Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ev media-logo

DVD. Sully (2016, Δραματική, διάρκεια: 100’, πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney)

748

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Chesley «Sully» Sullenberger, του πιλότου που έγινε ήρωας, αφού κατάφερε να προσγειώσει με επιτυχία ένα επιβατηγό αεροπλάνο της USAirways κατά μήκος του ποταμού Hudson, σώζοντας τη ζωή όλων των επιβατών. Το αεροπλάνο λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης άρχισε να εμφανίζει προβλήματα. Αφορμή όπως φάνηκε ήταν ένα σμήνος πουλιών που σφήνωσαν στις τουρμπίνες. Η ταινία παρακολουθεί από κοντά μέσα από καθοριστικά flashbacks τόσο τα δραματικά γεγονότα όσο και τις έρευνες που διεξήχθησαν για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την παραλίγο καταστροφή.

Μετά τον αμφίσημο και εθνικιστικό «Ελεύθερο Σκοπευτή», ο Eastwood επιστρέφει στη θεματική που τα τελευταία χρόνια τον είχε καταξιώσει: επίκεντρο ο άνθρωπος, απαλλαγμένος από ιδεολογικά φορτία και προπαγανδιστικούς σκοπούς, ο οποίος αγγίζει τον ηρωισμό και μάχεται ενάντια σ’ ένα σύστημα που επιθυμεί την ισοπέδωσή του. Ο Τομ Χανκς ενσαρκώνει για άλλη μια φορά υποδειγματικά την «ηθικότητα» ενός πραγματικού ανθρώπου που βάζει πάνω απ’ όλα, απ’ την αρχή μέχρι και το τέλος, την ανθρώπινη ζωή και τις ουμανιστικές αξίες της κόντρα σ’ ένα αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα που προσπαθεί να έχει τη λιγότερη χασούρα ακόμα και σ’ ένα τόσο τραγικό γεγονός. Παράλληλα, ο Eastwood φροντίζει με μικρές πινελιές ν’ απεικονίσει τους φόβους της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας, ειδικά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μια αριστοτεχνική ταινία, που αν πρόσεχε περισσότερο τις λεπτομέρειες κα άγγιζε σε μεγαλύτερο βάθος τη σχέση του ατόμου με το κοινωνικό γίγνεσθαι, θα μπορούσε να είναι αριστουργηματική.