Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η ξεχωριστή συνέντευξη με τον Ρώσο “Killer” Vasiliy

Είναι ο άνθρωπος που θεωρήθηκε ως εγκέφαλος των μεγάλων επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στη Μασσαλία μεταξύ Ρώσων και Άγγλων χούλιγκαν. Ονομάζεται Βασίλι και το παρατσούκλι του είναι “Killer”.

1

Νο1 χούλιγκαν στη Ρωσία

Ο 37χρονος οπαδός της Σπαρτάκ Μόσχας είναι ο Νο1 χούλιγκαν στη χώρα του. Ηγείται του συνδέσμου “Gladiators 96” (“Μονομάχοι 96”),  ονομασία που φανερώνει ξεκάθαρα τη δράση της παρέας του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το κλαμπ έχει ξεφύγει από τα όρια μια βίαιης παρέας και παίρνει  διαστάσεις συμμορίας.

Στις ομαδικές μάχες βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και φοράει μια μασέλα που γράφει “Killer”. Με ξεκάθαρες εθνικιστικές απόψεις και τη βία να κυλάει στο αίμα του, ο Ρώσος αρχιχούλιγκαν είχε μιλήσει στην οπαδική σελίδα hooligan.cz.

VASILI KILLER-1

Η συνέντευξη του Killer

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη του, όπως αυτή έχει αναρτηθεί στο forzajuve.gr:

- Πόσο καιρό παρακολουθείς τους αγώνες της Σπαρτάκ Μόσχας;

«Άρχισα να παρακολουθώ την Σπαρτάκ Μόσχας όταν ήμουν 5. Το 1995 άρχισα να έρχομαι στο γήπεδο και έγινε μέλος της ομαδικής σκηνής, έξω από το γήπεδο επίσης. Τώρα, οι δύο γιοι μου είναι δίπλα μου στις εξέδρες, αυτό με κάνει υπερήφανο».

- Μπορείς να μας παρουσιάσεις τους Gladiators 96; Ποια είναι τα σπουδαιότερα επιτεύγματα σας;

«Οι Gladiators εμφανίστηκαν το 1996. Ηταν αυτοί που δεν ήθελαν να είναι στο Flint's Crew, το πρώτο επίσημο γκρουπ χούλιγκαν της Σπαρτάκ. Οι Flint's ακολούθησαν το αγγλικό μοντέλο, ενώ οι Gladiators ήθελαν ένα μίγμα του ιταλικού, Βαλκανικού και ρώσικου στυλ.

Σταδιακά, οι Gladiators ανέπτυξαν το δικό τους μοναδικό ρωσικό στυλ. Στα 90's οι Gladiators πήραν μέρος σε σχεδόν όλες τις μάχες με τους αντιπάλους της Σπαρτάκ: ΤΣΣΚΑ, Ντιναμό, Ζενίτ. Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι Gladiators είχαν μια κάμψη αλλά επέστρεψαν στη σκηνή το 2004-05 και  παραμένουν ανάμεσα στους τοπ χούλιγκανς της Σπαρτάκ. 

Εγώ είμαι μέλος τους από το 1998. Υπήρξαν πολλές μάχες από τότε και οι πιο σημαντικές για μένα έγιναν στη Μόσχα: Sokolniki-1998, Kitai Gorod-2001, The year 1905 street-2006, Severyanin-2007. Αυτές ήταν οι σπουδαίες μάχες εναντίον της ΤΣΣΚΑ: Ισοπαλία, νίκη, ήττα, ήττα. Το 2004 είχαμε μια μάχη με τους χούλιγκαν της Ντιναμό, στο Prospect Mira. Ηταν κατά πάσα πιθανότητα η πιο ακραία μάχη όλων και αποκόμισαν προβλήματα υγείας όλοι όσοι συμμετείχαν, όπως και προβλήματα με την αστυνομία. Υπήρξε και μια άλλη μάχη στο Volzhskaya το 2007. 

Το 2005, στην Αγία Πετρούπολη είχαμε μια συνάντηση με τους οπαδούς της Ζενίτ στο Prospect Bolshevikov. Νικήσαμε και οι Gladiators έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτό. Υπήρχαν πολλοί περισσότεροι ντόπιοι και δυνατές μάχες, αλλά αναφέρω αυτές που ήταν σημαντικές για μένα και ήταν οι καλύτερες. 

Από το 2010 η οπαδική κουλτούρα στη Ρωσία άλλαξε, μπήκαμε στη λογική των μαχών στα δάση, όπως οι Πολωνοί. Είναι κάτι σαν σπορ και είναι πολύ δημοφιλές. Τόσο δημοφιλές, ώστε μόνο οι τοπ Πολωνοί χούλιγκαν μπορούν να ανταγωνιστούν με τους τοπ Ρώσους».

