Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Jerry Krause: Απεβίωσε ο άνθρωπος πίσω από τη δυναστεία των Chicago Bulls

Στις 21 Μαρτίου απεβίωσε ο Jerry Krause, ο άνθρωπος που δημιούργησε την Δυναστεία των Bulls των 90s: 6 Πρωταθλήματα σε 8 χρόνια (1991-1993 και 1996-1998).

1

Ο Krause ήταν μία ιδιαίτερη μορφή ανθρώπου. Ποτέ συμπαθής στον κόσμο, ίσως επειδή τον αντιπαθούσε ο Jordan και δεν το έκρυβε: όταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο δεν συμπαθεί κάποιον επηρεάζει και την κοινή γνώμη.

Ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του
Γεννήθηκε το 1939 και μεγάλωσε στο Chicago, παίζοντας... μπέιζμπολ. Αφού αποφοίτησε από το Κολέγιο ασχολήθηκε με το σκάουτινγκ, τόσο του μπέιζμπολ, όσο και του μπάσκετ. Λέγεται μάλιστα ότι ήταν αυτός που, όντας σκάουτερ των Mπάλτιμόρ Bullets (πλέον Washington Wizards) είχε εισηγηθεί στην ομάδα να επιλέξει στο draft τους -μετέπειτα Hall of Famers- Earl Monroe - Wes Unseld!

2

Έχοντας περάσει από τον ρόλο του σκάουτερ από τους Bullets, Lakers και Suns, ο Krause ήταν υπεύθυνος για τις επιλογές παικτών όπως ο Michael Cooper (2 φορές καλύτερος αμυντικός), του Jerry Sloan (μετέπειτα θρυλικού προπονητή των Jazz) και του Norm Nixon.

Είχε μία σπάνια αίσθηση να ανιχνεύει το ταλέντο, ανεξαρτήτου αθλήματος. Για 12 χρόνια δούλευε σε μπάσκετ και μπέιζμπολ και το 1985 ο ιδιοκτήτης των Bulls Jerry Reinsdorf του πρότεινε να αφήσει την θέση του σκάουτερ που είχε στους Chicago White Sox (ομάδα μπέιζμπολ) και να αναλάβει general manager των Bulls).

3

Πανίσχυροι «ταύροι»

Ο Krause πήγε στο Chicago βρίσκοντας στην ομάδα τον νεαρό τότε Michael Jordan, το άστρο του οποίου ήδη είχε αρχίσει να λάμπει, αλλά δεν είχε αρκετή βοήθεια για να βοηθήσει τους Bulls να κάνουν την υπέρβαση. Η πρώτη κίνηση ήταν να αποκτήσει μέσω ανταλλαγής την ημέρα του draft του 1986 τον Charles Oakley από τους Cavaliers, τοποθετώντας έναν... bodyguard δίπλα στον Jordan, έναν τύπο που θα έβαζε το σώμα του στην φωτιά για χάρη του “Air”.

4

Στο draft 1987 ο Krause είχε βάλει στο μάτι έναν πιτσιρικά ονόματι Scottie Pippen (τον επέλεξαν οι Σουπερσόνικς και τον έδωσαν ανταλλαγή στους Μπουλς για τον Olden Polynice). Ακολούθως, έφερε τον Horace Grant και το παρεάκι είχε αρχίσει να στήνεται. Το 1988 με ανταλλαγή έφυγε ο Oakley και ήρθε ο Cartwright, ένας center που έλειπε. Τελευταίες πινελιές; Αναβάθμιση σε πρώτο προπονητή του Phil Jackson και επιλογή του B.J Armstrong στο Νο18 του draft του 1989.

5

Με την τετράδα των Jordan, Pippen, Grant, Cartwright να τους οδηγεί, οι Bulls κατέκτησαν 3 σερί Πρωταθλήματα (1991-1993). Στο τέλος της σεζόν, ο Jordan είπε σταματάω, ήρθε ο Toni Kukoc, όμως οι Bulls αποκλείστηκαν στον 2ο γύρο με 4-3 από τους Knicks. Το 1995/96 o Jordan επέστρεψε αλλά το Chicago αποκλείστηκε πάλι στον 2ο γύρο από τους Orlando Magic. Ο Krause σήκωσε μανίκια…ρίσκαρε και έφερε τον Dennis Rodman και μαζί τους Ron Harper, Bill Wennington, Luc Longley και Steve Kerr. Η συνέχεια: 3 σερί Πρωταθλήματα (1996-1998).

6

Αυτός ήταν και σε όποιον άρεσε
Ο Krause δεν άφηνε ποτέ κανέναν αδιάφορο. Είτε τον συμπαθούσε κάποιος για αυτά που είχε πετύχει είτε τον αντιπαθούσε. Οι υποστηρικτές του έχουν να λένε για την δυναστεία των Bulls που δημιούργησε. Οι πολέμιοί του ότι αυτός ήταν που τους διάλυσε κιόλας τους Bulls λόγω των διαφωνιών του με τον Phil Jackson, τον οποίο εξώθησε σε αποχώρηση, της κόντρας του με τον Jordan, την άρνησή του να προσφέρει μεγάλο συμβόλαιο στον Scottie Pippen και την κάθετη πτώση των Bulls από το 1998 - 2003, όταν και αποχώρησε από την θέση του General Manager της ομάδας.

7

Σε κάθε φράση κρύβεται και μία αλήθεια, αλλά και μία υπερβολή. Δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Krause ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Ότι χωρίς αυτόν οι Bulls δεν θα έγραφαν ιστορία. Δεν ήταν και αλάνθαστος βέβαια, έχοντας τεράστια λάθη στο βιογραφικό του, από την επιλογή παικτών όπως ο Brad Sellers και ο Will Perdue στο draft, μέχρι την απόφασή του το 2003 να στείλει τον -ήδη σταρ- Elton Brand στους Clippers. για χάρη ενός Γυμνασιόπαιδου που ονομαζόταν Tyson Chandler, ασχέτως αν σε βάθος χρόνου δεν ήταν τόσο κακή αυτή η κίνηση.

9

Ο Krause “πλήρωσε” εν πολλοίς την άσχημη εικόνα που έδειχνε προς τα έξω λόγω του σουλουπιού του -δυστυχώς ο κόσμος κρίνει κάποιον πρώτα από την εμφάνιση, όσο τραγικό και αν ακούγεται αυτό- αλλά και επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους δημοσιογράφους, αφού από το στόμα του δεν βγήκε ποτέ κάποια είδηση.

Ίσως για αυτό όταν δήλωσε κάποια στιγμή ότι «οι παίκτες και οι προπονητές δεν κερδίζουν μόνοι τους τα Πρωταθλήματα, αλλά οι σύλλογοι», παραποιήθηκε από πολλούς και βγήκε προς τα έξω ως «οι σύλλογοι κερδίζουν τα Πρωταθλήματα και όχι οι παίκτες»!

Όπως και να έχει, είτε αρέσει στον κόσμο είτε όχι, ο Krause ήταν πάντα ο εαυτός του. Δεν του άρεσε η προσοχή, προτιμούσε να δουλεύει μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ και απλώς να απολαμβάνει τους καρπούς των πράξεών του. Μία δουλειά που καλύτερα από κάθε άλλον την έκανε ο Jerry Krause.

8

10

11

12