Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Έλληνες capitano: Αρχηγοί αιώνια "πιστοί" σε μία ομάδα

Ο Φραντσέσκο Τότι έχει γίνει ένα από τα συνώνυμα των one team man και η στήλη «Αθλητικοί Φάκελοι» θυμίζει τους οκτώ Έλληνες που δεν «αλλαξοπίστησαν» ποτέ.

GOUMAS1

Μπορείς να φανταστείς τον Φρανσέσκο Τότι να φοράει φανέλα διαφορετικής ομάδας, εκτός από αυτήν της Ρόμα;  Ο θρυλικός καπιτάνο δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Ακόμα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχοντας εκδηλώσει πολλάκις το ενδιαφέρον του για να τον δει με την φανέλα της Μίλαν, απογοητευμένος είχε δηλώσει: «Ο Τότι είναι σημαία της Ρόμα και οι σημαίες δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται». 
Παραδείγματα… ρομαντικών υπάρχουν και στην Ελλάδα. Οκτώ παίκτες που κατάφεραν πολλά, αλλά το έκαναν φορώντας μια και μόνο φανέλα από την πρώτη μέχρι την τελευταία επαγγελματική τους εμφάνιση.

Γιάννης Γκούμας (φωτογραφία πάνω)
Ίσως δεν είναι ο πρώτος που θα σου έρθει στο μυαλό ως σημαία του Παναθηναϊκού, όμως έμεινε… αιώνια πιστός στους πράσινους, περνώντας μια ποδοσφαιρική ζωή σ’ αυτόν. Ο αμυντικός Γκούμας φόρεσε την πράσινη φανέλα για πρώτη φορά στις 15 Απριλίου 1994 και για 15 χρόνια δεν την αποχωρίστηκε. 
Το έκανε -με πίκρα- το καλοκαίρι του 2009, όταν του ανακοινώθηκε πως δεν βρίσκεται στα πλάνα του Τεν Κάτε και έβαλε τέρμα στην καριέρα του, σε ηλικία 34 ετών, παρά τις ομάδας που τον «γυρόφερναν» με δελεαστικές προτάσεις. Κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και δύο κύπελλα και πέτυχε 36 γκολ (άρχισε την καριέρα του ως επιθετικός), ενώ παράλληλα για αρκετά χρόνια διετέλεσε αρχηγός. 

KOUDAS

Γιώργος Κούδας (φωτογραφία πάνω)
Δεν είναι μόνο σύμβολο του ΠΑΟΚ. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που χώρισε την Ελλάδα στα τρία, αλλά έμεινε -τελικά- πιστός στον σύλλογο που ξεκίνησε την καριέρα του, με μια «τρελή» ιστορία να τον συνοδεύει. 
Ο «Μεγαλέξανδρος» πέρασε μια ζωή στον ΠΑΟΚ (1963-1984) , παρότι είδε «χρυσάφι» να πέφτει στα πόδια του από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, σε μια οικονομικά δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο. Συμφώνησε με τους “ερυθρόλευκους”, αλλά… χάλασε. Ο δικέφαλος άσκησε βέτο -στο ερασιτεχνικό, τότε, πρωτάθλημα- και το δελτίο του έμεινε «κρεμασμένο». 
Δύο χρόνια μετά -αφού στο μεταξύ έπαιξε ανεπίσημα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία- επέστρεψε στην Τούμπα, όπου 12.000 κόσμου τον περίμεναν για να τον αποθεώσουν. Και μέσα από τον ΠΑΟΚ - διατηρεί το ρεκόρ συμμετοχών- έκανε όλη την Ελλάδα να… παραμιλάει για τα κατορθώματά του: 1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα, 504 συμμετοχές και 134 γκολ. 

IOSIFIDIS

Κώστας Ιωσηφίδης (φωτογραφία πάνω)
Με μια ξεχωριστή ιστορία να τον συνοδεύει ο στόπερ Κώστας Ιωσηφίδης ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ και δεν έφυγε ποτέ. Μετά από 397 συμμετοχές με την φανέλα του δικέφαλου και 15 χρόνια καριέρας μόνο σ’ αυτόν, ασχολήθηκε με την προπονητική, όμως η καρδιά του ανήκει πάντα στον ΠΑΟΚ. Εκεί όπου μέχρι και σήμερα ετοιμάζει το… μέλλον, εκτελώντας χρέη γενικού αρχηγού στις ομάδας Κ17 και Κ15. Ήταν στο ΠΑΟΚ για 15 χρόνια (1971-1985), κατέκτησε 1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα κατέγραψε 397 συμμετοχές και πέτυχε 16 γκολ.

