Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Πορτογαλία: Το σήκωσε ο “Έλληνας” Φερνάντο Σάντος

Η Πορτογαλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 1η φορά στην ιστορία της, καθώς νίκησε 1-0 την Γαλλία στην παράταση, χάρη στην γκολάρα του Έντερ στο 109' (4ο λεπτό του δεύτερου ημίχρονο της παράτασης).

PORTOGALIA

Ο Φερνάντο Σάντος πέρασε τον επιθετικό της Λιλ στο ματς στο 79ο λεπτό και άλλαξε το ματς, έκανε επικίνδυνους του Ίβηρες επιθετικά και στο 109' με όμορφη προσπάθεια και μακρινό σουτ "εκτέλεσε" τον Ούγκο Γιορίς. 
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο μεγάλος άτυχος, καθώς τραυματίστηκε στο 8' και τελικά στο 24' αντικαταστάθηκε, καθώς το πρόβλημα στο αριστερό γόνατο από το χτύπημα του Ντιμίτρι Παγιέ δεν ήταν ασήμαντο. Παρά την απουσία του αρχηγού, η Πορτογαλία τα κατάφερε, κυρίως λόγω της τρομερής εμφάνισης του Ρουί Πατρίσιο. Ο τερματοφύλακας της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ήταν καταπληκτικός, έκανε εξαιρετικές επεμβάσεις και ήταν απλά ο καλύτερος του τελικού, μαζί με τον τρομερό Πέπε, που επέστρεψε στην άμυνα και ψηφίστηκε MVP του αγώνα. 

Η Γαλλία δεν πήρε βοήθειες από τον Παγιέ, ο Γκριεζμάν ήταν μέτριος, ενώ τον σταμάτησε δύο φορές ο Πατρίσιο (είχε και τρίτη ευκαιρία που ήταν άστοχος με κεφαλιά), ενώ ο καλύτερος των "μπλε" ήταν ο Μουσά Σισοκό. Στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας οι διοργανωτές είχαν δοκάρι με τον Ζινιάκ και τελικά έπαθαν ότι και η Πορτογαλία από την Ελλάδα το 2004, έχασαν το Euro στον εντός έδρας τελικό. 

Η Πορτογαλία λοιπόν έγινε η δέκατη χώρα στην Ευρώπη που κατακτά την κορυφή και έχει μία κατάκτηση μαζί με Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία. Τρεις κατακτήσεις έχουν Ισπανία και Γερμανία, στις δύο έμεινε η Γαλλία.

Ευκαιρίες η Γαλλία
Ο καλύτερος παίκτης του πρώτου ημιχρόνου ήταν ο Μουσά Σισοκό, με τρομερές ενέργειες και τρεις συνολικά χαμένες ευκαιρίες, αλλά η καλύτερη ήταν στο 10' από τον Γκριεζμάν, του οποίου την κεφαλιά από την σέντρα του Παγιέ απέκρουσε εντυπωσιακά ο Πατρίσιο. Γενικά, όμως εξτρέμ της Γουέστ Χαμ Ντιμίτρι Παγιέ δεν ήταν καλός και ανάγκασε τον Ντιντιέ Ντεσάμπ να κάνει νωρίς την πρώτη του αλλαγή, περνώντας στην θέση του τον Κίνγκσλεϊ Κομάν στο 58ο λεπτό. Στο ίδιο λεπτό έγινε η πρώτη καλή φάση του δευτέρου ημιχρόνου, από μπαλιά του Κομάν, με τον Πατρίσιο να μπλοκάρει σουτ του Γκριεζμάν. Ξανά πρωταγωνιστές ήταν οι Κομάν - Γκριεζμάν στο 66', σε μια πραγματικά σπουδαία γαλλική ευκαιρία, με τον άσο της Μπάγερν να κάνει την σέντρα από αριστερά και αυτόν την Ατλέτικο να παίρνει την κεφαλιά από κοντά, αλλά να αστοχεί.

