Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Ευθύνες και Υποχρεώσεις». Επιστολή του Ηλία Παπουτσόπουλου, πρώην Δημάρχου Φουρνάς & Εκκλησιαστικού Επιτρόπου Ενορίας Πλατάνου Κλειτσού

Συμβαίνει πολλές φορές, και ειδικότερα τελευταία, στα χωριά μας να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, που προέρχονται από έλλειψη ενημέρωσης, από έλλειψη δυνατότητας, από κακή ενημέρωση, ή και από εσκεμμένη αδιαφορία. Επίσης, είναι δυνατόν να συμβούν τέτοια προβλήματα από έλλειψη δυνατότητας Διοίκησης μιας ομάδας, ενός θεσμού, μιας Υπηρεσίας ενός Συλλόγου, και τότε απαραίτητα, αν υπάρχει ευαισθησία, το ανώτερο από αυτά Όργανο πρέπει να πράξει ανάλογα.

papoutsopoulos234234

Αυτά γράφηκαν ως πρόλογος στο θέμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο χωριό μας Κλειτσός Ευρυτανίας και στην Ενορία Πλατάνου, αφού την ημέρα της εορτής του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου Μύρων (6 Δεκεμβρίου 2015) οι καμπάνες δεν ήχησαν και ο Ναός μας έμεινε αλειτούργητος.

Περισσότερο βεβαίως στοίχισε τούτο το γεγονός σε όλους εκείνους που αποφάσισαν από τις πόλεις να τιμήσουν τον Άγιό μας και ερχόμενοι στο χωριό βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση. Περιγράφουμε το θέμα προς γνώση των χωριανών και αναγνωστών μας, εκπληρώνοντας έτσι τη δική τους επιθυμία και παραγγέλλοντας στους υπευθύνους της Εκκλησίας της Μητροπόλεως μας ότι δεν πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα, και μάλιστα όταν υπάρχει τρόπος και δυνατότητα τακτοποίησης τέτοιων υποχρεώσεων και υπηρεσιακών καθηκόντων.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καρπενησίου και αρμόδιος επί του θέματος πατήρ Νικόλαος Σταμούλης ειδοποιήθηκε από τον όμοιό του της περιοχής μας ένα μήνα περίπου νωρίτερα για το θέμα αναπλήρωσης του κενού κατά την ημέρα εορτής του Ναού του πολιούχου του χωριού μας Αγίου Νικολάου.

Η εορτή Αγίου Νικολάου γίνεται στις 6 Δεκεμβρίου. Μέχρι το μεσημέρι της 4 του μηνός δεν είχαμε καμιά ενημέρωση αναφορικά με το θέμα αποστολής ιερέως για αναπλήρωση του κενού. Επικοινωνήσαμε εμείς για το θέμα, και ο πατήρ Σταμούλης, Αρχιερατικός Επίτροπος, μας απάντησε ότι «δεν υπάρχει την ημέρα αυτή λειτουργός, που θα μπορούσε να αναπληρώσει το κενό της ενορίας σας, καθότι είναι Κυριακή, και όλοι οι ιερείς έχουν διατεθεί στις ενορίες τους».

Διαμαρτυρηθήκαμε βέβαια που δεν ειδοποιηθήκαμε ενωρίτερα διότι αν γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, προσωπικά εγώ είχα την ευχέρεια να μεταφέρω από Λαμία ή και από αλλού φίλο μου ιερέα συνταξιούχο, να τον φιλοξενήσω και να τελέσουμε τις ακολουθίες του Αγίου μας πανηγυρικά, και από την παραμονή της εορτής.

Ας κρατήσουμε τώρα στο μυαλό μας αυτό και ας έλθουμε στα κατοπινά γεγονότα, που όχι μόνο μας εξοργίζουν, αλλά και μας οδηγούν στο άλλο άκρο μιας πραγματικότητας που δεν έχει προηγούμενό της.

Στο γειτονικό μας χωριό, τη Φουρνά, αυτή την ημέρα λειτούργησαν δυο ιερείς, χωρίς να γνωρίζω αν αυτό, πατέρα Σταμούλη, ήταν προς «τέρψιν των ενοριτών της Φουρνάς ή απαίτηση του Αγίου Νικολάου - Μεγάλη η χάρη του».

Ύστερα από αυτά, αγαπητοί χωριανοί και αναγνώστες, εμείς οι παρακατιανοί (από τους υπευθύνους), χριστιανοί τι θα μπορούσαμε να σκεφθούμε;

-Να υποθέσουμε ότι δεν δόθηκε ο ανάλογος χρόνος; Όχι βέβαια, γιατί δόθηκε.

-Να υποθέσουμε ότι κάποιοι δεν είναι εντάξει στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις τους;

-Να αναλογισθούμε ότι αδιαφόρησαν; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τελικά, εγώ ως χριστιανός ορθόδοξος και ως άνθρωπος που μάτωσε γι' αυτόν τον Ναό με τη χάρη του Αγίου Νικολάου και με τη βοήθεια των ανθρώπων θα παρατηρήσω με τη σύμφωνη άποψη των περισσοτέρων χωριανών μου ότι ουδέποτε στα χρονικά ο Ναός μας έμεινε αλειτούργητος την ημέρα της εορτής του, παρά μόνον εφέτος, και όπως αποδείχτηκε, υπαρχόντων των λειτουργών που θα μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν στη γιορτή του Αγίου μας.

Τούτο εν πολλοίς οφείλεται στο ότι προγενέστερα υπήρχε η μέριμνα, η διάθεση και η υπευθυνότητα των ανθρώπων της Μητροπόλεως μας που είχαν την άμεση αρμοδιότητα. Εύχομαι να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, διότι είναι απαράδεκτο, και ασφαλώς πέραν της χάριτος του Αγίου Νικολάου, που υπήρξε υπόδειγμα καλού ποιμένος, χάρισμα που πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι ιερωμένοι και ταγοί της Εκκλησίας μας.

 

Ευχές προς όλους -

Καλή χρονιά.

Με εκτίμηση

Ηλίας Παπουτσόπουλος