Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

DVD. Doctor Strange (2016, Περιπέτεια Φαντασίας, διάρκεια: 115’, πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Tilda Swinton)

746

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του διάσημου νευροχειρουργού, Δόκτωρ Stephen Strange, η οποία θ’ αλλάξει ριζικά όταν ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα του στερεί τη χρήση των χεριών του. Όταν η παραδοσιακή φαρμακευτική ιατρική αποτυγχάνει, ψάχνει για βοήθεια σ’ έναν αναπάντεχο τόπο: ένα μυστηριώδες μέρος γνωστό ως Κάμαρ-Ταζ. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι ένα απλό κέντρο ανάρρωσης, αλλά ένας πραγματικός και συμβολικός χώρος που εκπαιδεύει τα μέλη του για ν’ αντιμετωπίσουν τις σκοτεινές δυνάμεις.

Τώρα, ο Strange - εξοπλισμένος με καινούργιες μαγικές ικανότητες- αναγκάζεται να επιλέξει αν θα επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του ή θα την αφήσει για να υπερασπιστεί τον κόσμο ως ένας παντοδύναμος μάγος. Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά άλλου ένα υπερήρωα της Marvel θα στεφθεί συνολικά με επιτυχία καθώς η ταινία του Derrickson διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που ισορροπούν ποιότητα και εμπορικότητα: έναν οσκαρικό Cumberbatch στον κεντρικό ρόλο ο οποίος κατορθώνει να καθηλώνει ακόμα και με μια ατάκα, έναν πειστικό κακό ερμηνευμένο από έναν εκπληκτικό ηθοποιό (Mads Mikkelsen), δύο-τρεις ακόμα ηθοποιούς που χαρίζουν με την ποιοτική τους αύρα ένα ατμοσφαιρικό υποκριτικό πλαίσιο, ωραίες και σκοτεινές εικόνες βγαλμένες απ’ τους σύγχρονους πειραματισμούς των μεγάλων studios, σενάριο που δεν εκπλήσσει αλλά κατορθώνει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, μερικές αριστοτεχνικές σκηνές που καθηλώνουν.

Σαφώς και θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε κάποια σημεία, όπως και θα μπορούσε να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον τρόμο και τη σκοτεινότητα μιας και ο βιρτουόζος Derrickson διαθέτει το χάρισμα της υποβολής, όμως ας σταθούμε για αρχή σ’ αυτά τα σημεία. Η συνέχεια, εξάλλου, βρίσκεται μπροστά μας, και είμαστε σίγουροι ότι ο Strange του Cumberbatch θα ενταχθεί έξοχα στην ομάδα των άλλων Εκδικητών και θα τους προσδώσει επιπλέον ερμηνευτικό βάθος και κύρος.