Κομβικές αλλαγές
Ο Ολιβιέ Ζιρού έγινε πρώτη φορά απειλητικός στο 75', όταν μετά από νέα μπαλιά του Κομάν μέσα από την περιοχή έπιασε αριστερό σουτ στην κίνηση και ο Ρουί Πατρίσιο έκανε μία ακόμη μεγάλη απόκρουση. Λίγο αργότερα, ο Ζιρού αντικαταστάθηκε από τον Ζινιάκ και ο Σάντος απάντησε έκανε περνώντας στο ματς τον στράικερ της Λιλ, Έντερ, αντί του Ρενάτο Σάντσες.

Ιβηρικές απαντήσεις
Στο 80' ήταν η σειρά του Γιορίς να δείξει τις δυνατότητές του, καθώς απέκρουσε την σέντρα-σουτ του Νάνι και εν συνεχεία μπλόκαρε μετά το γυριστό του Ρικάρντο Κουαρέσμα, ενώ στο 82' απείλησε ξανά ο Νάνι καθώς με την είσοδο του Έντερ έφυγε από την κορυφή της επίθεσης και γύρισε πιο πίσω, εκεί που του αρέσει να παίζει. Ο Μ. Σισοκό στο 84' έπιασε εντυπωσιακό μακρινό σουτ, αλλά ο Ρουί Πατρίσιο ξανά απέκρουσε, ενώ στο 92' έγινε μια μεγάλη φάση. Ο Ζινιάκ "χόρεψε" τον Πέπε στην περιοχή, ξεμαρκαρίστηκε και πλάσαρε από κοντά, αλλά η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι, έτσι η κανονική διάρκεια του τελικού ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ.Η μοναδική καλή φάση στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ήρθε στο 104' για τους Ίβηρες από εκτέλεση κόρνερ του Ρικάρντο Κουαρέσμα, με τον Έντερ να παίρνει την κεφαλιά, τον Γιορίς να αποκρούει και τον Νάνι από κοντά μην προλαβαίνει να κάνει την προβολή.

Προειδοποίησε και εκτέλεσε
Στο 108' έχασε σπουδαία ευκαιρία η Πορτογαλία, με τον Ραφαέλ Γκερέιρο να εκτελεί φάουλ λίγο εκτός περιοχής και την μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι του Ούγκο Γιορίς. Ο διαιτητής μάλιστα έδωσε φάουλ για χέρι του Κοσιελνί, αλλά το χέρι το είχε κάνει ο Έντερ! Ένα λεπτό μετά, όμως ο Έντερ πήρε τη μπάλα αρκετά μέτρα εκτός περιοχής, απέφυγε τον Κοσιελνί και σούταρε (γύρισε πλάτη ο Ουμτιτί!!) κάνοντας το 1-0.

Συνθέσεις
Πορτογαλία (Σάντος): Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Γ. Καρβάλιο, Αν. Σίλβα (66' Μοουτίνιο), Σάντσες (79' Έντερ), Ζ. Μάριο, Νάνι, Ρονάλντο (25' Κουαρέσμα).
Γαλλία (Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μ. Σισοκό (110' Μαρσιάλ), Παγιέ (58' Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78' Ζινιάκ).

Φερνάντο Σάντος: «Ευχαριστώ την Ελλάδα»
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μας υποστήριξαν από την αρχή της διοργάνωσης. Ευχαριστώ πολύ την Ελλάδα. Πάντα είναι στην καρδιά μου. Αξίζαμε αυτή τη νίκη. Αυτή η ομάδα αποτελείται από πολλούς νέους παίκτες. Έχουμε σπουδαίο μέλλον. Τώρα πρέπει να πανηγυρίσουμε», δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος λίγο πριν από την επίσημη συνέντευξη Τύπου για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο Σεν Ντενί της Γαλλίας. ΞΕΚΑΘΑΡΑΗ ΜΠΗΧΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝΕ!

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Λίγο μετά το τέλος του τελικού, ένας Γάλλος φίλαθλος έκλαιγε με λυγμούς για το χαμένο τελικό. Τότε εμφανίζεται στο πλάνο ένας Πορτογάλος πιτσιρικάς και τον παρηγορεί. Υπέροχος ποδοσφαιρικός πολιτισμός , παράδειγμα προς μίμηση…