Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Οι καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο: Λίγες είναι οι ομάδες, που έχουν το... “know how”

Λίγοι είναι οι σύλλογοι που έχουν το “know-how” για να δημιουργούν ομάδες από το μηδέν και να τις οδηγούν στην κορυφή.

bergkamp

«Χωρίς λεφτά δεν μπορείς να φτιάξεις ομάδα», είπε ένας φίλαθλος απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας του σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Λίγα μέτρα πιο πέρα, βρισκόταν ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ παρέα με τον υπεύθυνο ακαδημιών του Άγιαξ και είχαν “δακρύσει” από τα γέλια. Οι απόψεις πολλές και αντικρουόμενες σχετικά με το αν τα λεφτά κάνουν τις ομάδες. Σίγουρα, παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά ομάδες χωρίς δυνατές ακαδημίες δεν μπορούν να αποτελέσουν στον ποδοσφαιρικό χάρτη κάτι περισσότερο από ένα πυροτέχνημα.

Ελλάδα χωρίς ακαδημίες
Οι ομάδες που έγραψαν και γράφουν ιστορία, όπως ο Άγιαξ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Μπάγερν έχουν από πίσω τους ακαδημίες που παράγουν ποδοσφαιριστές. Ακαδημίες που μαθαίνουν στους παίκτες από τα παιδικά τους χρόνια τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου και “δένονται” με τον σύλλογο. Ακαδημίες που είναι υπερσύγχρονα εξοπλισμένες για να καλύπτουν κάθε ανάγκη των νεαρών παικτών τους, πριν καν δημιουργηθούν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν το έχουμε αντιληφθεί αυτό. 
Αν εξαιρέσουμε την Παιανία, η οποία αποτελούσε για χρόνια "εργοστάσιο" παραγωγής παικτών για τον Παναθηναϊκό και την Εθνική, στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνη την προσπάθεια που κάνει ο ΠΑΟΚ. Οι ακαδημίες του δικεφάλου το 2015 βρίσκονταν στην 46η θέση της Ευρώπης, ενώ του Παναθηναϊκού στην 74η. Το γεγονός πως μια ομάδα δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς καλό προπονητικό κέντρο, δεν είναι κάτι που περιορίζεται στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Αποτελεί σημαντική αρχή των πτυχών της κοινωνικής ζωής. 

Άγιαξ
Ο Κρόιφ ήταν ένας άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με τη δημιουργία ομάδων μέσα από τις ακαδημίες τους. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Άγιαξ στα μέσα της δεκαετίας του '60, εποχή που για πρώτη φορά οι άνθρωποι του "Αίαντα" έδιναν βάρος στο προπονητικό κέντρο και τις ακαδημίες τους. Αποτέλεσμα; Τα φυτώρια άνθισαν και οι καρποί που έδρεψαν οι άνθρωποι του Άγιαξ ήταν πρωταθλήματα, κύπελλα και τρία κύπελλα πρωταθλητριών (1971,1972, 1973). Τη 2η φορά που έδωσαν βάρος στις ακαδημίες, ήταν στις αρχές των 90's. Τότε, ο Φαν Χάαλ κατάφερε να πάρει μια παρέα "αμούστακων" παιδιών και να τους οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης το 1994. 
Από τότε ο Άγιαξ μπορεί να μην κατάφερε κάποια αντίστοιχη διάκριση, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην πτώση των ακαδημιών του. Αντιθέτως, ο Άγιαξ σύμφωνα με την λίστα προαναφέραμε διαθέτει τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη και έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια παίκτες όπως ο Μπέργκαμπ (ΦΩΤΟ πάνω), ο Ντε Γιονγκ, ο Σνάιντερ και ο Φαν Ντερ Φάαρτ. Αυτό που άλλαξε, όπως όλα δείχνουν, είναι οι στόχοι του Άγιαξ, ο οποίος αρκείται στο να αποτελεί το κορυφαίο selling-club (εύστοχες ακριβές πωλήσεις παιχτών) στον πλανήτη, χωρίς να τον ενδιαφέρει πλέον ιδιαίτερα η κατάκτηση διεθνών τίτλων.

