Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ζαχαρίας Πιτυχούτης - Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ο θρυλικός “Γκαγκάριν” του Παναθηναϊκού

Μία από τις σπουδαιότερες μορφές της ιστορίας του έχασε ο Παναθηναϊκός. Ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας το τελευταίο διάστημα, ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης... ταξίδεψε για την γειτονιά των αγγέλων.

1

Ο εκλιπών, που αγάπησε όσο λίγοι τον σύλλογο και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών το Σάββατο 13/5. Ο «Γκαγκάριν», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, γεννήθηκε το 1940, ξεκίνησε την καριέρα του στον Ηλυσιακό και αγωνίστηκε με την πράσινη φανέλα από το 1961 - 1969, περίοδο όπου κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1961, ‘62, ‘64, ‘65, ‘69) και 2 Κύπελλα (‘67, ‘69). Υπήρξε από τους πλέον κομβικούς ποδοσφαιριστές στην κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1963-’64, επίδοση που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει καταφέρει. Ήταν αυτός, μάλιστα, που μετά το διπλό των πράσινων επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», αποτέλεσμα που σφράγισε τον τίτλο, έκανε το γύρο του θριάμβου, κρατώντας την πράσινη σημαία.

«Καλό ταξίδι, μπαμπά»

Το μήνυμα της κόρης του Τατιάνας: «Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Στις 13 ... Να κρατάς ψηλά την σημαία μας και στη γειτονιά των αγγέλων. Ο πατέρας μου δυστυχώς σήμερα ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των αγγέλων. θα θέλαμε να σεβαστείτε την επιθυμία μας να τον αποχαιρετήσουμε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όλη την αγάπη που του δείξατε τόσα χρόνια».

2

Συλλυπητήρια από τον Παναθηναϊκό

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Ζαχαρία Πιτυχούτη εξέφρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αφού καταγράφει τη σπουδαία διαδρομή του εκλιπόντος με το «τριφύλλι» στο στήθος, καταλήγει αναφέροντας «…θα ζει πάντα στη μνήμη και την καρδιά όλων των Παναθηναϊκών». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Πένθος στην οικογένεια του συλλόγου για την απώλεια ενός σπουδαίου Παναθηναϊκού. Φτωχότερη είναι πια η Παναθηναϊκή οικογένεια μετά την απώλεια του Ζαχαρία Πιτυχούτη που ”έφυγε” χθες σε ηλικία 77 ετών. Ο Πιτυχούτης ήρθε στον Παναθηναϊκό το 1961 προερχόμενος από τον Ηλυσιακό, όπου ξεκίνησε την καριέρα του και έγινε βασικό στέλεχος της ομάδας που κυριάρχησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο για ολόκληρη τη δεκαετία αφήνοντας πίσω της απίστευτα ρεκόρ και σπουδαίες επιτυχίες με αποκορύφωμα το αήττητο πρωτάθλημα του 1964. 

(...) Μπορεί οι περισσότεροι να τον θυμούνται για το στιγμιότυπο από το γύρο του θριάμβου με τη σημαία του Παναθηναϊκού στα χέρια στο “Καραϊσκάκης”, η αλήθεια όμως είναι ότι ο εκλιπών κράτησε ψηλά τη σημαία με το τριφύλλι σε όλη του τη ζωή, ταυτίστηκε με το σύλλογο και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και τον αξιών που αντιπροσωπεύει ο Παναθηναϊκός. Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος που θα ζει πάντα στη μνήμη και την καρδιά όλων των Παναθηναϊκών».

3

«Σας αγαπάω. Είστε οι καλύτεροι...» 

«Εδώ μέσα ιδρώσανε πολλοί. Πρόεδροι έβαλαν πολλά λεφτά αλλά κάποιοι έδωσαν το αίμα τους και πέθαναν για τον Παναθηναϊκό. Σε αυτούς πρέπει να έχουμε το μυαλό μας. Σας αγαπάω. Είστε οι καλύτεροι. Είστε οι αγαπημένοι μου», είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο του 2011, στη διάρκεια εκδήλωσης στο γήπεδο της Λεωφόρου για τη συμπλήρωση 45χρονων από την ίδρυση της Θύρας 13. Και αυτός ο θρυλικός Πιτυχούτης απεβίωσε στις 13 του μηνός.

Συγκίνηση στην κηδεία

Σε πλήρως συγκινησιακή ατμόσφαιρα ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον »Γκαγκάριν» Ζαχαρία Πιτυχούτη. Εκπρόσωποι της Π.Α.Ε ,των Παλαιμάχων αθλητών όλων των αθλημάτων ,Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, της Θύρας 13 ,πλήθος φιλάθλων ,συγγενείς και φίλοι το τίμησαν με την παρουσία τους στο ύστατο χαίρε, το οποίο έγινε με τον ύμνο του Παναθηναϊκού.
πηγές: iefimerida.gr, sport-fm.

6

Η αήττητη ομάδα του 1964
10

9

7

8

5