Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Συνέντευξη με τον δάσκαλο των επιτυχιών, Νίκο Ζαρμακούπη. Αφιέρωμα στον Α.Σ TAEKWON-DOΕυρυτανίας, από την έντυπη έκδοση

Ένας αθλητικός σύλλογος καταξιωμένος στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του Ολυμπιακού TaeKwon-Do αλλά και του kick boxing, που «γεννήθηκε» στην Ευρυτανία, και συγκεκριμένα στο Καρπενήσι, από τον πρωτεργάτη της ιδέας Νίκο Ζαρμακούπη και τον συνεχιστή αυτής, μετά από το 2011, Σταύρο Ζαρμακούπη. Συνέντευξη στην έντυπη έκδοση των "Ευρυτανικών Νέων".

zarmakoupis-nikos-stavros

Ο Αθλητικός Σύλλογος «ΤΚΝ Ευρυτανίας» στο Καρπενήσι ιδρύθηκε το 1991 αλλά η ενασχόληση του Νίκου Ζαρμακούπη με το TaeKwon-Do κρατάει χρόνια όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί. Όλη η αγάπη και η αφοσίωσή του στο άθλημα διοχετεύεται στη διαρκή προσπάθειά του να κάνει τους μικρούς μαθητές του κοινωνούς των τεχνικών και των αρχών του TaeKwon-Do αλλά και του kick boxing. Ο σύλλογος με το πέρας των χρόνων άρχισε να εξελίσσεται και να δραστηριοποιείται, πέραν των πολεμικών τεχνών του TaeKwon-Do και του kick boxing αθλήματα με τα οποία συμμετέχει ενεργά σε πολλές αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και στον χώρο της ρυθμικής γυμναστικής ενώ στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του, ο σύλλογος έχει όλα τα απαραίτητα όργανα για την μυϊκή ενδυνάμωση των αθλητών του και των μελών του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Κύριε Ζαρμακούπη πείτε μας λίγα λόγια για τον σύλλογο...

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τα «Ευρυτανικά Νέα» που τόσα χρόνια φιλοξενούν στις στήλες τους τα επιτεύγματα τόσο του συλλόγου σαν σύνολο, όσο και των Ευρυτάνων αθλητών μας που με τόσο κόπο, υπομονή, πείσμα αλλά και επιμονή καταφέρνουν να διακριθούν σε σοβαρά πρωταθλήματα εντός και εκτός συνόρων και μέσα από τις σελίδες και τα αφιερώματά σας να «αναγνωρίζεται», αν θέλετε, η προσπάθειά τους.

Να αναφέρουμε ότι ο σύλλογος είναι αναγνωρισμένος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Ελληνική Ομοσπονδία TaeKwon-Do (ΕΛΟΤ) αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κick boxing (ΠΟΚ). Είναι ο μοναδικός σύλλογος πολεμικών τεχνών στον νομό που έχει Ειδική Αθλητική Αναγνώριση κάτι που χρειάζεται ώστε οι αθλητές μέσα από τις διακρίσεις που πετυχαίνουν ευνοούνται με έξτρα μοριοδότηση η οποία τους είναι χρήσιμη για την ένταξή τους στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας.  Ο σύλλογος λειτουργεί από το 1991, βρίσκεται στην οδό Αγίου Νικολάου 1 στο Καρπενήσι και στις εγκαταστάσεις μας διδάσκονται οι πολεμικές τέχνες του TaeKwon-Do και του kick boxing ενώ υπάρχει τμήμα ρυθμικής γυμναστικής, καθώς και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός σε όργανα για μυϊκή ενδυνάμωση.

Πολλοί έχουν συνδέσει τις πολεμικές τέχνες με τη "βαρβαρότητα", λίγοι όμως γνωρίζουν τις ευεργετικές επιπτώσεις στην εξάσκηση του σώματος και του πνεύματος. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια;

Μέσω των πολεμικών τεχνών δεν προπονεί και βελτιώνει κανείς μόνο τη γενική φυσική του κατάσταση, όπως το μυοσκελετικό και καρδιοαναπνευστικό του σύστημα, αλλά και την ψυχική και πνευματική του υγεία. Γενικότερα, οι  πολεμικές τέχνες βοηθούν το πνεύμα, εμπνέουν σεβασμό, ευγένεια, μετριοφροσύνη και αυτοκυριαρχία, προάγουν τον συγχρονισμό, τη συγκέντρωση και την αντίδραση, όπως επίσης την υπομονή και την επιμονή, στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική υγεία και την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.