Μπάγερν Μονάχου
Σίγουρα οι Βαυαροί τα τελευταία χρόνια έχουν ξοδέψει μεγάλα (όχι τεράστια) ποσά για να φέρουν μεγάλους παίκτες, αλλά και προπονητές, όπως ο Γκουαρντιόλα, στο Μόναχο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την σημαντικότατη δουλειά που κάνουν στις ακαδημίες τους. Η ομάδα που έχει 4 συμμετοχές σε τελικούς από το 2000 και μετά, δύο εκ των οποίων συνοδεύτηκαν με κατακτήσεις, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες της. Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό αποτελούν οι: Μίλερ (ΦΩΤΟ κάτω), Λαμ, Κρος, Σβαινστάιγκερ, που έχουν τιμήσει τη φανέλα της, ενώ έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να οδηγήσουν την εθνική Γερμανίας στην κορυφή του κόσμου το 2014, στη Βραζιλία.

muller1

Μπαρτσελόνα
Από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 και μετά, κάθε φορά που αναφέρεται η φράση "ποδοσφαιρική ακαδημία" το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του κάθε ποδοσφαιρόφιλου είναι η Μασία. Στο συγκεκριμένο προπονητικό κέντρο έχουν γαλουχηθεί ποδοσφαιρικά οι μεγαλύτεροι σταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όπως οι: Τσάβι, Μέσι (ΦΩΤΟ κάτω), Ινιέστα, Πικέ, Πουγιόλ, Γκουαρντιόλα. Όλοι εκείνοι που έφεραν την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Primera Division, της Ευρώπης και του κόσμου τα τελευταία χρόνια, αλλά και την Εθνική Ισπανίας στην κορυφή της Ευρώπης το 2008 και το 2012 και στην κορυφή του πλανήτη το 2010. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως κάτι κάνουν μοναδικά καλά εκεί στην Βαρκελώνη. Πίσω από όλο αυτό το πλάνο βρίσκεται πάλι ο Γιόχαν Κρόιφ, για τον οποίο ο Γκουαρντιόλα είχε δηλώσει μόλις είχε αναλάβει προπονητής της πρώτης ομάδας των Καταλανών: «Ο Κρόιφ έχτισε τον Καθεδρικό. Χρέος μας να τον συντηρήσουμε». 
Το γεγονός ότι μια ομάδα αποφασίζει να χτίσει μια ακαδημία, δεν σημαίνει ότι θα έχει αμέσως αποτελέσματα. Οι βάσεις για την Μασία άρχισαν να μπαίνουν στην Βαρκελώνη από τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν προπονητής των “Μπλαουγκράνα” είχε αναλάβει ο Κρόιφ, ο οποίος είχε καταφέρει να φέρει το πρωτάθλημα στην Βαρκελώνη μετά από 6 χρόνια “ξηρασίας”, ενώ είχε οδηγήσει το σύλλογο στο πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών τη σεζόν 1991-92. 

messil

Με αφορμή την Μπάγερν, την Μπαρτσελόνα, αλλά και τον Άγιαξ της δεκαετίας του '70, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι σωστές βάσεις, δηλαδή οι ακαδημίες σε μια ομάδα δεν οδηγούν μόνο την ίδια την ομάδα στην κορυφή, αλλά και της εθνική ομάδα της χώρας της. Τα κατορθώματα Ισπανίας και Γερμανίας σε διεθνές επίπεδο είναι ακόμα νωπά, ενώ η Ολλανδία μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο τίτλο τη δεκαετία του '70, αλλά ήταν φιναλίστ των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1974 και του 1978. Προπονητικό κέντρο, ακαδημίες και προσήλωση στους νέους και στις ιδέες του.