Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ωδή στον ιπτάμενο Ολλανδό: “Έσβησε” στα 69 του ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ

Ο Ολλανδός θρύλος δεν βρίσκεται πια εδώ... Ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ο Γιόχαν Κρόιφ «έσβησε» στη Βαρκελώνη (όπου διέμενε), έπειτα από τη μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο. Ο “ιπτάμενος” έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών.

cryiff1

Έχοντας γνωστοποιήσει ο ίδιος, τον περασμένο Οκτώβριο, πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο στους πνεύμονες, παρά το γεγονός πως είχε παρουσιάσει μια ελαφριά βελτίωση και είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για τη νίκη σε αυτή τη «μάχη», τελικά δεν άντεξε... «Στις 24 Μαρτίου 2016 ο Γιόχαν Κρόιφ ‘έφυγε’ ήρεμος στη Βαρκελώνη περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Με μεγάλη θλίψη σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της οικογένειας αυτές τις στιγμές της θλίψης», γράφτηκε στην ιστοσελίδα του.

Η περίφημη φανέλα με το Νο 14 μάγευε την Ευρώπη με το συναρπαστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε, δένοντας για πάντα τη μοίρα του με την πορεία του Άγιαξ, της εθνικής Ολλανδίας και της Μπαρτσελόνα. Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που πάτησαν ποτέ χορτάρι άφηνε κληρονομιά το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν οι Ολλανδοί στη δεκαετία του '70 να τον έχει φυσικά ακρογωνιαίο λίθο.

cruf2

Ο Κρόιφ στον Άγιαξ
Ο Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1947 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το σπίτι του ήταν αρκετά κοντά στο γήπεδο του Άγιαξ. Το 1959 εντάσσεται στις Ακαδημίες του Αίαντα και το 1964 προβιβάζεται στη μεγάλη ομάδα και γίνεται ο φυσικός ηγέτης της, καθώς σε 229 εμφανίσεις πετυχαίνει 190 γκολ, έχοντας ως πιο παραγωγική χρονιά το 1966-1967. Τότε κατέκτησε το νταμπλ πετυχαίνοντας 33 γκολ, που τον ανέδειξαν πρώτο σκόρερ της Eredivisie. Η συνολική συγκομιδή του στα πρώτα 9 χρόνια με τον Άγιαξ θα ήταν ωστόσο εντυπωσιακότατη: 6 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα Ολλανδίας και 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών.
Στο ένα εκ των τριών Κυπέλλων Πρωταθλητριών, το 1971 επικράτησε στον τελικό του Γουέμπλεϊ της σπουδαίας ομάδα του Παναθηναϊκού με 2-0. Προπονητής στο "τριφύλλι" ήταν ο εμβληματικός Φέρεντς Πούσκας και παίχτες οι: Δομάζος, Αντωνιάδης, Καψής, Οικονομόπουλος, 
Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, κ.ά. Τέλος, είναι δυο φορές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας ως ο καλύτερος της Ευρώπης, το 1971 και το 1973.

CRUIFF-7

Ο Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα
* 1973. Η Μπαρτσελόνα αγοράζει τον 26χρονο Κρόιφ πληρώνοντας ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Κέρδισε τους οπαδούς της ομάδας πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ισχυριζόμενος ότι επέλεξε την Μπάρτσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ομάδα που ήταν συνδεδεμένη με τον δικτάτορα Φράνκο!Ταυτοχρόνως, δίνει στον γιο του ένα σαφώς καταλανικό όνομα (Jordi), γεγονός που αύξησε κι άλλο την εμπιστοσύνη των οπαδών στο πρόσωπό του. Κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1974 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, συντρίβοντας τη Ρεάλ με 5-0 μέσα στην Μαδρίτη και μόλις ένα κύπελλο Ισπανίας, το 1978, ενώ ανακηρύχθηκε για 3η φορά ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς. 
* Στην ιστορία έμεινε το θαυμάσιο γκολ, το περίφημο “Phantom Goal”, που έβαλε σε ματς κατά της Ατλέτικο Μαδρίτης. 

cruff5

Ο Κρόιφ, “οράνιε”
Στην Εθνική, το ποδοσφαιρικό φαινόμενο έδειξε την πλήρη γκάμα της τεχνικής του, με το περίφημο «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο»: και τα 15 γκολ της Ολλανδίας στο Μουντιάλ του '74 άρχισαν ή τελείωσαν με τον αρχηγό! Επική στιγμή με την Εθνική ήταν το πρώτο γκολ της αρμάδας του Κρόιφ, που ρεζίλεψε τους οικοδεσπότες Γερμανούς στον μεταξύ τους τελικό: με τη σέντρα του αγώνα οι Ολλανδοί άλλαξαν 16 πάσες, χωρίς να την αγγίξει Γερμανός (!), ο Κρόιφ μπήκε στην περιοχή, αφού πρώρα τον έχασε ο Φογκτς, ο Χένες τον ανέτρεψε και ο Νέεσκενς ευστόχησε από τα 11 μέτρα. Οι Γερμανοί γύρισαν το ματς και πήραν το τρόπαιο. Στη διοργάνωση έκανε την πρώτη της παγκόσμια εμφάνιση σε Μουντιάλ η περίφημη στροφή του Κρόιφ, με πρώτο θύμα τον Ουρουγουανό Ζαουρέγκι.

