Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Νεκρή γλώσσα η Αρχαία Ελληνική»: Ο «Σύλλογος Πολιτών Καρπενησίου» απαντά σε άρθρο του Παναγ. Βλάχου

Ιδιαίτερα δραστήριος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο «Σύλλογος Πολιτών Καρπενησίου». Μετά το «πινγκ-πονγκ» επιστολών με τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο για το ζήτημα του ήχου από τις καμπάνες, συνέταξαν επιστολή και με αποδέκτη τον Παναγιώτη Κων. Βλάχο, ο οποίος με άρθρο του στα «Ευρυτανικά Νέα» την περασμένη εβδομάδα υπεραμύνθηκε της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία. Οι ανώνυμοι πολίτες αναφέρουν πως «οι καιροί έχουν αλλάξει» και η «αρχαία ελληνική γλώσσα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στη μόρφωση των ελληνοπαίδων».

biblia-sxoleio1

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ

Τον κ. Κωνσταντίνο Βλάχο (sic)

Κε Βλάχο με όλο το σεβασμό που τρέφουμε στο πρόσωπό σας, αφού για τους περισσότερους από εμάς υπήρξατε δάσκαλός μας, θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή με το παρόν άρθρο μας, ότι οι καιροί από τότε που ήμασταν μαθητές σας μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει και η γνώση στα σχολεία τείνει να είναι πιο ουσιαστική, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και μορφώνοντας τους μαθητές πιο αποτελεσματικά, εμπόδιο δε στην μόρφωσή τους είναι πλέον, η τόσο αγαπητή σε σας, αρχαία ελληνική γλώσσα, η οποία σήμερα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην μόρφωση των ελληνοπαίδων με τον τρόπο που διδάσκονταν και διδάσκεται. επειδή κε Βλάχο, το θέμα δεν είναι να εντοπίσει ο μαθητής την δοτική της συνοδείας στο συντακτικό, ούτε το κώλον περιόδου, αλλά να μάθει ποιος ήταν ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Παρμενίδης, τι ήταν οι Προσωκρατικοί, οι Στωικοί κ.λπ., να εντρυφήσει στην ουσία και την σημασία των αρχαίων ελληνικών κειμένων για να γνωρίσει τον πλούτο αυτών και όχι να ασχολείται με την ανούσια αρχαία γραμματική και σύνταξη.

Για τον παραπάνω λόγο, κε Βλάχο, τα παιδιά μας παραμένουν αμόρφωτα, μη γνωρίζοντας βασικά στοιχεία για τους μεγάλους φιλοσόφους της ελληνικής γραμματείας και μην αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη, απασχολούμενα με την δοτική της συνοδείας και το κώλον περιόδου, πράγματα όλως άχρηστα στην εποχή μας κε Βλάχο, αφού η μάνα γλώσσα μας είναι τα νεοελληνικά και όχι τα αρχαία ελληνικά, μάνα θα φωνάξει το παιδάκι και όχι μήτηρ, θα σου δώσω το δαχτυλίδι λέμε, και όχι θα σου ενεχειρίσω το δαχτυλίδι, εμείς οι ίδιοι άλλωστε, με αυτό τον γλωσσικό αχταρμά, όπου μισές λέξεις είναι στα νέα και μισές στα αρχαία δεν μπορούμε να εκφρασθούμε και να γράψουμε σωστά. Είμαστε ο μόνος λαός που αναστήσαμε μια αρχαία γλώσσα ύστερα από τόσους αιώνες και την ιδιοποιηθήκαμε. Τώρα ο λόγος που παραμένει η αρχαία ελληνική στην εκκλησία είναι άλλος και το γνωρίζετε καλά, αφού ο κόσμος που πηγαίνει στην εκκλησία, δεν καταλαβαίνει τίποτα απ’ ότι ακούει.

Βέβαια, κε Βλάχο, αναγνωρίζουμε μόνο την ετυμολογική αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, μη ικανής όμως να διατηρήσει αυτή ως εξεταστέο μάθημα σήμερα στα ελληνικά σχολεία, γνωστοποιώντας σας, ότι παντού στο εξωτερικό η αρχαία ελληνική θεωρείται νεκρή γλώσσα, αντάμα με την λατινική και ότι επίσης έχει αφαιρεθεί από την ευρωπαϊκή σχολική ύλη, από πολλά χρόνια, όσο για τη Γαλλία ίσως είναι η εξαίρεση που επιβραβεύει τον κανόνα.

Για τους παραπάνω λόγους, η στέρηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε καμία περίπτωση δεν θα μειώσει την περιορισμένη για τους παραπάνω λόγους, ελληνομάθεια των μαθητών, αντίθετα θα τους βοηθήσει να εστιαστούν στην νέα ελληνική γλώσσα, αποφεύγοντας τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που προκαλεί μέχρι σήμερα αυτός ο γλωσσικός αχταρμάς. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάσατε.

 

Σύλλογος

Πολιτών Καρπενησίου