Θα θέλαμε να μας πείτε τους λόγους που ένα παιδί θα μπορούσε να ασχοληθεί με το TaeKwon-Do και το kick boxing, τι οφέλη θα μπορούσε να έχει και ποιος είναι ο δικός σας στόχος σαν προπονητής;

Καταρχήν, ο αθλητής και πόσο μάλλον ένα παιδί που έρχεται στο φυτώριο της σχολής από μικρή ηλικία, μαθαίνει πώς να χειρίζεται και να εξωτερικεύει το άγχος, το θυμό του και άλλα αρνητικά συναισθήματα, διοχετεύοντας έτσι την ενέργειά του με έναν υγιή τρόπο, η οποία θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να οδηγήσει σε λάθος δρόμο με αρνητικές συνέπειες (π.χ. παραβατική συμπεριφορά, επιθετικότητα, βία). Επίσης, εδώ βήμα - βήμα  βελτιώνονται ικανότητες, η πειθαρχία, η υπακοή, το θάρρος, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του κάθε παιδιού. Το παιδί μαθαίνει να συγκρατεί την ψυχραιμία του και τον αυτοέλεγχο, καθώς επίσης να τηρεί και να συμβαδίζει με τους κανόνες της ομάδας και του συνόλου. Ο στόχος μας σαν προπονητές είναι να διδάξουμε την αντιμετώπιση της ζωής με ήθος, κουράγιο, σεβασμό και πραγματικές αξιώσεις…».

taekwon-do-athlites2

Οι αθλητές του Συλλόγου

Από ποια ηλικία μπορεί, ένα παιδί να ξεκινήσει Πολεμικές τέχνες;

Μια ενδεικτική ηλικία, είναι η ηλικία των 4 ετών. Βέβαια, η ηλικία αυτή είναι σχετική και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και να κρίνεται αν μπορεί να συμμετέχει στις προπονήσεις το παιδί από τον προπονητή του μέσα σε δύο με τρία μαθήματα. Πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν αναπτύξει μεγάλο βαθμό αντίληψης και πειθαρχίας και έτσι κρίνονται ικανά να ξεκινήσουν.

Οι πολεμικές τέχνες είναι αθλήματα που απευθύνονται τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια;

Το TaeKwon-Do και το Kick Boxing  είναι αθλήματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης. Ούτως ή άλλως το TaeKwon-Do και το Kick Boxing  βελτιώνουν το σώμα τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Εκτός από τη σωματική διάπλαση, το παιδί αποκτά αντίληψη του χώρου και της απόστασης, συγχρονισμό κινήσεων, αυτοπεποίθηση,  μαχητικότητα και δυναμισμό.

Ρωτήσαμε τον κ. Ζαρμακούπη πώς ήρθε η αναγνώριση της δουλειάς του και γελώντας μας απάντησε πως:

Η αναγνώριση έρχεται πάντα μετά από πολύ σκληρή δουλειά. Και εμείς στον Αθλητικό Σύλλογο Τ.Κ.Ν. δεν εφησυχαζόμαστε. Δουλεύουμε καθημερινά και εντείνουμε τις προσπάθειές μας με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα η κατάκτηση ενός μεταλλίου αλλά η επιβράβευση της προσπάθειας των αθλητών μας όταν συμμετέχουν σε μία διοργάνωση. Για μένα, η αναγνώριση του έργου μου είναι οι ίδιοι οι μαθητές μου. Ο σεβασμός και η αγάπη στο πρόσωπό μου. Μαζί, αθλητές και προπονητές, μέσα από τα τόσα χρόνια δουλειάς συνεργαζόμαστε πνευματικά και σωματικά. 

Στα 25 χρόνια ζωής του Α.Σ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ οι διακρίσεις των αθλητών του είναι πολλές και εντυπωσιακές. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το κομμάτι.

Εντελώς συνοπτικά, οι πανελλήνιες διακρίσεις στο άθλημα του TaeKwon-Do μέχρι τώρα είναι πάνω από 40 πανελλήνιες θέσεις, με συμμετοχή σε πολλά διασυλλογικά και φιλικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πολλοί από τους Ευρυτάνες αθλητές ήταν και είναι στην Εθνική Ομάδα και έχουν πάρει μέρος σε Πανευρωπαϊκά αλλά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Επίσης και στο kick boxing οι διακρίσεις είναι εξίσου σημαντικές. Μέχρι τώρα, από Ευρυτάνες αθλητές μας, έχουν κατακτηθεί περίπου 30 πανελλήνιες θέσεις και 2 Παγκόσμιες ενώ οι αθλητές μας συμμετέχουν και φέτος (3 άτομα) στην Εθνική Ομάδα· ενώ το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στην Ιρλανδία.

