Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Έπεσε η αυλαία για τον “σοφό” του μπάσκετ

Για 38 χρόνια ήταν πρώτος προπονητής και ένα χρόνο ήδη βοηθός του μακαρίτη Ζεράβιτσα, πριν δηλαδή από το πρώτο τρεμπλ με την Παρτιζάν. Έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους πλην του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου.

IVKOVIC

Δικαιωματικά, μπορεί να πει κανείς ότι την Παρασκευή 1 Ιουλίου, αποχώρησε από την ενεργό δράση  στα 73 του ο κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής. «Ποτέ δεν ένιωσα άγχος, παρά μόνο πάθος», όπως έγραψε ο ίδιος στη δήλωση του αποχαιρετισμού.

«Φεύγω…»
Ήταν πολύ μεγάλος να ανεχθεί τις ειρωνείες του ζάμπλουτου προέδρου-ιδιοκτήτη της Εφές. Η απάντησή του στα μηνύματα που του έστελνε, ήταν κάθετη: «Μπορείς να πιστεύεις ότι θες για μένα, όσον αφορά τις προπονητικές μου ικανότητες. Δεν σου επιτρέπω όμως, να με προσβάλλεις. Φεύγω πριν σε συναντήσω...», έγραψε και αποχώρησε. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, είχε υποβληθεί σε επέμβαση αγγειοπλαστικής, καθώς για πρώτη φορά η καρδιά έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο Ντούντα ήξερε ότι μετά από σχεδόν 40 χρόνια είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει από την ενεργό προπονητική. Δεν πρόκειται, όπως είπε να αφήσει το μπάσκετ, αλλά η προπονητική ολοκληρώθηκε. 

ibkob

Κορυφαίος προπονητής
Ο Ίβκοβιτς ήταν γεμάτος πάθη, πλούσιος σε ιδέες στοιχεία που τον κράτησαν σαράντα χρόνια στην κορυφή του μπάσκετ. Το 1978 κοούτσαρε τον Κιτσάνοβιτς και τον Νταλιμπάγκιτς στην Παρτιζάν που κατέκτησε τα τρία τρόπαια (Κόρατς και νταμπλ στην ενιαία Γιουγκοσλαβία). 

Δέκα χρόνια αργότερα είχε υπό τις διαταγές του την κορυφαία φουρνιά του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ με Πέτροβιτς, Κούκοτς, Ντίβατς, Ντανίλοβιτς, Ράτζα, Ζντοβιτς κ.ά. Αν η Γιουγκοσλαβία δεν διαλυόταν, αυτή η ομάδα θα κυριαρχούσε τουλάχιστον για μια δεκαετία. Το 1997 πήρε το τρεμπλ με τον Ολυμπιακό, στο πιο ισοπεδωτικό δεύτερο μισό της χρονιάς, που έκανε ποτέ μια ομάδα στην Ευρωλίγκα. Έφτασε από την απαξίωση και κριτική, στην αποθέωση και τον θρίαμβο, κερδίζοντας όχι μόνο ένα αλλά τρεις τίτλους, τον ένα μετά τον άλλον.

Στην Εθνική ομάδα της Σερβίας που ανέλαβε στη συνέχεια είδε ένα χάος! Μια ομοσπονδία που δεν είχε ούτε μηχάνημα φαξ, μια ομάδα η οποία το 2005 μέσα στο σπίτι της είχε αποτύχει παταγωδώς ντροπιάζοντας κι αυτόν ακόμη τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που είχε αναλάβει τις τύχες της, ενώ 2 χρόνια αργότερα προκαλούσε τη θλίψη, έχοντας στο τιμόνι τον Μόκα Σλάβνιτς και βασικό σέντερ τον ημίτρελο Ντάρκο Μίλιτσιτς. Ο Ίβκοβιτς αναγέννησε την Σερβία, που ξαναμπήκε στην ελίτ χάρη στη δουλειά αυτού του "σοφού" , ένα παρατσούκλι το οποίο το “κόλλησε” ειρωνικά ο Φασούλας, αλλά τού ταιριάζει γάντι.

