Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Περπάτημα, ο σύμμαχος της καλής Υγείας. Άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη, από την έντυπη έκδοση

perpatima1

Το περπάτημα αποτελεί μια ήπια αερόβια άσκηση που βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών παθήσεων. Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι αυτό που ωφελείται περισσότερο. Η καρδιά δυναμώνει και βελτιώνεται η γενική φυσική κατάσταση. Η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων καθώς επίσης μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού επεισοδίου. Ιδιαίτερα η άσκηση στη φύση βελτιώνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων σε οξυγόνο κάτι που δίνει διαύγεια στον οργανισμό.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει θετική συσχέτιση της βάδισης με την πρόληψη κάποιων ειδών καρκίνου. Το περπάτημα είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και την οστεοπόρωση. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και ο κάθε ασκούμενος μπορεί να το προσαρμόσει στις δυνατότητες του.

Επίσης το περπάτημα και ιδιαίτερα στη φύση είναι η καλύτερη αναζωογόνηση και ψυχική εκτόνωση καθώς αυξάνονται οι ενδορφίνες, (ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση) και μειώνεται το στρες. Ταυτόχρονα οι εξορμήσεις στη φύση είναι διδακτικές. Η επαφή μας με τη φύση μας κάνει οικολογικά πιο ώριμους και ταυτόχρονα μας δίνει πληροφορίες για την χλωρίδα και την πανίδα.

Όταν πρόκειται να κάνετε μεγάλες αποστάσεις, πρέπει να φροντίσετε ο ρουχισμός σας να είναι κατάλληλος και να μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε τακτικά. Επίσης, η εξόρμηση στη φύση έχει και κάποια απρόοπτα οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει ένα μικρό φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες.

Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος άσκησης και καλό είναι να το εντάξουμε στην καθημερινότητα μας. Τα οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία είναι πολλά. Φορέστε τα αθλητικά σας, βελτιώστε την υγεία σας και γνωρίστε τη φύση.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης.