Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Δεν "γράφουν" φάρμακα. Χωρίς ίντερνετ τα ιατρεία στα Άγραφα. Καταγγελία του Λάμπρου Τσιτσάνη στον Υπουργό Υγείας

Τη διαπίστωση ότι τα Αγροτικά Ιατρεία στα Άγραφα δεν διαθέτουν σύνδεση ίντερνετ με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν τα φάρμακα των ασφαλισμένων, επιδεινώνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών, ανέφερε με έγγραφό του στον Υπουργό Υγείας ο περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης.

granitsa-iatreio1

Με πρόθεση να αποδομηθεί η καταγγελία Τσιτσάνη, περί μη ύπαρξης ίντερνετ στα Αγροτικά Ιατρεία στα Άγραφα και πως για τον λόγο αυτό δεν γίνονται συνταγογραφήσεις φαρμάκων, απαντούν στελέχη του Υπουργείου Υγείας.

“Ίντερνετ υπάρχει αλλά είναι αργό”, απαντούν από την υπηρεσία, ενώ προσθέτουν ότι τους τελευταίους μήνες, διενεργούνται εργασίες αναβάθμισης του ίντερνετ στη δυτική Ευρυτανία, με την εγκατάσταση γραμμών ISDN και συνεπώς προβλήματα υπάρχουν αλλά όχι τέτοια που να προκαλείται πρόβλημα.

Μάλιστα, το να επεκταθεί η κάλυψη στα λίγα ιατρεία που δεν έχουν σύνδεση ακόμη, είναι θέμα ημερών, τονίζουν, δεδομένου ότι μετά την καταγγελία Τσιτσάνη, όπου πράγματι υπήρχε πρόβλημα, αυτό τείνει να εξαλειφθεί· δεδομένου ότι από την 5η ΥΠΕ έχει εκταμιευθεί το μικρό (της τάξης των 60 ευρώ ανά σύνδεση) κονδύλι, ώστε να συνδεθούν και τα ιατρεία τα οποία δεν έχουν ακόμη ίντερνετ.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Στην καταγγελία του ο περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2016, την οποία απέστειλε στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο και κοινοποίησε στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστωρα Αντωνίου, μεταξύ άλλων περιγράφει το πρόβλημα καθώς και το ιστορικό των ενεργειών του.

“Πριν από 40 περίπου μέρες στελεχώθηκαν επιτέλους από ιατρικό προσωπικό μερικά από τα Αγροτικά Ιατρεία της δυτικής Ευρυτανίας. Όμως υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη χορήγηση των φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, λόγω έλλειψης internet. Παρά τα συνεχή αιτήματα και τις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας προς τους αρμόδιους το πρόβλημα παραμένει, με αποτέλεσμα οι γιατροί να δυσκολεύονται αρκετά στο έργο τους, να εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν το ιατρείο και να πηγαίνουν στο δημαρχείο ή όπου υπάρχει internet για να συνταγογραφήσουν και οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους υπερήλικες να ταλαιπωρούνται, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάστασή τους.”

Κα συνεχίζει στην καταγγελία του ο κ. Τσιτσάνης: “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αν ληφθεί μάλιστα υπ’ όψη ότι η γραμμή του internet διέρχεται δίπλα από τα ιατρεία, αλλά γραφειοκρατικό και ανεύθυνη λειτουργία υπηρεσιών. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά να μην υπάρχει σύνδεση internet σε κανένα από τα Αγροτικά Ιατρεία του δήμου Αγράφων, ούτε στο Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας.”

“Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας κ. Παπανικολάου στις 2/12/2016, για το συγκεκριμένο θέμα, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σχετικό αίτημα για σύνδεση internet, προς την 5η ΥΠΕ στη Λάρισα από το Μάρτιο, όμως ακόμη δεν υλοποιήθηκε. Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε (συγκεκριμένα ο διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Κουταλιανός και τον ευχαριστούμε δημόσια για το άμεσο ενδιαφέρον του) με την 5η ΥΠΕ Λάρισας και μας ενημέρωσε ότι έχει εγκριθεί η σύνδεση με internet για 3 ιατρεία και απομένει η σύνδεσή τους από τον ΟΤΕ. Επισκεφθήκαμε τον ΟΤΕ στο Καρπενήσι στις 5/12/2016, το διοικητικό και το τεχνικό τμήμα και μας διαβεβαιώσανε ότι δεν υπάρχει καμία εντολή-έγκριση για τέτοια σύνδεση.”.

Κύριε Υπουργέ, (...) δώστε επιτέλους εντολή για σύνδεση internet με όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του δήμου Αγράφων (...) και στελεχώστε με ιατρικό προσωπικό τα υπόλοιπα Αγροτικά Ιατρεία, το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο Καρπενησίου.”, καταλήγει στην διαμαρτυρία του ο κ. Λάμπρος Τσιτσάνης.