pappoys3

Το θαύμα του 2012
Ο 'Ίβκοβιτς επέστρεψε στον Ολυμπιακό, προειδοποιώντας ότι «από δω και πέρα ο ΠΑΟ δεν θα έχει πλεονέκτημα» και δικαιώθηκε. Ο Ολυμπιακός υπό τις οδηγίες του κέρδισε άλλους τρεις τίτλους. Το Κύπελλο του 2011 και βέβαια δυο τρόπαια -μια ιστορία:
- Την ανεπανάληπτη Ευρωλίγκα της Κωνσταντινούπολης, με ένα επικό come-back από το -19 και το… πεταχτάρι του Πρίντεζη, στην εκπνοή του τελικού με την ΤΣΣΚΑ δυο ανάσες πριν από την εκπνοή.
- Και φυσικά το πρωτάθλημα της ίδιας σεζόν, που έβαλε τέλος στο 15ετές μονοπώλιο του Παναθηναϊκού, με τη νίκη στους τελικούς των πλέι-οφ και ενώ ο κουμπάρος του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το ΟΑΚΑ.

ibko

Η προσφορά του “σοφού”
Ο Ίβκοβιτς επί της ουσίας έβαλε τα θεμέλια για να φτιαχτεί αυτό το οικοδόμημα του σύγχρονου μπασκετικού Ολυμπιακού. Όμως, μπορεί με τους "ερυθρόλευκους" να έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές του, όπου πήγε, όμως, ο Ίβκοβιτς κάτι άφησε. Δούλεψε σε πέντε διαφορετικές ομάδες και σε όλες κάτι έδωσε.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80, στον ΆΡΗ ... δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν τις προπονητικές του καινοτομίες, που για την εποχή ήταν πραγματικά επαναστατικές. Ασχέτως με τον τρόπο που έφυγε από τον Άρη, ο Ίβκοβιτς στα πρώτα του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει μια σπουδαία δουλειά...

Στον ΠΑΟΚ το ‘92, πήρε το πρωτάθλημα που κυνηγούσε μια 8ετια για να σπάσει την κυριαρχία του Άρη. Μια σεζόν μετά, με Κόρφα, Πρέλιεβιτς, Λέβινγκτον, Μπάρλοου, Φασούλα, Φιλίππου, Μπουντούρη, ο ΠΑΟΚ αν και δεν τα κατάφερε στο φάιναλ-φορ της Αθήνας, έπαιξε ίσως το ωραιότερο μπάσκετ της ιστορίας του.

Ο Πανιώνιος της διετίας 1994-96 ήταν ένα μικρό έπος του Ντούντα, καθώς τερμάτισαν στην 3η θέση παίζοντας πολύ όμορφο μπάσκετ, με τον Πάσπαλι και τον Ντίνκινς να συνεγείρουν το κλειστό της Αρτάκης και την ομάδα να κερδίζει μια ιστορική πρόκριση στην Ευρωλίγκα.

Η ΑΕΚ της διετίας 2000-01 κερδίζει 2 Κύπελλα Ελλάδας και 1 Κύπελλο Σαπόρτα, με την "Ένωση" να επιστρέφει στον θρόνο της, μετά από 33 ολόκληρα χρόνια. Ο Ίβκοβιτς στην ΑΕΚ άνοιξε την πόρτα σε όλα τα νέα παιδιά και ουσιαστικά δρομολόγησε τις εξελίξεις για τον τίτλο του 2002, με τον Σάκοτα στο τιμόνι.

ibkobb

Ο δημιουργός 
Ο Ίβκοβιτς όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν ρίσκαρε όσο κανείς. “Πολεμούσε”, έβαζε ιδέες και κυρίως δημιουργούσε. Αυτό που είπε άλλωστε στη δήλωσή του "η δημιουργία έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε τρόπαιο" ήταν ένα από τα δόγματά του. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακόμη και στις ομάδες με τις οποίες απέτυχε παταγωδώς, όπως η ΤΣΣΚΑ του 2005 όταν έχασε τον τίτλο μέσα στη Μόσχα, η ομάδα του έχει μείνει στην ιστορία σαν μια από τις καλύτερες όλων των εποχών. Φουντώνει εύκολα, είναι αρκετά καχύποπτος, είναι απότομος, έχει τσακωθεί με ουκ ολίγους παίκτες και προπονητές στην καριέρα του. Στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ λίγο έλειψε να παίξει ξύλο με τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Βρίστηκε με τον Γκάλη, τον Φασούλα, τον Μπουρούση.

Έτσι όμως δεν είναι όλοι οι μεγάλοι; Γεμάτοι πάθη, συγκρούσεις, μεγάλες απογοητεύσεις και ακόμη μεγαλύτερες νίκες. Σε 40 χρόνια καριέρας θα ήταν αδιανόητο να είναι ... φίλος με όλους. Φεύγει όμως, σαν ο προπονητής που τους κοούτσαρε (σχεδόν) όλους και κέρδισε τα πάντα. Ντούσαν, το μπάσκετ σε ευχαριστεί!!

ibrob