Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

ev media-logo

Πέρασαν 21 χρόνια από την τραγωδία στα Καμένα Βούρλα. Ο Ευρυτάνας πυροσβέστης που σκοτώθηκε στο καθήκον

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά δυστυχήματα στην Ελλάδα, γράφτηκε πριν 21 χρόνια, παραμονή Πρωτομαγιάς, στις 30 Απριλίου 1999, στα Καμένα Βούρλα και είχε ως τραγικό απολογισμό 5 νεκρούς και 14 τραυματίες. Ο πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος, με καταγωγή από τα Πετράλωνα Ευρυτανίας, ήταν ένα από τα 5 θύματα και ένας από τους τρεις πυροσβέστες, που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.kamena vourla_stamelos

Παραμονή πρωτομαγιάς 1999. Άνδρες της τροχαίας σταματούν για έλεγχο, στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων, ένα βυτιοφόρο που μεταφέρει προπάνιο. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα μικρό βαν πέφτει στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου και αμέσως παίρνει φωτιά. Όσα ακολούθησαν δεν το χωρά ανθρώπου νους.

Ειδοποιείται η Πυροσβεστική Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης της εποχής, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας, φεύγει αμέσως το πρώτο όχημα και μετά από 20 λεπτά περίπου φτάνουν στον τόπο του συμβάντος οι 3 αδικοχαμένοι πυροσβέστες.

Πριν προλάβουν να πιάσουν τις μάνικες γίνεται το μοιραίο. Μια τρομακτική έκρηξη από το προπάνιο του βυτιοφόρου, συγκλονίζει την περιοχή και σκορπά τον θάνατο. Το όχημα διαλύεται και εκατοντάδες κομμάτια του εκσφενδονίζονται με τρομακτική ταχύτητα προκαλώντας το "φαινόμενο BLEVE".

Τα κομμάτια του βυτιοφόρου έφυγαν σαν τορπίλες και έπεσαν στα σπίτια και τα χωράφια. Το μεγαλύτερο από αυτά κατέστρεψε την στέγη ενός διώροφου σπιτιού 200 μέτρα μακριά, ενώ κομμάτια βρέθηκαν και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Νεκροί οι Αρχιπυροσβέστες Στάθης Ριζόπουλος, Νίκος Νικολάου και ο Πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος. Στο σημείο ξεψύχησαν επίσης ο 39χρονος οδηγός του βυτιοφόρου Ανδρέας Παπακωνσταντίνου και ο οδηγός του μικρού βαν Κωνσταντίνος Μανανάς. Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκαν 14 ακόμη άτομα και από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

Ο τραγικός θάνατος των δύο οδηγών

Από την τρομερή έκρηξη, εκτός από τον ακαριαίο θάνατο των τριών πυροσβεστών, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο βυτιοφόρο, σκοτώθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, και οι δύο οδηγοί των οχημάτων που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα· ο οδηγός του βυτιοφόρου και ο οδηγός του μικρού βαν.

Όμως ο τρόπος που σκοτώθηκαν οι δύο οδηγοί, δεν έχει προηγούμενο. Ο 39χρονος οδηγός του βυτίου, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, αν και την ώρα της έκρηξης βρισκόταν αρκετά μακριά, πάνω από 250 μέτρα, από την τρομερή έκρηξη, -λες και τον κυνήγησε ο θάνατος- χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από εκσφενδονισμένο κομμάτι λαμαρίνας του βυτίου, πιθανόν από την "τάπα" του βυτίου και σκοτώθηκε επί τόπου!

Αντίστοιχα τραγικό τέλος είχε και ο οδηγός του μικρού βαν, Κωνσταντίνος Μανανάς. Την ώρα της έκρηξης, βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τα γεγονότα όπως έχουν πλέον καταγραφεί, από την τρομερή έκρηξη… "εξαϋλώθηκε και δεν βρέθηκε ποτέ!".

Το περιστατικό της έκρηξης του βυτιοφόρου έχει καταγραφεί σε βίντεο -το οποίο πιθανόν να υπάρχει και σήμερα- από συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού "ΕΝΑ ΛΑΜΙΑΣ", που βρέθηκε από τους πρώτους στο σημείο και κατέγραφε τη μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστών. Ο ίδιος ο κάμεραμαν του καναλιού τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδια του και χρειάστηκε πολύμηνη νοσηλεία.

Οι νεκροί Πυροσβέστες

Κάθε χρόνο η Πυροσβεστική θυμάται και θρηνεί. Στον τόπο του μοιραίου δυστυχήματος έχει στηθεί ένα μικρό μνημείο που θυμίζει τα τραγικά γεγονότα, εκεί κάθε χρόνο η Πυροσβεστική αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πυροσβέστες που έπεσαν επί το έργον.

Οι τρεις νεκροί Πυροσβέστες είναι: Αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος. Γεννήθηκε το 1958 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 14-10-1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Χαλκίδας και Λαμίας.

Αρχιπυροσβέστης Νίκος Νικολάου. Γεννήθηκε το 1960 στις Κομποτάδες Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 18-8-1982, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Λιβαδειάς και Λαμίας.

"Οι τρεις πυροσβέστες, έχασαν τη ζωή του στις 30 Απριλίου 1999 στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Π.Υ.

Το φαινόμενο BLEVE

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, "το φαινόμενο Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion (BLEVE), εμφανίζεται όταν δεξαμενές που περιέχουν υγροποιημένα αέρια, διαρρηγνύονται. Το φαινόμενο αυτό είναι, σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογο της συμπεριφοράς των πυραύλων, όσον αφορά την ταχύτητα εκτόξευσης των κομματιών της δεξαμενής."

"Το BLEVE εκδηλώνεται, κυρίως, όταν τα δοχεία που περιέχουν τα υγροποιημένα αέρια, είναι γεμάτα με υγρό στο μισό και μέχρι περίπου τα 2/3 της χωρητικότητας τους. Η αναλογία ατμοποίησης - εξάπλωσης - ενέργειας του υγρού προς το βάρος των κομματιών του δοχείου είναι τόσο μεγάλη, ώστε τα κομμάτια να εκτοξεύονται σε αποστάσεις μέχρι περίπου 0.8 χλμ."

"Ωστόσο, θάνατοι από τέτοια θραύσματα έχουν σημειωθεί μέχρι και σε αποστάσεις 245 μέτρων. Πύρινες μπάλες, με διάμετρο που υπερβαίνει τα 100 μέτρα, δεν είναι σπάνιες, ενώ θάνατοι από εγκαύματα έχουν προκληθεί σε άτομα, ακόμη και σε απόσταση 76 μέτρων από το σημείο, όταν τα δοχεία είναι μεγάλα."

Ο Ευρυτάνας πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος

Γεννήθηκε το 1953 στα Πετράλωνα Ευρυτανίας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-12-1976, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Ηρακλείου, Καρπενησίου και Λαμίας.

stamelos sotirias1