Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Νίκος Μαντζιούτας (ποδοσφαιριστής Ποταμιάς): «Απίστευτη η κατάκτηση του κυπέλλου - Καμία εξέλιξη με το γήπεδο Ποταμιάς»

Την πρώτη του συνέντευξη παραχώρησε στα "Ευρυτανικά Νέα" ο 31χρονος (γεννηθείς στις 31 Δεκεμβρίου 1985) Νίκος Μαντζιούτας. Ο ποδοσφαιριστής της Ποταμιάς, με ενεργό ρόλο και στα διοικητικά της μιλάει για την ομάδα του χωριού του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το γηπεδικό ζήτημα. Στη διάρκεια της ημίωρης συνέντευξης, ο Μαντζιούτας θυμάται την κατάκτηση του κυπέλλου από την Ποταμιά και τα παιχνίδια εμπειρίας στο κύπελλο ερασιτεχνών.
 
Ο Νίκος Μαντζιούτας αποτελεί πιστό στρατιώτη της ομάδας της Ποταμιάς, στην οποία έβγαλε το μοναδικό δελτίο της καριέρας του στην ηλικία των 15 ετών περίπου. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της άμυνας, αλλά και ως τερματοφύλακας, όποτε έχει κριθεί απαραίτητο. Πλέον, αν και δεν ανήκει τυπικά στο Δ.Σ., έχει ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ομάδας και άποψη για τις εξελίξεις και τα ζητήματα της Ποταμιάς.

4

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νίκο, σε καλωσορίζω στα “Ευρυτανικά Νέα”. Είσαι ποδοσφαιριστής της Ποταμιάς και αποτελείς ουσιαστικά τον συνδετικό κρίκο με το Δ.Σ., καθώς ασχολείσαι (και) με τα διοικητικά της ομάδας. Στη διάρκεια της καριέρας σου τι έχεις κρατήσει από την πορεία του συλλόγου;

Ξεκίνησα να παίζω μπάλα στην ομάδα του χωριού μου την Ποταμιά, όμως κάποια στιγμή αποφάσισα να σταματήσω λόγω τραυματισμών και ορισμένων άλλων ζητημάτων. Είχα εντοπίσει ότι η ομάδα υστερούσε σε οργάνωση και για αυτό αποφάσισα να βοηθήσω. Όταν άρχισα -σε χαλαρούς ρυθμούς- δεν πίστευα ότι θα υπάρξουν τόσα θέματα και πως θα είχα τόσες αρμοδιότητες. Σταδιακά, όμως αναλάμβανα περισσότερες πρωτοβουλίες, έχοντας άποψη για τα περισσότερα θέματα. 

Το 2011 πήραμε προπονητή τον Σπύρο Κολόκα, που μας βοήθησε πολύ, φέρνοντας νέα παιδιά στο γήπεδο και μπήκαμε σε μια φιλοσοφία προπόνησης, αλλάζοντας και έδρα. Ήταν η περίοδος των αδειοδοτήσεων και το γήπεδο της Ποταμιάς ήταν ακατάλληλο και έτσι αναγκαστήκαμε να πάμε στο Καρπενήσι, όμως αυτό δε μας βοήθησε αρχικά... Η έδρα είναι έδρα. Να τονίσω πως ταυτόχρονα με αυτά, ήταν σε ισχύ ο κανονισμός με τα όρια ηλικίας (κάτω των 20 και κάτω των 17) και συνεπώς έπρεπε να προσελκύσουμε τα νέα παιδιά, τα οποία θα ενταχθούν σταδιακά στις απαιτήσεις της ομάδας. 

6

Η συνέχεια με τον Τσιγαρίδα στο τιμόνι…

Πράγματι, μετά την παραίτηση του Κολόκα ανέλαβε ο Δημήτρης Τσιγαρίδας συνεχίζοντας την καλή δουλειά. Η ομάδα εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο, προσθέταμε συνεχώς καλούς παίχτες και ευτυχώς οι αποχωρήσεις ήταν ελάχιστες… Φυσικά, με τον Τσιγαρίδα στην τεχνική ηγεσία η ομάδα της Ποταμιάς στα 28 χρόνια ιστορίας της κατέκτησε το κύπελλο, το πρώτο της τρόπαιο.

