Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τα "αφεντικά" στην κούρβα της Ιταλίας

Νάπολη, Τορίνο, Ρώμη, Μιλάνο, Κατάνια, Μπρέσια, Βερόνα. Κάθε κούρβα έχει το αφεντικό της, που έχει το δικό του «χώρο», «κυβερνά» τη δική του κούρβα. 

1

Ένας μόνο στο κουμάντο. Ένας που αποφασίζει για όλους. Αυτά είναι 10 «αφεντικά» στις ιταλικές κούρβες, όπως μεταφέρθηκαν από την προσπάθεια που έκανε η ιταλική Repubblica.

«Genny a carogna»
Ο Τζενάρο Ντε Τομάζο δεν είναι ένας οπαδός, όπως όλοι οι άλλοι. Δεν είναι μόνο το υποκοριστικό «a carogna», («ψοφίμι, πτώμα»), αλλά όλη η οικογένειά του, της οποίας η ιστορία του εγκλήματος είναι συνυφασμένη με δύο φατρίες της Καμόρα: τους Misso του Σανίτα και τους Τζουλιάνο της περιοχής Φοτσέλα. Υπάρχει ο θείος, ο Τζουζέπε ο επονομαζόμενος “δολοφόνος” και  ο πατέρας του Τζενάρο, ο Τσίρο, που έχει καταδικαστεί για σχέση με την Καμόρα και για ναρκωτικά, με ποινή 24 χρόνων.

«Είναι σταθερός προμηθευτής ναρκωτικών των Τζουλιάνο», αναφέρει η απόφαση. Ο «Genny» μεγάλωσε έτσι. Διαθέτει ένα μπαρ στην καρδιά της Φορτσέλα και ανέβηκε στην ιεραρχία των Mastiffs, στους οποίους είναι αρχηγός. Για όσους δεν γνωρίζουν το εν λόγω γκρουπ των ultras της Νάπολι, θεωρούνται οι πιο βίαιοι οπαδοί και πιο θερμόαιμοι.
Έχει “φάει” 3 απαγορεύσεις πρόσβασης σε αθλητικές εκδηλώσεις (το λεγόμενο Daspo): το 2001, το 2011 που αποσύρθηκε και η τρίτη μετά τα γεγονότα του τελικού του Κυπέλλου Ιταλίας με τη Φιορεντίνα, όπου του επιβλήθηκε 5ετής αποκλεισμός.

Υπάρχουν κατηγορίες για ληστεία και διακίνηση, αλλά στο ποινικό του μητρώο δεν υπάρχει κάτι να τον συνδέει απευθείας με τη Μαφία. «Αυτός είναι ο αρχηγός όλης της κούρβας της Νάπολι», υπέδειξε το 2008 ο “μετανοημένος” Εμίλιο Ζαπάτα Μίσο, απεικονίζοντας στους δικαστές τους ultras του Σαν Πάολο, με ονόματα της Μαφίας που διείσδυσαν στην κούρβα.

Ο Τζενάρο Ντε Τομάζο
2

Μιλάνο και Τορίνo
Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους είναι ορκισμένοι αντίπαλοι. Τα αφεντικά της κούρβας των τριών μεγάλων ομάδων συχνά-πυκνά έχουν δείξει ιδιαίτερη αγάπη για… δουλειές. Για την μπίζνα των εκτός έδρας παιχνιδιών και του merchandising, τη “μαύρη” πολιτική. Είναι οι Τζανκάρλο Λομπάρντι ο επονομαζόμενος “Sandokan”, Λορίς Γκραντσίνι και Φράνκο Καραβίτα, ο “Φρανκίνο”. Ο “Sandokan”, επιχειρηματίας στη Ferrari, εμφανίζεται πια ελάχιστα στην κούρβα σουντ στο Σαν Σίρο. Την ελέγχει, όμως.

O Λομπάρντι - “Sandokan”
5

Το δεύτερο διάζωμα των “μιλανίστι” είναι δικό του έργο. Το 2007 πήγε μέσα για την ενέδρα με πυροβολισμούς απέναντι σε έναν ultra του γκρουπ “Commandos Tigre”, με επικεφαλής τον Ρίκι Καρντόνα. Αυτή ήταν η πιο βίαιη διαμάχη στο εσωτερικό της κούρβα σουντ. Η… σχέση του “Sandokan” με την αστυνομία αυτή, αλλά και: συλλήψεις, ξέπλυμα χρήματος, απάτη με τράπεζες, ληστείες και απόπειρα φόνου.

Ο Γκραντσίνι είναι επικεφαλής ενός εκ των μεγάλων συνδέσμων της Γιουβέντους. Πρωταθλητής του πόκερ, θεωρείται ένας άνδρας κοντά στη Κόζα Νόστρα και σε συμμορία της Καλαβρίας. Η αστυνομία τον θεωρεί «ικανότατο στο να καλύπτει τα ίχνη του κυρίως όσα αφορούν την εισχώρησή του σε εγκληματικούς κύκλους». Σήμερα, πάντα με το ρεπορτάζ της Repubblica, είναι όλοι τους εκεί και διοικούν. Ξυλοδαρμοί, αγώνες για την εξουσία, αυτή που είχε ως πρωταγωνιστές εκείνα τα χρόνια, παρένθεση Ίντερ, τον κακοποιό Νίνο Τσικαρέλι, ιδρυτή των “νερατζούρι” Viking και τον “Φρανκίνο” Καραβίτα, Νο1 των Boys.

O Γκρατσίνι
3

Ρόμα και Λάτσιο
Όπως και ο «a carogna», έτσι και ο Ντανιέλε Ντε Σάντις, γνωστός και ως “Gastone”, ο “ρομανίστα” οπαδός που συνελήφθη μετά τον τελικό του κυπέλλου, με νεκρό ένα Ναπολιτάνο μετά από πυροβολισμούς, είχε τη διαχείριση αυτός ενός μπαρ-κλαμπ, το οποίο θεωρείται σημείο συνάντησης των εξτρεμιστών της πόλης.
Δεν κάνει πλέον το κουμάντο στο Ολίμπικο, αλλά έτσι κι αλλιώς, στο κέντρο της σουντ, από τη δεκαετία του ’70, κανείς δεν μπορεί να μετακινήσει τους “Fedayn” της Ρόμα, με Νο1 τον Φάμπιο Καταλάνο. Στη Λάτσιο μεριά, στους “Irriducibili” ο ιεράρχης είναι ακόμα ο Φαμπρίτσιο Πισιτέλι, ο «Diabolik»: 49 ετών, πήγε φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ πρόσφατα βρέθηκε με αδικαιολόγητη περιουσία.

ο Ντανιέλε Ντε Σάντις - “Gastone”
6

Λιβόρνο
Οι “κόκκινοι” οπαδοί είναι στο Λιβόρνο, γη των πρώην “Brigate Autonome Livornesi” στη μικρή Τεράμο. Νταβίντε Ρόσι: 31 ετών, ηγέτης του Τεράμο Ζέζα, της πιο αριστερής ομάδας της Ιταλίας. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών για επίθεση σε αστυνομικούς το 2011, σε διαδήλωση των Αγανακτισμένων.

Οι "κόκκινοι" της Λιβόρνο
LIVORNOFANS

Βερόνα και Κατάνια
H μαφία και τα αφεντικά της “Μπρανκάτσο”, σύμφωνα με την αστυνομία ήταν πίσω από το πανό εναντίωσης «Uniti contro il 41 bis», με μέτρα αποκαλούμενα “σκληρή φυλακή” και το συνοδευτικό «Μπερλουσκόνι ξέχασες τη Σικελία», στο Παλέρμο-Άσκολι το 2002. Η πιο επικίνδυνη κούρβα στη Σικελία είναι στη Κατάνια, που είναι στα χέρια του Μικέλε Σπαμπινάτο. Υπέγραψε μια επιστολή εξ’ όλων των οπαδών ενάντια στον Πρόεδρο Πουλβιρέντι. Αποκλεισμένος απ’τα γήπεδα, αλλά για τους τιφόζι της ομάδας του παραμένει ηγέτης. Ο Αντρέα Φαντάτσι δραπέτευσε από την κούρβα και είναι φυγόδικος στην Κόστα Ρίκα. Είναι ιστορικός ηγέτης του διαλυμένου γκρουπ “Brigate Gialloblu” της Ελλάς Βερόνα. 

O Μικέλε Σπαμπινάτο
7
Αταλάντα και Μπρέσια
Σήμερα, η κούρβα είναι αυτοδιαχειριζόμενη και η υποστήριξη αυθόρμητη «αλά Αγγλικά»: Είπαν φτάνει πια με τους ηγέτες. Πολλά τα θέματα με τον νόμο… Η κούρβα νορντ της Αταλάντα, με επικεφαλής τον Γκαλιμπέρτι τέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου από την εισαγγελέα Πουλιέζε για χρόνια στη βία, ιδίως για την επίθεση με μολότοφ στον πρώην υπουργό Μαρόνι, που θεωρήθηκε… ένοχος, γιατί εισήγαγε τη μισητή κάρτα του οπαδού. Οι “μπρεσιάνι” μεταξύ τιμωρίες αποκλεισμού και εσωτερικούς διαχωρισμούς δεν τα πηγαίνουν καλύτερα. «Ούτε να το σκεφτούμε ότι θα μας φακελώσει το κράτος», λέει ο Πιτσινέλι του “Brescia 1911”.

O Claudio Bocia Galimberti
4

O Ντιέγκο Πιτσινέλι της Μπρέσια
9
Η 10άδα της Repubblica

Η Repubblica υποστηρίζει πως η παρακάτω δεκάδα είναι οι τιφόζι που ελέγχουν, οι ίδιοι ή με αντιπροσώπους, τις κούρβες των ιταλικών γηπέδων.

-- Κατάνια: Μικέλε Σπαμπινάτο, 39 ετών τιμωρήθηκε με αποκλεισμό, αλλά εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κούρβα της.

-- Λάτσιο: Φαμπρίτσιο Πισιτέλι, 49 ετών, ηγέτης των Irriducibili.

-- Μπρέσια: Ο Ντιέγκο Πιτσινέλι, του γκρουπ ultras Brescia 1911, έχει εντολή εκδίωξης από την πόλη της Μπρέσια.

-- Γιουβέντους: Ο Λορίς Γκραντσίνι από το Μιλάνο.

-- Τζένοα: Ο Φαμπρίτσιο Φιλένι, επικεφαλής των ultras διέταξε τους ποδοσφαιριστές να πετάξουν τις φανέλες τους στο 0-4 από την Σιένα στις 22 Απριλίου 2012, με την απειλή της εισβολής στο γήπεδο.

--Ίντερ: Ο Φράνκο Καραβίτα, ιδρυτής των Boys και ηγέτης της κούρβας της Ίντερ συνελήφθη αρκετές φορές.

-- Τέραμο Ζέζα: Ο 33χρονος Νταβίντε Ρόσι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών.

--Μίλαν: Ο Τζανκάρλο “Sandokan” Λομπάρντι, αρχηγός της κούρβα σουντ της Μίλαν, έχει “φάκελο” με κατηγορίες και συλλήψεις για ληστεία, τραυματισμούς, απόπειρα φόνου.

-- Αταλάντα: Ο ηγέτης των οπαδών της Αταλάντα Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, γνωστός και ως “Boci” 44 ετών, έχει 20 χρόνια αποκλεισμό από τις αθλητικές εκδηλώσεις.

-- Νάπολι: Ο Τζενάρο Ντε Τομάζο, “Genny a carogna”, το αφεντικό της κούρβας της Νάπολι που λύνει και δένει ακόμα.

Πηγή: forzajuve