Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Γιώργος Καραγκούνης: Ο τυπάρας του ελληνικού ποδοσφαίρου [ΦΩΤΟ + VIDEO]

Ανάμεσα σε τρόπαια, επιτυχίες και γκολ, μπορείς να βρεις λόγους αληθινούς με τους οποίους εξηγείται το ποδοσφαιρικό φαινόμενο “Γιώργος Καραγκούνης”.

kara-1

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι ένας από τους πιο διάσημους και αναγνωρισμένους ποδοσφαιριστές. Ο λόγος που αποτελεί μια κατηγορία μόνος του, στο ελληνικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο, είναι η καριέρα που απήλαυσε και δη στην Εθνική Ελλάδος. Πέτυχε σπουδαία πράγματα που όπως ομολογεί, ούτε μπορούσε να φανταστεί όταν ξεκινούσε να παίζει ποδόσφαιρο, στις αλάνες, όπως όλα τα αγόρια της ηλικίας του. Η ψυχή και η θέληση ήταν ανέκαθεν τα εφαλτήρια του. «Αυτά κινούν τα πάντα», έχει πει ο ίδιος.
Νιώθει ευλογημένος, γιατί είχε την τύχη να ανακαλύψει το ταλέντο του, από πολύ νωρίς. Απ' όταν ήταν 2 χρόνων. Οι γονείς του θυμούνται πως χρειαζόταν μια τσάντα, κάθε μήνα, γιατί την έκανε μπάλα και την κλωτσούσε όπως επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι. Και μετά δεν έχανε ευκαιρία να "στήνει" ματς, με τους φίλους του, σε γηπεδάκια που ο ίδιος "κατασκεύαζε" μέσα σε χωράφια. Ακόμη κι όταν οι γονείς του τού απαγόρευαν να βγει από το σπίτι γιατί έπρεπε να διαβάσει, εκείνος περίμενε υπομονετικά να κοιμηθούν τα μεσημέρια και το έσκαγε για να κάνει...πρακτική στο μεγάλο του όνειρο, που ήταν το ποδόσφαιρο. Τόσο μεγάλο ήταν το πάθος του να καταφέρει να κάνει το χόμπι του, καριέρα, κάνοντας τελικά τους πάντες (γονείς, φίλους και φιλάθλους) υπερήφανους.


Από φίλαθλος στον Παναθηναϊκό
Η ενασχόληση του πατέρα του, Θανάση Καραγκούνη με το ποδόσφαιρο και την ομάδα του Πανηλειακού, έφερε τον Γιώργο, στα 12 του χρόνια περίπου, αντιμέτωπο με την επίσημη αρχή του ονείρου του. «Έλειπε ένα άτομο για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ατόμων για την προπόνηση. Είδαν τον Γιώργο στην εξέδρα και τυχαία, τον φώναξαν να μπει στο παιχνίδι», έχει παραδεχτεί αργότερα ο πατέρας του Γιώργου.
 Ένα καταπληκτικό γκολ ήταν ο λόγος που τους άφησε όλους άφωνους και η τυχερή στιγμή που του άνοιξε τους δρόμους. Το ταλέντο του, δεν μπορούσε να κρυφτεί. Το ραντάρ του τότε προπονητή Χουάν Ραμόν Ρότσα το εντόπισε κι έτσι, ο ίδιος εισηγήθηκε την ένταξή του στον Παναθηναϊκό και όπως μας δίδαξε η ιστορία δικαιώθηκε απόλυτα ο Αργεντίνος.

KARa-2

Καριέρα δόξας
Απήλαυσε μια σπουδαία καριέρα σε συλλόγους, από τον Παναθηναϊκό, την Ιταλία και την Ίντερ, την Πορτογαλία και την Μπενφίκα, ενώ αγωνίστηκε και στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αυτό της Αγγλίας, όπου φόρεσε τη φανέλα της Φούλαμ. Όπως έχει ομολογήσει «Ήταν παιδικό όνειρο να αγωνιστώ στην Premier League (όπου έκλεισε την καριέρα του)... ήταν ο τέλειος τρόπος», είχε ομολογήσει αργότερα ο ίδιος. Όλα τα παραπάνω είναι οι λόγοι που κατατάσσουν τον Γιώργο Καραγκούνη στη λίστα με τους σημαντικότερους του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου.


