Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Μελομακάρονα γεμιστά με σοκολάτα

733

Υλικά

-330 γρ. αλεύρι μαλακό

-70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

-70 γρ. καρυδόψιχα λεπτοτριμμένη & λίγη για το πασπάλισμα

-1 κ.γ. κοφτό σόδα

-1 κ.γ. κανέλα

-1 κ.γ. γαρίφαλο

-2 πορτοκάλια χυμό & από 1 το ξύσμα

-150 γρ. λάδι ελαφρύ (ηλιέλαιο)

-80 γρ. μαύρη κουβερτούρα

-60 γρ. άχνη ζάχαρη

Για το σιρόπι

-500 γρ. ζάχαρη

-450 γρ. νερό

-150 γρ. γλυκόζη

-120 γρ. μέλι

-1 λεμόνι, η φλούδα

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι για να έχει τον χρόνο να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα κι επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη γλυκόζη και το μέλι. Προσθέτουμε το νερό και τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για  4-5 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον αφρό και τις φλούδες και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Τρίβουμε την κουβερτούρα στο ψιλό του τρίφτη. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τον χυμό του πορτοκαλιού, την καρυδόψιχα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα. Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε ελαφρά, φορώντας γάντι μιας χρήσης.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το προσθέτουμε στο μπολ. Φτιάχνουμε μια ζύμη απαλή χωρίς καθόλου ζύμωμα, ανακατεύοντάς την κυκλικά και για λίγο. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και την πλάθουμε στα χέρια μας σε στενόμακρο σχήμα.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί επάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση μεταξύ τους.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 20-25 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο κι όπως είναι ζεστά παίρνουμε με προσοχή, γιατί καίνε και σπάνε, 3-4 και τα βυθίζουμε στο σιρόπι. Τα αφήνουμε για πολύ λίγο (μισό λεπτό περίπου).

Τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε επάνω σε σχάρα, με ένα δίσκο από κάτω, και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λεπτοτριμμένη καρυδόψιχα.


Με πληροφορίες από www.kitchenstori.es/