Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Ριζότο μανιταριών

690

Υλικά

-320 γρ. ρύζι για ριζότο

-300 γρ. φρέσκα μανιτάρια

-1 κρεμμύδι

-1 λίτρο ζωμό λαχανικών

-1 κ.σ. ελαιόλαδο

-αλάτι, πιπέρι

-50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

-φρέσκο βούτυρο

-5 κλαδάκια μαϊντανό

-1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε σε φέτες. Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σκόρδο, αν τελικά το προσθέσουμε στη συνταγή. Ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών και τον διατηρούμε ζεστό, καθώς θα μας χρειαστεί όταν ετοιμάζουμε το ριζότο.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μπορούμε να προσθέσουμε και σκόρδο. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από τον καυτό ζωμό και συνεχίζουμε να τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για ακόμη 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, μία κουταλιά από τον μαϊντανό και λίγο αλάτι. Μαγειρεύουμε τα υλικά για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζωμό.

Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 2 λεπτά πριν προσθέσουμε 2-3 κουταλιές (με κουτάλα) από τον καυτό ζωμό. Φροντίζουμε να προσθέτουμε ζωμό, όταν βλέπουμε ότι έχει σχεδόν εξατμιστεί. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ελέγχουμε το ριζότο στα 15 περίπου λεπτά. Καλό είναι να κρατάει λίγο το ρύζι.

Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι, προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα και αρκετό πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και προσέχουμε το ρύζι να μην έχει απορροφήσει όλα τα υγρά του. Σερβίρουμε στα πιάτα και προσθέτουμε λίγη ακόμη παρμεζάνα.

Με πληροφορίες από http://joytv.gr/