Ο “πατέρας” της Εθνικής
Η σχέση του με την Εθνική Ελλάδας και τα όσα επένδυσε σε αυτήν ως ποδοσφαιριστής, είναι αυτή που καθόρισε και καθιέρωσε τον Καραγκούνη στη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων. Ως διεθνής, αγωνίστηκε σε 139 αγώνες, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και μια επίδοση που δύσκολα βρίσκεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η συνέπεια τού έδωσε απόλυτα δίκαια το χαρακτηρισμό "ο πατέρας της Εθνικής". Ο λόγος που αγαπήθηκε όσο λίγοι ήταν η ταπεινότητα, ο αλτρουισμός, η ομαδικότητα και το πάθος που ξεδιπλώνει σε κάθε φάση, σε κάθε μονομαχία για μια μπάλα.
Αυθεντικός, με μια παιδική αθωότητα στις εκφράσεις του μέσα στο γήπεδο και με μια σπάνια ειλικρίνεια έξω από αυτό, ο Γιώργος Καραγκούνης θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες αθλητές. «Αν δεν είχα δουλέψει σκληρά, ίσως να μην έρχονταν όλα αυτά», έχει σχολιάσει, διευκρινίζοντας πως το ασίγαστο πάθος του, η λατρεία που είχε για το ποδόσφαιρο, ήταν πάντα η αιτία και ο λόγος που ήθελε να δίνει όλο του το είναι. 
Από το πρώτο παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδαςανδρών (ένα φιλικό με το Ελ Σαλβαδόρ το 1999) έως τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 2014 και φυσικά με κορύφωση την κατάκτηση του θρυλικού Euro 2004 (όπου ο Κάρα είχε πετύχει το πρώτο γκολ της διοργάνωσης απέναντι στην γηπεδούχο Πορτογαλία) ο Καραγκούνης κατάφερε να θεωρείται η μεγαλύτερη  σταθερά της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτου της ηλικίας που βρισκόταν.

kara-4

Η ψυχή του Καραγκούνη
Δεν αγωνίστηκε στον τελικό της Πορτογαλίας το 2004, εκεί όπου η Ελλάδα πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης, λόγω τιμωρίας. Αυτό όμως, δεν τον εμπόδισε να ζήσει το ματς με την απόλυτη ένταση που ζουν το όποιο "παραμύθι (έτσι έχει χαρακτηρίσει την πορεία της Εθνικής, το 2004) οι πρωταγωνιστές του. Δεν αγωνίστηκε ούτε στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού 2012, χάρη σε ένα πέναλτι υπέρ του που μετατράπηκε σε κίτρινη για θέατρο στον αγώνα με τη Ρωσία.  Ο Κάρα όμως ως άλλοτε έφηβος ξέφυγε από άμυνα της “αρκούδας” και σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. 
«Μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, όταν βάζουμε ψυχή, όταν ξεχειλίζουμε από θέληση και δουλεύουμε αρμονικά με τους συναδέλφους μας», είναι αυτό που απαντάει σε όποιον τον ρωτάει, πώς έφτασε να έχει όλα όσα ονειρεύτηκε μικρός, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει το μήνυμα ότι όλοι έχουμε δικαίωμα και μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε και να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Ο χαρακτήρας άλλωστε, του Καραγκούνη, είναι ο σημαντικότερος και βαθύτερος λόγος για την καθολική αναγνώριση του από οπαδούς κάθε ελληνικής ομάδας που στο πρόσωπο του δεν βλέπουν τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, αλλά έναν ποδοσφαιρικό ήρωα της Εθνικής ομάδας. Έναν άνθρωπο που έπαιξε το δικό του ρόλο στο να φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην κορυφή της Ευρώπης το 2004. 


Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα που αποδεικνύει πως τα παιδικά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, όταν έχεις κίνητρα, όραμα, πάθος και την αποφασιστικότητα να δουλέψεις όσο χρειαστεί, για να τα καταφέρεις. 
Πηγή: sport24.gr

kara-7

kara-5

kara-9

kara-8

kara-3

kara-17

kara-10

kara-12


VIDEO - KAΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 1-2 (EURO 2004): TO ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ

ΡΩΣΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-1 (EURO 2012): ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