Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Άρσεναλ: "Κανονιέρηδες" 130 ετών

Η Άρσεναλ συμπλήρωσε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 130 χρόνια ιστορίας.

arrss10

Η ομάδα του Λονδίνου, πέρασε από πολλά στάδια και φάσεις για να καταλήξει σε αυτό που είναι: ένας ποδοσφαιρικός κολοσσός, ο οποίος έχει στον πάγκο του τον Αρσέν Βενγκέρ, που αναμόρφωσε την ιστορία της ομάδας τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα πρώτα της βήματα τα έκανε το μακρινό 1886, με εντελώς διαφορετικό όνομα. Ο Ντέιβιντ Ντάσκιν εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο στο Γούλγουϊτς και είχε την ιδέα να φτιάξει μια δική του ομάδα, αλλά δεν είχε το κίνητρο. Αυτό βρέθηκε μετά την επίσκεψη των Φρεντ Μπίρντσλεϊ και Μόριτς Μπέιτς, που έπαιζαν για λογαριασμό της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μια παρέα 15 ατόμων αποφάσισε να διαθέσει χρήματα για τη δημιουργία ενός σωματείου και με τη βοήθεια του Ντάσκιν αγόρασαν και μια μπάλα, Οκτώβρη 1886. Στις 11 Δεκέμβρη γράφτηκε η ιστορία. Η νεοσύστατη ομάδα ήταν εξοπλισμένη μόνο με τη διάθεση των μελών της. Δεν είχε ούτε φανέλες, ούτε γήπεδο, ούτε καν όνομα. Πρόχειρα βαφτίστηκε «Dial Square», όνομα του εργοστάσιο στις νότιες όχθες του Τάμεση, στο οποίο εργαζόταν ο Ντάνσκιν. Στην πρώτη της αναμέτρηση, διέλυσε με 6-0 την νεοσύστατη ομάδα την Ίστερ Γουόντερερς. 

arsenal2

Αρσέν Βενγκέρ

Ορόσημο για την πορεία του συλλόγου αποτέλεσε η πρόσληψη του Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος μετράει 20 χρόνια στον πάγκο των “κανονιέρηδων”, από τον οποίο φαντάζει ακλόνητος. Πολλές είναι οι στιγμές δόξας για το λονδρέζικο σύλλογο, για τις οποίες οι οπαδοί τους δηλώνουν υπερήφανοι, ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα ιδιαιτέρως αρνητικά, τα οποία δεν αρέσουν, όμως οι οπαδοί τα έχουν... χωνέψει αναγκαστικά.

Η αήττητη γενιά

Το 2004 η Άρσεναλ (Τιερί, Πιρές, Βιεϊρά, Μπέργκαμπ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λιούμπεργκ) πήρε το πρωτάθλημα αήττητη, ισοφαρίζοντας το στοιχειωμένο ρεκόρ της Πρέστον, που κράταγε από το μακρινό 1889. Μάλιστα, η λονδρέζικη ομάδα τον Οκτώβρη του 2004 συμπλήρωσε 49 παιχνίδια χωρίς ήττα (36 νίκες - 13 “X”). Ανεπανάληπτα επιτεύγματα της ένδοξης ιστορίας της...

arsenal33

Η ανομβρία των τίτλων

Κάθε χρόνο η ομάδα ξεκινάει με προσδοκίες και με σημαντικές ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ της, όμως κάθε χρόνο της λείπει το κάτι... παραπάνω, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τους έτερους διεκδικητές του τίτλου.

Το γήπεδο “παλάτι”

Το «Εμιρέϊτς» αποτελεί το στολίδι του λονδρέζικου συλλόγου. Το γήπεδο ανεγέρθηκε με οικονομικές θυσίες της ομάδας, οι οποίες είχαν αντίκτυπο στο μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, καθώς τα μπάτζετ ήταν ιδιαίτερα σφιχτά, σε εποχές που οι άλλοι μεγάλοι της Αγγλίας ξόδευαν αφειδώς.
Ωστόσο, τα κέρδη μόνο τη σεζόν 2014 - 2015 ανήλθαν σε 132 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των ετήσιων κερδών της. Το «Έμιρεϊτς» συγκαταλέγεται στα πιο υπερσύγχρονα της Αγγλίας και παρότι την πήγε πίσω στα μεταγραφικά της, είναι αντάξιο μιας ομάδας-κολοσσού, όπως η Άρσεναλ.

gun _1357737715_emirates_stadium7

Βενγκέρ: Αγάπη και μίσος μαζί

Μπορεί ο Βενγκέρ να είναι το «αφεντικό» στον πάγκο της ομάδας και να έχει βγάλει... ρίζες σ’ αυτόν 20 χρόνια, όμως έχει τόσο φανατικούς θαυμαστές, όσο και πολέμιους μέσα στις τάξεις των οπαδών. Ο τρόπος με τον οποίο χάθηκαν οι στόχοι της ομάδας την περσινή σεζόν, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μουρμούρες και γκρίνιες στις κερκίδες, με τα σενάρια περί αποχώρησής του να δίνουν και να παίρνουν. Τελικά, η... φωτιά έσβησε και ο Αλσατός συνεχίζει.

arsenal6

Παρούσα στο Champions League

Από τη σεζόν 2000 έως σήμερα η Άρσεναλ δεν έχει λείψει ούτε μια σεζόν από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και δίκαια ανήκει στην ελίτ της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, ότι τελευταία φορά που απέτυχε να περάσει την πρώτη φάση των ομίλων ήταν το μακρινό 1999!

Ο μοναδικός τελικός

Μπορεί οι συμμετοχές στο Champions League να είναι συνεχείς, όμως η παρουσία στον τελικό της διοργάνωσης έχει έρθει για τους “κανονιέρηδες” μόλις μια φορά, το 2006, ενώ επιπροσθέτως δεν πάει και πολύ... μακριά στη διοργάνωση, καθώς μόλις μια φορά τα τελευταία χρόνια κατάφερε να πάει ως τα ημιτελικά, το 2009, καθώς συνήθως φτάνει ως τους “16”.
Ο τρόπος που δεν τα καταφέρνει σε κρίσιμα ματς είναι παρόμοιος με αυτόν και στις εγχώριες διοργανώσεις, γεγονός που της έχει στοιχίσει τίτλους και προκρίσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Αγγλίας.

arsenall

Στην ελίτ

Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να φανεί (ενίοτε) ανταγωνιστική στο χορτάρι, κόντρα στις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι, όμως δεν παύει να είναι μια από τις μεγάλες και παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου! Μπορεί να μην έχει την αίγλη των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπάγερν αλλά σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να την ξεγράψει στην Ευρώπη.
Ο Βενγκέρ στον πάγκο της ομάδας, ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία της Premier «League», θέτει τις δικές του προτεραιότητες στην ομάδα, οι οποίες βασίζονται σε ποδοσφαιρικές αξίες και όχι στα εκατομμύρια που ξοδεύουν οι άλλες ομάδες.
Ο Αλσατός ξέρει πολύ καλά την Premier League, όμως ακόμα καταφέρνει να ξύνει το... κεφάλι του στο τέλος κάθε σεζόν, καθώς δεν μπορεί να ξεδιψάσει από την κούπα του πρωταθλητή. Καλή ή κακή, όμορφη ή άσχημη για κάποιους, αυτή είναι η Άρσεναλ και αυτή είναι η ιστορία της. Μια ιστορία 130 ετών που συνεχίζεται στο διηνεκές...

arss

arrss

arsgil

aarr.jpg
Wenger-014

arsenal community-shield_m

arsenal-aston-villa

arrsse 

πηγή: sentragoal.gr