Τι οφέλη αποκόμισε η Ποταμιά από την καθοδήγηση των τεχνικών της τα τελευταία χρόνια;

Αρχικά να πω, ότι πριν αναλάβει ο Κολόκας, προπονητής της Ποταμιάς ήταν ο Λάκης Λαμπαδάρης, ο οποίος βοήθησε αρκετά την ομάδα σε δύσκολες συγκυρίες. Απλά δεν είχαμε μπει στη νοοτροπία της προπόνησης (…).

Με τους άλλους δύο προπονητές, φέραμε πολλά νέα παιδιά εκ των οποίων πολλά παίζουν σήμερα στην ομάδα, ενώ πετύχαμε να φέρουμε και αρκετούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές, που ανέβασαν το επίπεδο. Δουλέψαμε αρχικά με τον Κολόκα και στη συνέχεια με τον Τσιγαρίδα μέσα από τις προπονήσεις και πιστεύω πως τα τελευταία 2-3 χρόνια είμαστε από τις καλύτερες τακτικά ομάδες. Πλέον, καταφέρνουμε να κοντράρουμε τον κάθε αντίπαλο, ενώ παλιότερα δεν γινόταν και αυτό αποτελεί “προϊόν” προπόνησης.

2

Η δουλειά απέδωσε καρπούς με τη κατάκτηση του κυπέλλου. Πώς έζησες αυτή την ξεχωριστή εμπειρία;

Έχοντας απουσίες και τραυματισμούς αρκετών παιχτών, είχα στην αρχή του αγώνα πολύ μεγάλη ένταση. Στη διάρκεια του αγώνα, ο ρέφερι με απομάκρυνε από τον αγωνιστικό χώρο, πήγα στην κερκίδα και μπορώ να πω ότι παρακολούθησα το παιχνίδι σχετικά ήρεμα και φυσικά με την ένταση που έχει ένας τελικός.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν παίζαμε σαν αουτσάιντερ, όπως άλλες φορές, αλλά αντίθετα βλέπαμε πως μπορούμε να κερδίσουμε και να φτάσουμε στον τίτλο. Μας βοήθησε απίστευτα ο κόσμος στην κερκίδα και όπως μας είπαν αρκετοί ήταν μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που τόσοι οπαδοί βρέθηκαν σε ένα παιχνίδι, ώστε να στηρίξουν την ομάδα. Ήταν για μας ο 12ος παίχτης...! 

Η κατάκτηση του κυπέλλου έφερε και τις πρώτες εξαιρετικές εμφανίσεις εκτός νομού, στο Κύπελλο ερασιτεχνών…

Όλα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς. Κανονίσαμε για πρώτη φορά να κάνουμε το ταξίδι αυτό, με λεωφορείο -όλη η αποστολή- και απολαύσαμε την κάθε στιγμή. Κερδίσαμε (1 - 0 τη Χάλκεια), παρόλο που δεν το  περίμενε κανείς, κρίνοντας από την ποιότητα, την εμπειρία, αλλά και την έδρα που είχε ο αντίπαλός μας. Θεωρώ πως δύσκολα μια ομάδα κερδίζει στο πρώτο της παιχνίδι εκτός έδρας και από ότι έχω δει οι άλλες ομάδες του νομού άργησαν αρκετά να φέρουν το πρώτο διπλό.

Παίξαμε χωρίς άγχος, με πολύ καλή τακτική και παρά τις απουσίες βασικών παιχτών κερδίσαμε. Στη συνέχεια, ενώ παίζαμε με την πρωτοπόρο της Γ’ Εθνικής Α.Ε. Καραϊσκάκης, που δεν είχε τύχει άλλη ομάδα παρόμοιας κλήρωσης (σ.σ. με τον πρώτο δηλαδή), καταφέραμε έως το 70’ να είμαστε ισόπαλοι με 0-0!! Δε λέω ότι ήμασταν καλύτεροι, όμως είχαμε εξαιρετική τακτική και πολλούς παίχτες σε καλή ημέρα.
1

Η ομάδα όμως -επιστρέφοντας στα του τοπικού- έχει ένα αρνητικό ρεκόρ: τερματίζει σχεδόν πάντα εκτός 4αδας. Το σχόλιό σου;

Όσον αφορά πέρσι, θεωρώ πως μετά το κύπελλο “αδειάσαμε” σαν ομάδα και ουσιαστικά μείναμε από κίνητρο. Κάποιες άλλες σεζόν, που είχαμε φτάσει πολύ κοντά “έπαιξαν” ρόλο εξωαγωνιστικοί παράγοντες, ώστε να μην μπούμε 4αδα. Παρόλα αυτά όμως, είμαι βέβαιος πως όποτε βρεθούμε στα μπαράζ δε θα είμαστε εύκολος αντίπαλος για κανένα. Θεωρώ ότι όσο και να ενισχυθούν οι άλλες ομάδες, που είναι ήδη πολύ δυνατές, εμείς -είτε είμαστε εντός στόχων είτε όχι- θα “χτυπήσουμε” όλα τα ματς και δε θα κοιτάξουμε τα συμφέροντα άλλων. Είμαι σίγουρος για την ομάδα μου!