CRUIFF

Το φινάλε
Στα 32, υπέγραψε παχυλό συμβόλαιο στους Los Angeles Aztecs και μετά από ένα χρόνο στους Washington Diplomats. Επέστρεψε στην Ευρώπη  για τη Λεβάντε, ομάδα της β’ κατηγορίας Ισπανίας. Μετά από 10 συμμετοχές και κόντρες με τη Διοίκηση, έφυγε τον Δεκέμβριο του 1981 για τον Άγιαξ. Εκεί αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της κατάκτησης του πρωταθλήματος και το 1982 και το 1983 (νταμπλ)! Στην ιστορία μεταξύ πολλών άλλων έμεινε το πέναλτι με πάσα που επιχείρησε το Δεκέμβριο του 1982 σε ματς πρωταθλήματος με αντίπαλο την Χέλμοντ. Δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο και για… εκδίκηση πήγε στη μισητή Φέγενοορντ. Στην ομάδα του Ρότερνταμ ήταν και πάλι Κρόιφ: 11 γκολ σε 33 ματς και νταμπλ με την ομάδα του Ρότερνταμ!! 

cruff3

Ο Κρόιφ προπονητής
Αποσύρθηκε το 1984 και το 1986 έγινε προπονητής στον Άγιαξ! Εκεί κέρδισε 2 κύπελλα Ολλανδίας & 1 κύπελλο Κυπελλούχων. Μετά πήγε στη Μπαρτσελόνα, όπου κατέκτησε: 1 κύπελλο Κυπελλούχων, 1 κύπελλο Ισπανίας, 3 πρωτάθλημα Ισπανίας. Αφού επέστρεψε 2 φορές στον Άγιαξ ως τεχνικός σύμβουλος, τελευταία προπόνησε τη μεξικανική Γκουαδαλαχάρα.

Επίσης…
* Ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου θεωρείται η επιτομή στο «Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο» (Τotal Football) του αείμνηστου Ρίνους Μίχελς, αλλά και ο πρόδρομος του «Tiki-Taka», στιλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, αφού το όραμα αλλά και το πλάνο για τις περίφημες ακαδημίες της «Μασία» ανήκαν σε εκείνον.
* H ταινία «En un momento dado», είναι αφιερωμένη στον Κρόιφ. Ένας ηλικιωμένος οπαδός της Μπαρτσελόνα «βουρκώνει» ενθυμούμενος: «Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τον ευχαριστήσουμε στον βαθμό που του αξίζει για όσα πρόσφερε στην Καταλονία. Μας έκανε ξανά περήφανους. Ήταν ο σωτήρας μας…».
* Είχε δηλώσει πως μετά την “Μπαρτσελόνα δε θα προπονήσει άλλη ομάδα, όμως έκανε μια εξαίρεση για την Εθνική Καταλονίας ανταποδίδοντας την αγάπη του κόσμου.

cruf8

* Για την απουσία του από το Μουντιάλ του 1978 είπε: «Με σημάδευαν με όπλο στο κεφάλι, ήμουν δεμένος, η σύζυγός μου ήταν δεμένη, τα παιδιά ήταν στο διαμέρισμα στη Βαρκελώνη. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που σκέφτεσαι άλλες αξίες».
* Αναδείχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου κορυφαίος Ευρωπαίος του αιώνα και Νο2 παγκοσμίως πίσω από τον Πελέ.
* 1991: Υπέστη καρδιακό επεισόδιο και υπεβλήθη σε διπλό bypass. Απαρνήθηκε τη μεγάλη αδυναμία του, το κάπνισμα, πρωταγωνιστώντας μετά σε σχετική καμπάνια.
* 2006: Τιμήθηκε από την Βουλή της Καταλονίας με τον σταυρό του Σαν Ζόρντι, που θεωρείται ύψιστη τιμη.
* Μπορούσε να αγωνιστεί ως φορ, ως περιφερειακός, αλλά και  στα άκρα της επίθεσης. Διορατικός με απίστευτη αίσθηση του χώρου, μία τεράστια προσωπικότητα με αέρινο στιλ κατάφερνε να σαγηνεύει τα πλήθη, ένας πραγματικός «καλλιτέχνης» του ποδοσφαίρου ο Γιόχαν Κρόιφ.

Κρόιφ-Νέεσκενς
cruff11

cruff74

cruff4

CRUIFF-12

cruff7

cruff8

cruff15

cruff9

cruff6