VASILI KILLER-3

- Με ποιους είστε φίλοι; Διατηρείτε επαφές με την Λεχ Πόζναν;

«Κάποιοι από εμάς έχουν προσωπική επαφή με τους οπαδούς της  Λεχ Πόζναν, τίποτα επίσημο. Είναι πολύ δυνατοί, από τους τοπ χούλιγκαν στην Ευρώπη. Επισήμως, οι Gladiators είναι "αδέρφια" με τους Ultraboys του Ερυθρού Αστέρα.

Ιστορικά, Ρωσία και Σερβία είναι πολύ κοντά,  καθώς έχουμε μια  θρησκεία, ομοιότητες στην κουλτούρα και την ταυτότητα μας. Το αποτέλεσμα της ξεχωριστής σχέσης μας, είναι η φιλία ανάμεσα στη Σπαρτάκ Μόσχας και τον Ερυθρό Αστέρα. Στα εγκαίνια του γηπέδου μας, ο πρόεδρος κάλεσε τους Σέρβους φίλους μας για φιλικό. Ηταν μεγάλη τιμή για όλους μας».

- Η Σπαρτάκ έχει πολλά καλά κλαμπ, υπάρχει κάποια αντιπαλότητα ανάμεσα σε εσάς και άλλα γκρουπ;

«Αυτή τη στιγμή, η Σπαρτάκ έχει δύο δυνατά γκρουπ χούλιγκαν, που ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία! Είναι οι School και οι Union. Οι Gladiators δεν είναι τόσο μεγάλοι αριθμητικά και έτσι είμαστε στην 3η θέση στο οπαδικό κίνημα της Σπαρτάκ».

- Ποια είναι η άποψη σου για τους χούλιγκαν στην Ευρώπη; Ποιοι είναι καλοί αντίπαλοι για εσάς;

«Προσωπικά έχω μεγάλο σεβασμό για κινήματα που έχουν μεγαλύτερο υπόβαθρο, πάνω από την υποστήριξη στην αγαπημένη σου ομάδα ή στην πόλη σου. Μιλάω για κινήματα που βάζουν πάνω από όλα την πατρίδα τους, την ιστορία της και άλλες αξίες. Έχουν τον σεβασμό μου και δε με νοιάζει καθόλου πόσο καλή είναι η παρουσία τους στο γήπεδο».

VASILI KILLER-4

- Η ταινία «Okolofutbalu» εμπνεύστηκε από πραγματικά γεγονότα; Άρεσε στο ρωσικό κοινό; Είχε καλές εισπράξεις; Θα υπάρξει και sequel;

«Σαν θεατής, μου άρεσε η ταινία. Δεν ήταν στην κορυφή του cash-box, αλλά γενικά δεν ήταν κακή. Υπάρχουν κάποια πραγματικά γεγονότα από το ρωσικό ποδόσφαιρο, κάποια άλλα παρουσιάστηκαν πιο... σαχλά, για να αρέσουν και στα κορίτσια.

Κάποιες σκηνές γυρίστηκαν με την συμμετοχή και ανθρώπων που πήραν μέρος στα πραγματικά γεγονότα. Θυμάμαι μια σκηνή, όπου οι οπαδοί της Σπαρτάκ έστησαν ενέδρα στο πιο δυνατό γκρουπ της Ντιναμό Μόσχας. Ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας χρησιμοποίησε τα λόγια μου, αυτά που είπα στην πραγματικότητα.

Τόσο στην πραγματικότητα όσο και στο φιλμ, έπιασε έναν... κατάσκοπο των αντιπάλων πριν την μάχη και του είπε: «Τώρα, θα τους επιτεθείς μαζί μας». Αυτή ήταν μια κοινή δράση των Gladiators και των Flint's Crew. Στην πραγματικότητα, όμως, η μάχη δεν έγινε γιατί ένας από τους Gladiators εμφανίστηκε ξαφνικά και φώναξε: "Red and White". Μετά από αυτό, οι περισσότεροι από τους οπαδούς της Ντιναμό, με εξαίρεση δύο, έφυγαν».

Παρά το γεγονός πάντως πως η «φήμη» του έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, φέρεται να μην αντιμετώπισε πρόβλημα ταξιδεύοντας έως τη Γαλλία, όπου οργάνωσε τις ομάδες των Ρώσων χούλιγκαν ανά 20άδες, με στόχο να χτυπούν ανελέητα τους Άγγλους οπαδούς και στη συνέχεια να εξαφανίζονται.
πηγή: forzajuve.gr

VASILI KILLER-5

VASILI KILLER-7

VASILI KILLER-6