέρω με ένα διαφορετικό τρόπο στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στην κολύμβηση που είναι το άθλημά μου.

Η παρουσία σου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν εντυπωσιακή! Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Είναι καθαρά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης, επιμονής, υπομονής και πίστης.

Σε ποιους έχεις αφιερώσει το μετάλλιο σου;

Σε όλους όσους με βοήθησαν, με στήριξαν και πίστεψαν σε εμένα.

Το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχει τελειώσει. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας πισίνας στη Νετάνια ήταν ένας ενδιάμεσος στόχος της χρονιάς. Ο βασικός στόχος της χρονιάς είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ριο. Να είμαστε καλά και δυνατοί εκεί. Ο επόμενος στόχος, χρονολογικά, είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50αρας πισίνας στο Λονδίνο.

Το άγχος ιδιαίτερα σε μεγάλους αγώνες είναι ένας ακόμα αντίπαλος των αθλητών. Πως αντιμετωπίζεις το άγχος πριν από τη κούρσα;

Προσπαθώ να είμαι ήρεμος και να σκέφτομαι την κούρσα μου. Πάντα ακούω τις συμβουλές του προπονητή μου, τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο, και προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος.

Η ώρα για το «Λάβετε θέσεις» έφτασε. Τι σκέφτεσαι πίσω από το βατήρα;

Τίποτα για να πω την αλήθεια. Εκείνη τη στιγμή δεν έχεις να σκεφτείς ή να διορθώσεις τίποτα παραπάνω. Είσαι εκεί, μένεις ήρεμος και δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό!!

686-vazaios2

Πως αισθάνθηκες που κολύμπησες στους τελικούς με μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας κολύμβησης όπως είναι ο László Cseh;

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που έχω καταφέρει να είμαι στον τελικό μέσα στα μεγάλα ονόματα. Την ώρα του αγώνα μένω συγκεντρωμένος στους δικούς μου στόχους και στην δική μου κούρσα! Προσπαθώ να μαθαίνω από αυτούς έτσι ώστε να είμαι καλύτερος την επόμενη φορά που θα αγωνίζομαι μαζί τους.

Ποια ήταν η πιο σημαντική εμπειρία που αποκόμισες από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;

Κατάφερα να βγάλω πολλές κούρσες σε υψηλό επίπεδο σε όλη τη διάρκεια των αγώνων, να διαχειριστώ την κούραση και την κάθε κούρσα ξεχωριστά. Όλα αυτά ήταν πολύ σημαντικά και με βοήθησαν να έχω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε όλα τα αγωνίσματα μου. Οπότε αυτά θα κρατήσω και θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά.

Για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο σίγουρα έχεις κάνει πολλές θυσίες. Ποιες είναι οι προσωπικές σου θυσίες;

Δεν θεωρώ ότι η λέξη «θυσία» αρμόζει. Μέσω της κολύμβησης έχω κερδίσει εμπειρίες όπου δεν μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος δεν έχει κάνει πρωταθλητισμό. Είναι επιλογή μου ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής, αφού η κολύμβηση είναι η μεγάλη μου «αγάπη».

Δυστυχώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και τον αθλητισμό. Ήδη πολλά κολυμβητήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα και η στήριξη της πολιτείας προς τους αθλητές δεν είναι ιδανική. Κατά πόσο έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση την προετοιμασία σου; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις;

Πράγματι, η οικονομική κρίση στη χώρας μας έχει επηρεάσει σημαντικά την κολύμβηση. Είναι πολύ άσχημο να βλέπουμε κολυμβητήρια να κλείνουν ή να μην έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν κατάλληλα. Κατ’ επέκταση πολλοί αθλητές να μην μπορούν να προπονηθούν ή να λειτουργούν ως «πρόσφυγες» διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να βρουν πισίνα να κολυμπήσουν. Ευτυχώς, η ομάδα μου, ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Αργυρούπολης σε συνεργασία με το Δήμο Αργυρούπολης- Ελληνικού μας παρέχουν σωστές εγκαταστάσεις για να μπορούμε να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τις προπονήσεις μας.

Ποιος κολυμβητής είναι το πρότυπο σου;

Ο László Cseh αποτελούσε πάντα πρότυπο για εμένα. Είναι ένας πολύ σοβαρός αθλητής και μέσα στην πισίνα και απ’ έξω. Είναι σεμνός και προσηλωμένος στους στόχους και στους αγώνες. Δεν έχει επηρεαστεί από τα media χωρίς να είναι απρόσιτος.

Ποια είναι η ωραιότερη συμβουλή που έχεις δεχτεί;

«Να είσαι ήρεμος και να πιστέψεις στις δυνάμεις σου. Όλα θα πάνε καλά!»

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου με τρεις λέξεις;

Πεισματάρης, Τελειομανής Αυστηρός

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια;

Προτιμώ να μην σκέφτομαι τόσο μακριά. Θέλω να χτίζω το μέλλον μου σιγά σιγά και μεθοδικά. Θέτοντας στόχους για κάθε πτυχή της ζωής μου.

Ποια συμβουλή έχεις να δώσεις στους μικρούς κολυμβητές που σε θεωρούν πρότυπο τους;

Να κάνουν πάντα αυτό που αγαπάνε δίνοντας ψυχή και σώμα σε αυτό. Να προσπαθούν συνέχεια και αδιάκοπα χωρίς να τα παρατάνε στην κάθε δυσκολία ή εμπόδιο που μπορεί να συναντήσουν.

Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

Πρώτα απ’ όλους θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Χωρίς αυτούς δεν μπορούσα να πετύχω τίποτα. Την ομάδα μου, τον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Αργυρούπολης, την πρόεδρο της ομάδας την Κική Κοντογιάννη, το δήμαρχο Αργυρούπολης- Ελληνικού κ.Γιάννη Κωνσταντάτο. Τον προπονητή μου Αλέξανδρο Νικολόπουλο και τον επικεφαλής προπονητή Βαγγέλη Κοζομπόλη καθώς και όλο το team από φυσιοθεραπεύτρια, γιατρό και γυμναστή που βοηθούν στην προετοιμασία μου. Επίσης την GENERALI όπου τα τελευταία χρόνια στηρίζει την ομάδα μου καθώς και τον χορηγό μου την ARENA.

Ανδρέα ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Τα «Ευρυτανικά Νέα» και όλος ο ευρυτανικός κόσμος σου ευχόμαστε να έχεις πολλές διακρίσεις και να πετύχεις όλους τους στόχους σου. Ελπίζουμε να σου δοθεί η ευκαιρία να προετοιμαστείς στο κολυμβητήριο μας στο Καρπενήσι ώστε να παρατηρήσουμε και από κοντά την αξιέπαινη προσπάθεια σου.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόταση και την συνέντευξη. Εύχομαι να έχει όλος ο κόσμος πάνω απ’ όλα υγεία, πίστη και υπομονή. Θεωρώ ότι είναι τα πιο σημαντικά αγαθά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Αν έχουμε την υγεία μας, τότε είμαστε και ικανοί να δουλέψουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Καλή συνέχεια και Καλή Χρονιά.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης