Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

59 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου: Όταν ξεκληρίστηκε η Μάντσεστερ

Πενήντα εννιά χρόνια πέρασαν από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου, στο οποίο ξεκληρίστηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ηταν 6 Φεβρουαρίου του 1958 και το ρολόι έξω από το «Ολντ Τράφορντ» έδειχνε 15.04... Ο χρόνος πάγωσε…

1

Το Νησί άκουγε την ίδια ανατριχιαστική είδηση: «Τραγωδία στο Μόναχο. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνετρίβη»!! Η Γιουνάιτεντ “χάθηκε” στο φλεγόμενο αεροσκάφος, στο Μόναχο, όπου σταμάτησε να ανεφοδιαστεί πριν επιστρέψει από το Βελιγράδι στην Αγγλία. Το αεροσκάφος δεν κατάφερε ποτέ να απογειωθεί, ακολούθησε μια τρελή κούρσα θανάτου στην προσπάθεια του κυβερνήτη να το ξεκολλήσει από τον γεμάτο χιόνια αεροδιάδρομο.

Μια ημέρα πριν τα “μωρά” του Ματ Μπάσμπι είχαν παίξει με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, για την ρεβάνς του 2-1 στην Αγγλία. Η Γιουνάιτεντ του Μπάσμπι προηγείτο με 3-0 πριν το μισάωρο, με 2 γκολ του Μπόμπι Τσάρλτον. Ειδικά το δεύτερο, ένας κεραυνός από 25 μέτρα, άφησε άφωνους τους φιλάθλους στο γήπεδο, γιατί, παρά την εκπληκτική εκτίναξη του Μπεάρα, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών, δεν μπόρεσε να σταματήσει την πορεία της προς τα δίχτυα. Μέχρι τότε, κανείς δεν είχε διανοηθεί να προκαλέσει τον Μπεάρα από τόσο μακριά και να τον νικήσει.

Στο β’ ημίχρονο, ο Ερυθρός Αστέρας μπόρεσε να ισορροπήσει κάπως και με τη βοήθεια κάποιων σφυριγμάτων, όπως σημείωναν οι αγγλικές εφημερίδες της εποχής, να ισοφαρίσει σε 3-3. Ωστόσο, η ισοπαλία ήταν αρκετή  για την ομάδα της  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να περάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά στα ημιτελικά του θεσμού... όμως η μοίρα δεν τους άφησε να συνεχίσουν το ταξίδι στη διοργάνωση, αλλά ούτε στη ζωή!

manchester tragodia

Η επιστροφή, χωρίς... επιστροφή
Μετά τον αγώνα ακολούθησε δεξίωση και η βραδιά ολοκληρώθηκε στα δωμάτια των παιχτών στο ξενοδοχείο. Ακολούθησε ένας πανικός το επόμενο πρωινό, λόγω του χαμένο διαβατήριο του Τζον Μπέρι, το οποίο το έψαχναν όλοι και τελικά βρέθηκε μέσα στη βαλίτσα του! Μικρό το κακό σε σχέση με όσα ακολούθησαν. Το ενδεχόμενο ταλαιπωρίας, καθώς το Σάββατο ακολουθούσε ντέρμπι τίτλου κόντρα στη Γουλβς ώθησε την ομάδα να μισθώσει τσάρτερ, αεροσκάφος δικινητήριο τύπου “Elizabeth”, με πολύ καλό ιστορικό ασφαλείας.

Η πτήση πέρασε από το Μόναχο για ανεφοδιασμό και δεν έφυγε ποτέ!! Χιονόπτωση, αέρας και ομίχλη στάθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Αρχικά αναπτύχθηκε ταχύτητα, μετά "κόπηκε" απότομα. Η δεύτερη απόπειρα, που έγινε λίγο αργότερα (αποβιβάστηκαν και επέστρεψαν οι παίχτες) σκόρπισε πανικό, καθώς το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ταχύτητα και να πλησιάζει τον φράκτη στο τέλος του διαδρόμου. «Θεέ μου, δεν θα τα καταφέρουμε», ήταν τα τελευταία λόγια του συγκυβερνήτη Ρέιμεντ, ενώ ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ, ο Ρότζερ Μπερν, τραύλισε «..θα σκοτωθούμε..!». Το δεξί του φτερό διαλύεται πάνω σε ένα σπίτι, που αμέσως πιάνει φωτιά… αρχίζει να στριφογυρίζει τρελά πάνω στο χιονισμένο έδαφος. Το αεροσκάφος κτυπά με δύναμη σε ένα δέντρο και πέφτει με ορμή πρώτα με το πίσω μέρος σε ένα ξύλινο υπόστεγο, όπου μέσα βρισκόταν ένα βυτίο με καύσιμα. Ακολουθεί μία φοβερή έκρηξη… ΤΕΛΟΣ.

manchester tragodia-2

Οι αποβιώσαντες

- Ρότζερ Μπερν (29): γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, αποτεφρώθηκε μετά το δυστύχημα.

- Τζοφ Μπεντ (25): ενταφιάστηκε στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, στο Μάντσεστερ.

- Έντι Κόλμαν (21): γεννήθηκε και ενταφιάστηκε στο Σάλφορντ.

- Ντάνκαν Έντουαρντς (21): γεννήθηκε και ενταφιάστηκε στο Ντάντλει.

- Μαρκ Τζόουνς (24): γεννήθηκε και ενταφιάστηκε στο Μπάρνσλει.

- Ντέιβιντ Πέγκ (22): γεννήθηκε και ενταφιάστηκε στο Ντονκάστερ.

- Τόμι Τέιλορ (26): γεννήθηκε και ενταφιάστηκε στο Μπάρνσλει.

- Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν (22): ενταφιάστηκε στο Glasnevin του Δουβλίνου

- Γουόλτερ Κρίκμερ: γραμματέας της Μάντσεστερ 

- Μπερτ Γουόλι: μέλος του προπονητικού τιμ, παλιός αριστερός μπακ της Μαν. Γιουν. , υπεύθυνος των ομάδων νέων.

- Τομ Κάρι: γυμναστής

- Αλφ Κλαρκ, Ντον Ντέιβις, Τζορτζ Φόλοους, Τομ Τζάκσον, Άρτσι Λέντβρουκ, Χένρι Ρόουζ, Έρικ Τόμπσον: δημοσιογράφοι

- Φρανκ Σουίφτ: παλιός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι και διεθνής με την εθνική Αγγλίας και δημοσιογράφος

- Κένεθ Ρέιμεντ: συγκυβερνήτης του αεροπλάνου

- Μπέλα Μίκλος: ταξιδιωτικός πράκτορας

- Γουίλι Σάτινοφ: φίλαθλος

- Τομ Κέιμπλ: αεροσυνοδός

manchester tragodia-3

Οι διασωθέντες

- Ματ Μπάσμπι: ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 

- Μπόμπι Τσάρλτον, Μπιλ Φουλκς, Τζόνι Μπέρι, Κεν Μόργκανς, Τζάκι Μπλαντσφλάουερ, Χάρι Γκρεγκ, Άλμπερτ Σκάνλον, Ντένις Βάιολετ, Ρέι Γούντ: παίκτες

- Φράνκ Τέιλορ, δημοσιογράφος

- Πίτερ Χάουαρντ, Τεντ Έλυαρντ: φωτογράφοι

- Βέρα Λούκιτς και - η κόρη της, επιβάτες του αεροπλάνου, διασωθείσες από τον παίκτη Γκρεγκ

- Μίκλος: σύζυγος του ταξιδιωτικού πράκτορα που οργάνωσε το ταξίδι και σκοτώθηκε στο δυστύχημα - Ν. Τομάσεβιτς: επιβάτης

- Τζέιμς Θέιν: πιλότος, κυβερνήτης του αεροπλάνου

- Ροζμαρι Σέβερτον ,Μάργκαρετ Μπέλις, αεροσυνοδοί 

Οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

** «Θα τους θυμόμαστε πάντα», έγραψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δε χρειάζεται άλλωστε κάτι περισσότερο…

manchester tragodia-7

manchester tragodia-6

manchester tragodia-8

manchester tragodia-5

manchester tragodia-4

manchester tragodia-9

Πηγές: e-soccer, enikos, gazzetta, sport-fm