SARAFIS

Σταύρος Σαράφης (φωτογραφία πάνω αριστερά-δεξιά ο Κούδας)
Αποτέλεσε το… ταίρι του Κούδα στην επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ που έβγαζε φωτιές την δεκαετία του 70’ και… συμπαραστάτη του αμυντικό Ιωσηφίδη στην “αιώνια” ενασχόληση με τον σύλλογο. Ο «Καίσαρας» Σαράφης έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του δικέφαλου, διατηρώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα με 136 τέρματα. Παραμένει πιστός στρατιώτης στην ΠΑΕ, έχοντας αυτή την περίοδο τον έλεγχο του τμήματος Κ20, ως γενικός αρχηγός. Σε 14 χρόνια στον ΠΑΟΚ πέτυχε 136 γκολ σε 358 εμφανίσεις.

MANOLAS STELIOS

Στέλιος Μανωλάς (φωτογραφία πάνω)
Καριέρα μόνο στην ΑΕΚ έως τις 17 Μαΐου 1998. Ο Μανωλάς κρέμασε τα παπούτσια του μετά από 18 χρόνια στους κιτρινόμαυρους (1979-1998), αλλά συνέχισε να αποτελεί ενεργό μέλος της ιστορίας της. Η «σημαία» του δικέφαλου παραμένει ο 2ος σε συμμετοχές παίκτης στη Α’ Εθνική με 447 αγώνες και έχει πετύχει 35 γκολ (47 συνολικά). 
Από το 2014 υπηρετεί την ΑΕΚ ως προπονητής της Κ20, αλλά και ως υπηρεσιακός προπονητής της πρώτης ομάδας, όπως και στον τελικό του κυπέλλου, τον οποίο κατέκτησε την περασμένη Τρίτη, με 2-1 επί του Ολυμπιακού. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.

PAPADOPOULOS DANHIL

Δανιήλ Παπαδόπουλος (φωτογραφία πάνω)
Μια ζωή στον Ηρακλή πέρασε ο Δανιήλ Παπαδόπουλος, παρά το στενό πρεσάρισμα ΠΑΟΚ και Λάρισα να τον αποκτήσουν από τον Όλυμπο Δεντροποτάμου, όπου ξεκίνησε ερασιτεχνικά την καριέρα του. Ο εμβληματικός παίκτης του Γηραιού πέρασε 17 χρόνια (1981-1998) στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας μέχρι σήμερα τον πρώτο σε συμμετοχές (419 εμφανίσεις) και τον δεύτερο σκόρερ (64 γκολ) της ιστορίας του, κατακτώντας παράλληλα 2 τίτλους (πρωτάθλημα, κύπελλο).

VALAORAS

Γιάννης Βαλαώρας (φωτογραφία πάνω)
Στα 14 χρόνια (1978-1992) επαγγελματικής καριέρας ο Βαλαώρας έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λάρισας: «ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα»Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας: το πρωτάθλημα του 1988 και το Κύπελλο του 1985, καταγράφοντας 346 συμμετοχές και 102 γκολ.

MASADIS

Γιώργος Μασάδης (φωτογραφία πάνω δεξιά-αριστερά ο ποδοσφαιριστής Καντιμοίρης)
Ο παίκτης-θρύλος της Βέροιας δεν την αποχωρίστηκε ποτέ. Ο Γιώργος Μασάδης αρνήθηκε προτάσεις από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ για να μείνει στην ομάδα από όπου ξεκίνησε. Το τέλος ήρθε μετά από 15 χρόνια (1966-1981) γεμάτης καριέρας, στην οποία μέτρησε 368 εμφανίσεις, ενώ για έναν χρόνο κάθισε και στον πάγκο της ομάδας ως προπονητής.