Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Μην αρρωστήσεις στα Άγραφα. Οργισμένη επιστολή Τσιτσάνη για την εγκατάλειψη της Δυτικής Ευρυτανίας στον τομέα της Υγείας

Το Σάββατο 7 Μαΐου 2016, στο Βασιλέσι Αγράφων στην Πρασιά, 43χρονος άντρας χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χρειαστεί άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Γιατρός δεν υπήρχε, ενώ τις πρώτες βοήθειες παρείχε στον σοβαρά τραυματισμένο άντρα η φαρμακοποιός του Ραπτοπούλου, την οποία μετέφερε στον τραυματία με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του ο κ. Λάμπρος Τσιτσάνης.

epistoli-tsitsani-gia-ygeia-agrafa1

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας, ο οποίος κατάγεται από τη δυτική Ευρυτανία και τα χωριά των Αγράφων, με επιστολή του μεταφέρει την "κραυγή αγωνίας, αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και καταγγελίας για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Ευρυτανία", σε κάθε αρμόδιο.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 08/05/2016 αναφέρει:

"Δυστυχώς για άλλη μία φορά ακόμη η καθ΄ ολοκληρία έλλειψη ιατρικής φροντίδας στη Δυτική Ευρυτανία έγινε αισθητή. Αυτή τη φορά στον οικισμό Βασιλέσι της Τ.Κ. Πρασιάς, νέος ηλικίας 43 ετών ο Κ.Ν. κτύπησε στο κεφάλι και η αιμορραγία ακατάσχετη.

Τα αγροτικά ιατρεία Ραπτοπούλου και Βαλαώρας χωρίς γιατρό εδώ και αρκετά χρόνια, το πολυδύναμο ιατρείο Γρανίτσας επίσης χωρίς γιατρό, το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας χωρίς γιατρό και ασθενοφόρο. Υπήρχε γιατρός και ασθενοφόρο μόνο στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, το οποίο και ειδοποιήθηκε για τον ασθενή. Ο ασθενής έφθασε μετά από 4 ώρες στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και ασφαλώς η τύχη ήταν με το μέρος του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες βοήθειες στον ανωτέρω σοβαρά ασθενή παρέσχε η Ασπασία, η φαρμακοποιός του Ραπτοπούλου, παρότι δεν είναι στις υποχρεώσεις της, όμως τρέχει σε κάθε περιστατικό σε ολόκληρη την περιοχή.

Δυστυχώς όμως η τύχη δεν βοήθησε το συμπατριώτη μας στη Βαλαώρα, ο οποίος ήρθε Πάσχα στο χωριό του και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή και εδώ γιατρός δεν υπήρχε. Το ίδιο και στο Λημέρι αλλά και σε άλλα χωριά.

Ως Περιφερειακός Σύμβουλος, πιστεύω ότι διερμηνεύω και τα αισθήματα όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, θέλω να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς την Φαρμακοποιό , την Ασπασία Φλαμπούρη και να της ευχηθώ ο Θεός να την έχει καλά να μας φροντίζει.

Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι το ελάχιστο Ιατρικό και Βοηθητικό προσωπικό που υπάρχει στο Νομό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των ασθενών εξαιτίας των κενών που υπάρχουν.

Δυστυχώς η κατάσταση στην υγεία σε ολόκληρο το νομό και πολύ περισσότερο στο Δήμο Αγράφων - Δυτική Ευρυτανία συνεχώς και χειροτερεύει.

Πέρα όμως από τα έκτακτα περιστατικά, σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει και με τη συνταγογράφιση των φαρμάκων. Εξαναγκάζονται οι κάτοικοι να μετακινούνται για το σκοπό αυτό στο Καρπενήσι, Αγρίνιο, Καρδίτσα κ.λ.π. με οικονομικές συνέπειες αλλά και κίνδυνο στην υγεία τους, οι περισσότεροι των οποίων είναι υπερήλικες.

Όλα αυτά συμβαίνουν το έτος 2016, σε μια περιοχή δύσβατη, ορεινή, με πολλά χωριά και οικισμούς με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους και πληθυσμό 10.000 κατοίκους και πλέον, στην πλειοψηφία τους υπερήλικες.

Έχει εξαντληθεί πλέον η υπομονή των κατοίκων, η απογοήτευση έχει φθάσει στην κορύφωσή της και η ψυχολογία των κατοίκων σε απελπιστικά επίπεδα.

Αν και το ύψιστο αυτό αγαθό της υγείας, είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας, όμως, συμβαίνει το αντίθετο, οι παρεχόμενες υπηρεσίες συνεχώς υποβαθμίζονται, η αδικία υπερτερεί της δικαιοσύνης και δυστυχώς οι ίσες ευκαιρίες στη ζωή έχουν εκλείψει εντελώς σε ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας.

Για πολλοστή φορά κάνουμε έκκληση προς το Κεντρικό κράτος - Υπουργό Υγείας, να στελεχώσει όλα τα Αγροτικά Ιατρεία της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας με αγροτικούς Ιατρούς, το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας και το Νοσοκομείο Καρπενησίου με μόνιμους Ιατρούς, εξοπλιστικά μέσα και φαρμακευτικό υλικό.

Ως δημότες του Δήμου Αγράφων, αλλά και ως Ευρυτάνες γενικώς, προσβλέπουμε στη θετική και άμεση παρέμβαση των αρμοδίων. 

Με εκτίμηση

Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης

Περιφερειακός  Σύμβουλος Ευρυτανίας"