Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Μάριο Γκέτσε: Ο κίνδυνος του πρόωρου “αντίο”

Οι «Αθλητικοί φάκελοι» δεν κάνουν αναδρομή σε αστέρα του παρελθόντος, αλλά σε σημερινό με την ελπίδα να αφήσει το ποδόσφαιρο στο παρελθόν. 

2

Από το πουθενά η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι ο Μάριο Γκέτσε διακόπτει τις προπονήσεις για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς πάσχει από «διαταραχή στον μεταβολισμό». Τις επόμενες ημέρες γράφτηκαν πολλά, όμως η Μπορούσια, όμως, όπως και ο 24χρονος προτίμησαν να μην αποκαλύψουν το πρόβλημα. Διότι, ο όρος που ανακοινώθηκε είναι πολύ γενικός, όμως πλέον, υπάρχει εξήγηση για το ανεξήγητο. Η πτώση στην καριέρα του ήταν τόσο αρνητικά εντυπωσιακή, που δεν μπορούσε  εξηγηθεί όμως πλέον, τα ερωτήματα αυξήθηκαν…

Οι αναφορές των ΜΜΕ

Τα συμπτώματά του έφεραν την πιο πιθανή εξήγηση. Süddeutsche και Bild έσπευσαν όχι να αποκαλύψουν, αλλά να εικάσουν ότι μιλάμε για μία μορφή μυοπάθειας, όχι βαριάς μορφής αναφέρουν αμφότερα τα ρεπορτάζ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το πρόβλημα του Γκέτσε δεν είναι γενετικό, καθώς θα το κουβαλούσε από μικρή ηλικία, ενώ αφορά την καύση του λίπους και τη σωστή λειτουργία των μυών.

3

Ειδικότερα, η μυοπάθεια περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως η πρόωρη κόπωση, οι συχνές κράμπες και η μακρύτερη περίοδος αποθεραπείας που χρειάζεται μετά από έναν μυϊκό τραυματισμό. Αυτά, μόνο αν η ακριβής διάγνωση ταιριάζει απόλυτα με την υπόθεση των δύο εφημερίδων. «Σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι βραχυπρόθεσμο», τόνισε ο Βάτσκε στην Bild, δίνοντας το πρώτο στίγμα. Ο παίκτης και ο σύλλογος αποφάσισαν να κρατήσουν κρυφό αυτό που ταλαιπωρεί τον Γκέτσε. «Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μάριο Γκέτσε, όμως θα πρέπει να σεβαστούμε την προσωπική του ζωή», τόνισε ο Φλίγκε, υπεύθυνος επικοινωνίας των Βεστφαλών.

«Ησυχία…»!!

Αν αυτή η τακτική είναι σωστή, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα, καθώς έχει ήδη οδηγήσει σε συμπεράσματα,  που βασίζονται αποκλειστικά σε υποθέσεις. Και η Μπορούσια δεν έχει μπει στον κόπο να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει οτιδήποτε από αυτά που έχουν γραφτεί. «Ησυχία, ησυχία, ησυχία», ήταν το σχόλιο του προπονητή Τούχελ, όταν ρωτήθηκε για τον 24χρονο μέσο.

1

Ο Μπράουν

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στην επιφάνεια δείχνουν ότι υπήρξαν σημαντικές παραλήψεις. Ο Γκέτσε έκανε συχνά εξετάσεις αίματος τόσο στην Μπάγερν όσο και στην Ομοσπονδία. Για να βρεθεί, όμως, το πρόβλημα στον μεταβολισμό απαιτείται ειδική εξέταση, την οποία πρότεινε ο γιατρός της Ντόρτμουντ Μάρκους Μπράουν.

Είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Γκέτσε θα χρωστάει τα περισσότερα αν και όταν ξεπεράσει το πρόβλημά του. Παρά τη εικόνα του τα τελευταία τρία χρόνια, ο ήρωας του Μουντιάλ του 2014 έκανε κάθε προσπάθεια να ξαναβάλει την καριέρα του στο σωστό δρόμο. Όταν ο Γκουαρδιόλα τον έβλεπε εξαντλημένο μετά τις προπονήσεις της Μπάγερν, συμφώνησε μαζί του σε ένα πράγμα: ότι πρέπει να πιέσει τον εαυτό του. Και ο Γκέτσε το έκανε. Προπονούταν πιο σκληρά από τους άλλους, στις διακοπές του είχε προσωπικό γυμναστή, ενώ ακολουθούσε ειδική διατροφή.

4

Εικασίες

Αν όλοι γνώριζαν το πρόβλημα, οι κινήσεις τους θα ήταν πολύ διαφορετικές. Στο τέλος, ο οργανισμός του επιβαρύνθηκε τόσο, που το πρόβλημα εντάθηκε. Ξανά και ξανά μυϊκοί τραυματισμοί, ξανά και ξανά φήμες για τα κιλά του και την εξωγηπεδική του ζωή. Και εκείνος να βρίσκεται στην ψυχολογική κατάσταση, χωρίς να ξέρει τι φταίει. Ο Γκέτσε βρίσκεται ήδη σε ειδική κλινική στη Ν. Γερμανία, όπου θα μείνει για 5-6 εβδομάδες, προκειμένου να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.

Η απουσία του Γκέτσε αναμένεται να διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες. Αν, όντως, μιλάμε για κάποια ελαφρά μορφή μυοπάθειας, τότε μπορεί να μην είναι θεραπεύσιμη, αλλά σαφώς είναι διαχειρίσιμη. Για έναν αθλητή, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο. Όλα εξαρτώνται από τι προκαλεί το πρόβλημα.

5

Τέλος;

Αν έπρεπε να διακόψει την καριέρα του, τότε η Ντόρτμουντ θα ήταν υποχρεωμένη να το ανακοινώσει. Ο κίνδυνος να χρειαστεί να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο μάλλον δεν είναι μεγαλύτερος από του Γκουντογκάν για παράδειγμα, που έφτασε μέχρι την Κριμαία (!), προκειμένου να βρει ειδική κλινική, που να μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα στη μέση του. «Νιώθω ότι μία μέρα αυτό το γκολ θα με κυνηγάει», είχε πει ο Γκέτσε μετά τη νίκη της Γερμανίας επί της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2014. Το χαμόγελό του προσπαθούσε να κρύψει τον φόβο στο βλέμμα του. Και, δυστυχώς, εκείνη η δήλωσή του έρχεται πολύ σύντομα να τον στοιχειώσει... Σιδερένιος Μάριο, οι μεγάλοι σταρ παραμένουν εδώ.

15

12

9

11

10

7

16

6
Αποσπάσματα: sport 24, gazzetta, sportsking