Φέτος, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Βλέπω πως η “ψαλίδα” με τις άλλες ομάδες έχει κλείσει. Δε λέω ότι είμαστε καλύτεροι, όμως κάναμε ορισμένες προσθήκες, με στόχο να είμαστε όσο πιο ανταγωνιστικοί γίνεται. Βασικός στόχος φέτος είναι η είσοδος στην 4αδα, κοιτάζοντας κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Το σχόλιό σου για την στήριξη της Διοίκησης, στην οποία έχεις και εσύ ενεργό ρόλο;

Πολλά ζητήματα τα έχω επωμιστεί (και) εγώ, έχω άποψη για όλα και μαζί με 3-4 παιδιά ακόμα“τρέχουμε” τα θέματα της ομάδας. Δεν είναι εύκολο από οικονομικής πλευράς, γιατί δεν υπάρχουν έσοδα σχεδόν από πουθενά, όμως προσπαθούμε ώστε να μην λείψει τίποτα στην ομάδα. Πιστεύω πως για την εποχή που ζούμε, είμαστε σε καλό επίπεδο και καταφέραμε να έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές τον εξοπλισμό τους και όλα αυτά που παλαιότερα δεν ήταν αυτονόητα, όπως λανθασμένα πιστεύουν τα νέα παιδιά σήμερα.

3

Η άποψή σου για τον τεχνικό Δημήτρη Τσιγαρίδα και τον συνεργάτη του Χρήστο Λιάνγκο;

Όταν ανέλαβε ο Τσιγαρίδας έφερε μαζί του τον Λιάνγκο, ο οποίος βοηθάει παρά πολύ και αναπληρώνει επάξια τον προπονητή, όταν απουσιάζει. Ο Δημήτρης έχει κάποιες αρχές και παρά το γεγονός πως έχει δεχτεί προτάσεις ίσως καλύτερες οικονομικά, αλλά και από πλευράς στόχων, δεν εγκαταλείπει την Ποταμιά, εκτιμώντας την προσπάθεια των παιδιών. Μιλάει πάντα με εμάς και τον θεωρώ πολύ έντιμο άνθρωπο και από τους καλύτερους προπονητές.

“Βραχνάς” της ομάδας είναι το γηπεδικό. Θα ήθελα την τοποθέτησή σου σχετικά με αυτό.

Δυστυχώς, το γηπεδικό είναι πρόβλημα όλου του νομού, ο οποίος διαθέτει μόλις δύο γήπεδα για να παίζουν οι ομάδες ποδόσφαιρο. Προσωπικά, έχω επισκεφτεί τόσο την τωρινή όσο και την προηγούμενη δημοτική αρχή (Σουλιώτης-Μπακογιάννης), προσπαθώντας να βρούμε λύση, όμως πάντα παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα και το θέμα πάει… πίσω.

Μας λένε ότι πρέπει να γίνει μια μελέτη, μια οριοθέτηση από το Δασαρχείο κτλ., όμως αυτό δεν μπορεί να “τρέξει” από εμάς. Εκτιμώ πως δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε, ώστε να καταφέρουμε να φτιάξουμε το γήπεδο, το οποίο δε θα ανήκει μόνο στην Ποταμιά, αλλά σε όλον τον τόπο. Είχε γίνει συζήτηση να καταστεί γήπεδο ενωσιακό, μετά κοίταξαν το Αθλητικό και τελικά δεν έγινε τίποτα (…)! Δυστυχώς, δεν νομίζω να γίνει κάτι…

Νίκο, σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και εύχομαι να υλοποιήσει η ομάδα σου τους στόχους της.

Καταρχάς, ευχαριστώ τα "Ευρυτανικά Νέα" για την συνέντευξη αυτή. Εύχομαι να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο της Ευρυτανίας σε όλους τους τομείς: γήπεδα, παράγοντες, ομάδες, διαιτητές, να είναι το φετινό πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και φυσικά υγεία σε όλους.

8

5