 Υπάρχει κάποια μυστική συνταγή για τις τόσες επιτυχίες;

«Καλύτερα να ιδρώνεις στην προπόνηση παρά να ματώνεις στον αγώνα».

Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τα μαχητικά αθλήματα και ειδικά στους γονείς των μικρών παιδιών;

Οι γονείς αλλά και όλοι οι εν δυνάμει αθλητές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του δασκάλου. Η επιλογή του δασκάλου - προπονητή είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας.  Ειδικά για τέτοιου είδους αθλήματα. Αυτός που διδάσκει θα πρέπει να έχει την απαραίτητη εμπειρία και έμπρακτα μέσα από τη δουλειά του να έχει προσφέρει έργο και φυσικά να έχει τα απαραίτητα πτυχία (άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γ.Γ.Α.) ώστε τα διπλώματα που λαμβάνουν οι αθλητές να είναι αναγνωρισμένα και να μην είναι πλαστά γιατί δυστυχώς έχουν παρουσιαστεί τέτοια φαινόμενα και στον τόπο μας. Δράττοντας της ευκαιρίας θα πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η στήριξη των γονιών με τους οποίους έχουμε πάντα άριστη συνεργασία ενώ σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μας που είναι πάντα αρωγοί στην προσπάθειά μας.

taekwon-do-kick-boxing1

Από τις προπονήσεις Kick Boxing

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2016;

Στο καλεντάρι μας για το 2016 είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή των αθλητών της αγωνιστικής ομάδας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και στα δύο αθλήματα (TaeKwon-Do & Kick Boxing) Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα καθώς Διεθνή και Διασυλλογικά Τουρνουά αλλά και Camp για τους μικρούς αθλητές μας με σκοπό την απόκτηση περισσότερων εμπειριών.

Ποιες είναι οι δράσεις και η συμμετοχή του συλλόγου στα δρώμενα του τόπου;

Όσον αναφορά τις δράσεις του συλλόγου πέραν των συμμετοχών του σε διάφορες διοργανώσεις που αναφέραμε πιο πάνω, ο σύλλογος συμμετέχει και στα δρώμενα του τόπου. Συμμετέχουμε σε δρώμενα όπως το καρναβάλι τις Απόκριες, στις παρελάσεις που γίνονται για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων της  28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου ενώ συνδράμουμε όσο μπορούμε στις δράσεις που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού. Επίσης, συμμετέχουμε στις γιορτές δάσους αλλά και τις γιορτές χειμώνα που διοργανώνει ο δήμος Καρπενησίου με τις εκδηλώσεις του συλλόγου και την ετήσια επίδειξη όπου συμμετέχουν οι αθλητές όλων των τμημάτων του συλλόγου στο τέλος κάθε  αγωνιστικής περιόδου.

Και μία τελευταία ερώτηση πριν κλείσουμε τη συνέντευξή μας. Πέρυσι, για πρώτη, διοργανώθηκε το 1ο Tae Kwon-Do Summer Camp στο Καρπενήσι και είχε μεγάλη επιτυχία αφού οι συμμετέχοντες, που ήταν από όλη την Ελλάδα, είχαν ξεπεράσει τα 130 άτομα όπως είχαμε γράψει σε σχετικό μας ρεπορτάζ. Ποιος ήταν ο στόχος;

Ο στόχος των Summer Camp είναι να έρχονται αθλητές από όλη την Ελλάδα και να αποκομίζουν αγωνιστική εμπειρία. Αν καταφέρναμε να προσελκύσουμε και ξένους αθλητές, ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε διεθνές Summer Camp, θα ήταν ευχής έργον γιατί αυτό θα γινόταν με απώτερο σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον τόπο μας και να τον διαφημίσουν και εκτός συνόρων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Ζαρμακούπης γεννήθηκε το 1965 και ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες από 12 χρονών με πολλές Πανελλήνιες διακρίσεις στο ενεργητικό του. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης 5 Dan στο Tae kwon-do και μαύρης ζώνης 2 Dan στο Kick Boxing. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και στο Tae kwon-do και στο Kick Boxing και είναι αναγνωρισμένος προπονητής από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Διδάσκει στον Αθλητικό Σύλλογο Τ.Κ.Ν Ευρυτανίας από το 1991 μέχρι και σήμερα και με τις προπονητικές του ικανότητες, σαν «σπεσιαλίστας» που είναι στο είδος του, με τις διακρίσεις των αθλητών της αγωνιστικής του ομάδας, έχει καταφέρει να τοποθετήσει τον σύλλογο ανάμεσα στους καλύτερους σε Ελλάδα και εξωτερικό.