Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις. Καπετάν Ερμής & Μιχ. Σταφυλάς κατά της κατάργησης ως ΝΠΔΔ του Καφαντάρειου

Δύο επιστολές έφτασαν στα γραφεία της εφημερίδας. Και οι δύο υπογράφονται από σημαίνοντα πρόσωπα, ευρυτανικής καταγωγής, γνωστά στο πανελλήνιο. Και των δύο οι απόψεις συμπίπτουν για μια απόφαση του δήμου Αγράφων που αφορούν οπωσδήποτε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Να παραμείνει ως έχει το Καφαντάρειο Πνευματικό Κέντρο στην Ανατολική Φραγκίστα.

stafylas-kapetan-ermis-kolaz

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΦΥΛΑΣ

Αγαπητά "Ευρυτανικά Νέα"

Δεν περίμενα πως ο νέος Δήμαρχος Αγράφων θα καταργούσε το Ίδρυμα Καφαντάρη για να το εντάξει στην κεντρική δομή του Δήμου "… για την εύρυθμη και βέλτιστη λειτουργία του όπως λέει". Μακάρι να μπορούσε να γίνει.

Αλλά τώρα βάσει μιας αψυχολόγητης απόφασης, θα τοποθετηθεί η Μνήμη του Μεγάλου Ευρυτάνα πολιτικού, σε κάποια αρχειοθήκη και ενώ η Μεγάλη Βιβλιοθήκη θα μείνει κλειστή χωρίς προβολή και χωρίς ενδιαφέρον -αφού άλλος Κωστόπουλος δεν μπορεί να βρεθεί με τον αγώνα που κάνει πληρώνοντας ακόμα κι από την τσέπη του τα μικροέξοδα. Αφήνω που φορτώνεται τις προσφορές βιβλίων κατεβαίνοντας στην Αθήνα και όπου αλλού…

Όσο για τα διπλογραφικά συστήματα και τα άλλα γραφειοκρατικά δε θα χρειαστούν ποτέ, γιατί βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα Ίδρυμα Τιμής κι όχι εμπορίου όπως γίνεται με τα Ιδρύματα μικρομέγαλων που πουλάνε φωτογραφίες, κονκάρδες και βιογραφίες πολλών και διαφόρων.

Ο Καφαντάρης είναι μοναδική περίπτωση και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με γραφειοκρατικά ματογυάλια.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, αντιμετώπισε το θέμα βρίσκοντας τρόπο να μην καταργηθεί το Ίδρυμα αλλά να αυξηθεί η αγάπη όλων μας. Μπορεί να τονώσει ακόμα και το τουριστικό ενδιαφέρον. (Λογοτεχνικά σωματεία, Καλλιτεχνικά και φυσικά πνευματικών ανθρώπων θαυμαστών της μεγάλης προσφοράς του σε όλους τους τομείς της δημόσιας Ζωής.).

Μιχάλης Σταφυλάς"

ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΡΜΗΣ

Σε επιστολή του στα “Ευρυτανικά Νέα”, ο "Καπετάν Ερμής", Βασίλης Πριόβολος, 97 ετών σήμερα, όταν ενημερώθηκε "από τα Ευρυτανικά Νέα που διαβάζει", για την απόφαση του δήμου Αγράφων να καταργήσει ως Ν.Π.Δ.Δ. το "Πνευματικό Κέντρο Γεωργίου Καφαντάρη", είχε το σθένος να καταθέσει την έντονη δυσφορία του.

"Με την σημερινή μου επιστολή εκφράζω την ενόχλησή μου λόγω και τις πολύ στενές σχέσεις που μας συνέδεαν, εμένα και τον Γεώργιο Καφαντάρη, εκείνα τα μαύρα χρόνια της τριπλής φασιστικής κατοχής της Πατρίδας μας, όταν ήμουν επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ένας από τους στενούς συμπολεμιστές του Ηγέτη, Ιδρυτή του Ένοπλου Αγώνα "Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός", του ένδοξου ΕΛΑΣ, του Άρη Βελουχιώτη.", αναφέρει στην λιτή του δήλωση ο Καπετάν Ερμής.