Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Σε εξέλιξη το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι οι 4 Ευρυτάνες σύνεδροι, οι εκπλήξεις της εκλογικής διαδικασίας

Με εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, άρχισαν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (16/10).syriza synedroi11

Οι τέσσερις σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας, που εκλέχθηκαν για να συμμετάσχουν, με δικαίωμα ψήφου, στο 2ο συνέδριο του κόμματος, στην Αθήνα. Πάνω αριστερά, κατά σειρά ψήφων: Παναγιώτης Παπαρούπας, Βασίλης Τσιγαρίδας, κάτω οι Γιώργος Καραγεώργος και Καλλιόπη Κανακάκη.


Οι σχεδόν 3.000 σύνεδροι που συμμετέχουν στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να προχωρήσουν σε απολογισμό της δράσης του κόμματος και της κυβέρνησης, να σχηματίσουν τους προγραμματικούς άξονες και να εκλέξουν τον πρόεδρο και τα συλλογικά κομματικά όργανα.

Έμφαση στον αγώνα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον «για την προάσπιση των των λαϊκών συμφερόντων» έδωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε, η χώρα πέρασε μέσα από συμπληγάδες, χτυπήθηκε, αλλά έμεινε όρθια. «Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια», είπε. 

Όπως τόνισε, «η σωτηρία των κοινωνικά αδυνάμων από μια πρωτόγνωρης έντασης λεηλασία και καταστροφή, είναι προϋπόθεση για κάθε σχέδιο που θέλει να έχει ως ορίζοντα το κοινωνικό μετασχηματισμό. Και για μας αυτός παραμένει ο στρατηγικός μας ορίζοντας».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», που είναι το όραμα και ο στρατηγικός ορίζοντας του κόμματος, που όμως «δεν μπορεί να έρθει πιο κοντά σε συνθήκες ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων. Και το κυριότερο, δε μπορεί να είναι υπόθεση διεργασιών σε μια και μόνο χώρα». (πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

Οι Ευρυτάνες σύνεδροι

Εξάλλου, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι, με κεντρικό ομιλητή τον  βουλευτή Βοιωτίας κ. Νίκο Θηβαίο, η προγραμματισμένη προσυνεδριακή συνάντηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των τεσσάρων (4) στελεχών, που θα εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας στο συνέδριο με δικαίωμα ψήφου. Από τα 26 μέλη ψήφισαν τα 19, ενώ από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έλειψαν και οι “εκπλήξεις”.

Μετά το πέρας του προσυνεδριακού διαλόγου, ακολούθησε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των τεσσάρων (4) μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που θα συμμετέχουν στο συνέδριο, ως σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου, μια πολύ σημαντική ανάληψη ευθύνης, δεδομένου ότι η δημοκρατικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε ψήφο των συνέδρων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις σχετικά με τα πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αρχικά από τα 26 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας, προσήλθαν για να ψηφίσουν οι 19, συνεπώς υπήρξαν επτά (7) μέλη, τα οποία δεν ψήφισαν καταγράφοντας μια αποχή περίπου στο 27%.

Επιπλέον, εκπλήξεις αποτέλεσαν και τα εξής: η μη ψήφιση (για 3 ψήφους) του νυν Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Δημήτρη Μαντέκα, όπως και η πρώτη θέση του “νέου” στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Νομαρχιακή Επιτροπή, πρώην αστυνομικού διευθυντή Ευρυτανίας κ. Παναγιώτη Παπαρούπα, ο οποίος έλαβε ποσοστό περίπου στο 37% των ψηφισάντων.

Μικρές αποδόσεις είχαν επίσης, τόσο ο πολιτευτής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Διευθυντής Δασών Ευρυτανίας κ. Γιώργος Καραγεώργος - που εκλέχθηκε, λόγω καταστατικού- όπως  και η κα Καλλιόπη Κανακάκη, η οποία κατέθεσε μεν υποψηφιότητα, αλλά θα εκλεγόταν έτσι κι αλλιώς, λόγω της ποσόστωσης του 30%.

Οι τέσσερις σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας, που εκλέχθηκαν για να συμμετάσχουν, με δικαίωμα ψήφου, στο 2ο συνέδριο του κόμματος, στην Αθήνα, θα είναι οι: Παναγιώτης Παπαρούπας, Βασίλης Τσιγαρίδας, Γιώργος Καραγεώργος και Καλλιόπη Κανακάκη.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, πρώτος σε σταυρούς εκλέχθηκε ο κ. Παπαρούπας Παναγιώτης με επτά (7) σταυρούς, δεύτερος, με έξι (6) σταυρούς ο κ. Βασίλης Τσιγαρίδας και εν συνεχεία, όπως ήδη αναφέρθηκε εκλέχθηκαν η κα Καλλιόπη Κανακάκη και ο κ. Γιώργος Καραγεώργος.