Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φινάλε στο πρωτάθλημα μπάσκετ δημοτικών σχολείων - Τι δήλωσαν οι προπονητές της διοργανώτριας Π.Α.Κ.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου το πρωτάθλημα δημοτικών σχολείων, με τη διεξαγωγή των τελικών σε αγόρια και κορίτσια.

ZAXAMPALO

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου το πρωτάθλημα δημοτικών σχολείων, με τη διεξαγωγή των τελικών σε αγόρια και κορίτσια. Οι προπονητές της ΠΑΚ, η οποία διοργάνωσε το τρίμηνο τουρνουά, Κατερίνα Μπαλωμένου και Φώντας Ζαχαρόπουλος τοποθετήθηκαν με δηλώσεις που έκαναν στο blog του συλλόγου.

Κατερίνα Μπαλωμένου: «Να εστιάσουμε στα παιδιά»
Η κα Μπαλωμένου μίλησε μεταξύ άλλων για την ολοκλήρωση του τουρνουά, τους στόχους μέσα από αυτό, αλλά και την προσπάθεια όλων να είναι τα παιδιά οι πρωταγωνιστές. 
Για την υλοποίηση της ιδέας η κα. Μπαλωμένου τόνισε: «… Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από το πρωί του Σαββάτου ήταν πραγματικά πολύ ζεστή και ιδιαιτέρως συγκινητική. Το Πρωτάθλημα Δημοτικών είναι μια ιδέα που υπήρχε στις σκέψεις μας χρόνια πριν, πέρυσι με την βοήθεια του κ. Κουτραφούρη καταφέραμε να της δώσουμε “σάρκα και οστά”…».

Για τους στόχους της διοργάνωσης υπογράμμισε: «Οι στόχοι τις υλοποίησης της ιδέας αυτής είναι πολλοί και σημαντικοί: α) η προβολή του αθλήματος, β) η συμμετοχή των παιδιών σε ομάδα….να ανήκουν στο σύνολο, γ) η χαρά του παιχνιδιού και της συμμετοχής, δ) καλλιέργεια καλής σχέσης γονιών-παιδιών».

Όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους ανέφερε τους εξής: «α) καλλιέργεια αθλητικής συμπεριφοράς, β) διαχείριση συναισθημάτων (ήττα ή νίκη), γ) αγάπη προς το άθλημα και τον αθλητισμό, δ) βελτίωση των ικανοτήτων των αθλητών μέσα από τους αγώνες».

Κλείνοντας δήλωσε: «Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης και η εκπαίδευση αφορά κυρίως τα παιδιά…Αν κάποια μέρα δεν θέλουμε να μιλάμε για «βρωμιά» στη πολιτική, στον αθλητισμό και γενικότερα στην κοινωνία μας θα πρέπει επιτέλους να εστιάσουμε στις μικρές ηλικίες και να προσπαθήσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας το σωστό όχι το εύκολο».

Η Κατερίνα Μπαλωμένου ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν για την διεξαγωγή και ολοκλήρωση του τουρνουά, τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και τους γονείς που στήριξαν την προσπάθεια.


Φώντας Ζαχαρόπουλος: «Δουλεύουμε χωρίς στήριξη. Το βλέμμα στα παιδιά μέσα από το σύνολο»
Ο coach Ζαχαρόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρεται στην διοργάνωση, τις εμπειρίες που αποκομίζουν όλοι από τέτοιες πρωτοβουλίες, τους προβληματισμούς του για την ανάπτυξη του αθλήματος στη περιοχή μας, αλλά και τους μελλοντικούς.
Στο πρόλογό του ο κ. Ζαχαρόπουλος σχολίασε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνεργάτη μου γιατί το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν ένα στοίχημα και για τους δυο μας καθώς δεν είχαμε την παραμικρή στήριξη από οποιαδήποτε τοπική ή περιφερειακή αρχή, το οποίο δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές…».

Για τη διοργάνωση τόνισε: «Η φετινή διοργάνωση ήταν επιτυχημένη καθώς από 74 αθλητές φέτος ανήλθαμε στους 98 και από 6 ομάδες στις 9. Αυτό μόνο ενθαρρυντικό  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τον οποιοδήποτε αγαπά το άθλημα αλλά και τη νεολαία του τόπου μας. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να ευχαριστήσω ξεχωριστά έναν-έναν όλους τους αθλητές και τους γονείς αυτών…., αλλά και όλους τους ανώνυμους εθελοντές που βοήθησαν από όλα τα πόστα…».

Για την προσοχή που δίνεται στα νέα παιδιά ο φιλόδοξος προπονητής είπε: «…Βλέπω με μεγάλη χαρά ότι τα περσινά λεγόμενα για την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δώσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό από όλα τα πόστα σε αυτές τις ηλικίες, άρχισε να πιάνει τόπο. Κάποιοι επαναπαύονται πάνω σε αυτό και θεωρούν το πρόβλημα ως λήξαν… Αρχικά προκαλώ τον οποιονδήποτε συμπολίτη μου να μου αποδείξει αν πάνω από τα μισά παιδιά της πόλης δεν εστιάζουν στις αποφάσεις των διαιτητών σε περίπτωση ανεπιτυχούς αποτελέσματος στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, τα φιλικά, αλλά ακόμα και το τουρνουά του Δήμου…».

Για την λανθασμένη προσέγγιση στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα ο Φώντας Ζαχαρόπουλος ήταν “καυστικός”: «Παρατηρώ μια λάθος οπτική από τον τύπο γενικά και όχι μόνο τοπικά, όπου θα βρει ένα σωρό διθυραμβικά αφιερώματα για νεαρούς αθλητές με στατιστικές, πόντους κτλ.. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν αυτό κάνει καλό στην ανάπτυξη ενός αθλητή προτύπου. Στη κατηγορία των αγοριών του πρωταθλήματος δημοτικών που ολοκληρώθηκαν σε όλους τους αγώνες τα παιδιά αντί να αναρωτηθούν αν έπαιξαν ως ομάδα,… ρώταγαν σχεδόν όλα για τις ατομικές τους επιδόσεις. Ας προβληματιστούμε λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι τι μπορούμε να διορθώσουμε, καθώς χρειάζεται προσπάθεια από όλους ώστε να βάλουμε το παιδί-αθλητή ομαλά μέσα στην ομάδα-σύνολο…».

Στον επίλογό του ο Ζαχαρόπουλος ανέφερε τα εξής: «Η ΠΑΚ προχωρώντας σε ακόμα μία καινοτόμα για την περιοχή μας ιδέα θα πραγματοποιήσει φέτος camp δύο περιόδων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μικρούς αθλητές της πόλης μας αλλά και σε άλλους που θα είναι για διακοπές εδώ να δοκιμάσουν αυτή την εμπειρία χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν έξτρα διαμονή, διατροφή ή κάποια άλλα έξοδα που θα χρειάζονταν να πληρώσουν για να πάνε σε κάποιο άλλο camp σε άλλη περιοχή της Ελλάδας… Καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους εξεταστές των Πανελληνίων, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και προσήλωση στους στόχους τους. Καλό καλοκαίρι!».