Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Φραντσέσκο Τότι: Τέλος εποχής για το σύμβολο της Ρόμα - Αποσύρεται ο "capitano", σημαία και ιστορία της ομάδας

Η Ρόμα ανακοίνωσε πως το τέλος εποχής του Φραντσέσκο Τότι έφτασε. Την ανακοίνωση έκανε ο νέος αθλητικός διευθυντής της Ρόμα Ραμόν Ροδρίγεθ Βερδέχο, γνωστός περισσότερο ως Μόντσι. 

1

«Ήδη γνώριζα όταν ανέλαβα ότι υπήρχε συμφωνία με τη διοίκηση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του χρονιά ως παίκτης και μετά θα αναλάμβανε διοικητικό πόστο. Ο Φραντσέσκο είναι η Ρόμα, θέλω να είναι όσο πιο κοντά στην ομάδα γίνεται και να μάθω έστω και 1% από όσα γνωρίζει», ανέφερε ο Μόντσι.

Τρεις δεκαετίες Ρωμαίος

Ο Τότι έχει κλείσει τα 40 του χρόνια και βρίσκεται στη Ρόμα από 13 χρονών. Ο «καπιτάνο» εντάχθηκε το 1989 στις ακαδημίες της Ρόμα και αποτελεί μέλος της πρώτης ομάδας από το 1992 έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ μετρώντας 783 συμμετοχές και συνολικά 307 γκολ σε όλες  τις διοργανώσεις, με το τελευταίο του τέρμα να είναι αυτό κόντρα στην Τσεζένα σε αγώνα κυπέλλου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επίσης, φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας 58 φορές με 9 γκολ, αποτελώντας βασικό στέλεχος των «σκουάντρα ατζούρα» όταν κατέκτησαν το Μουντιάλ το 2006. Τέλος, το 1996 πανηγύρισε και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την εθνική Ελπίδων.

2

Επιτεύγματα 

Με τα 250 γκολ του με τη Ρόμα μόνο στη Σέριε Α’ είναι ο κορυφαίος σκόρερ με μία μόνο ομάδα, ενώ είναι και ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, σκοράροντας στα 38 του χρόνια συν δύο μήνες.

Αναμενόμενο αντίο

Τις τελευταίες δύο σεζόν ο ζωντανός θρύλος της Ρόμα  είδε να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος συμμετοχής του. Στο διάστημα αυτό ξεκίνησε ως βασικός μόλις σε τρεις αγώνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας, ο Τότι συμφώνησε να αποχωρήσει και να αναλάβει θέση διευθυντή στους “τζιαλορόσι”. Αναμένεται να δώσει το τελευταίο του ματς με τη Ρόμα τις 28 Μαΐου απέναντι στην Τζένοα στο “Ολίμπικο”.

3

Στιγμές

Ορισμένες ξεχωριστές στιγμές από τις άπειρες που έχει ζήσει αφορούν τα ακόλουθα:  

1. Έχει πετύχει 2 γκολ σε 3 λεπτά, οδηγώντας μόνος του τη Ρόμα σε επική ανατροπή  επί την Τορίνο. 

2. Έκανε το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» να... παγώσει, αλλά και να τον αποθεώσει. “Ρεάλ-Ρόμα 1-2” έγραψε το ταμπλό στους αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ του 2008. Τότε ήταν μια από τις πολλές φορές που η “βασίλισσα” προσπάθησε να τον αποκτήσει, αλλά αυτός ανένδοτος: Ρωμαίος

3. Έχει σκοράρει και στους πανηγυρισμούς έχει πάρει ένα κινητό τηλέφωνο για να βγάλει selfie με τους οπαδούς. 

4

4. Έχει ρίξει..."βόμβα" στα δίχτυα της Μίλαν πετυχαίνοντας ένα φανταστικό γκολ, με απευθείας εκτέλεση φάουλ στους τελικούς του Κόπα Ιτάλια 2003.

6. Χάρισε τη νίκη στην εθνική ομάδα της Ιταλίας, σκοράροντας με πέναλτι στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 2006 κι ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε υποστεί κάταγμα περόνης και τοποθετήθηκε λάμα στο πόδι του. 

7. Πέτυχε απίθανο γκολ στις 26 Οκτωβρίου 2006 κόντρα στην Σαμπντόρια, με εκπληκτικό βολέ με το αριστερό πόδι, αν και δεξιοπόδαρος.

8. Έκανε σπίκερ να... κλαίει περιγράφοντας γκολ του στην επική ανατροπή επί της Τορίνο. «Πάντα αυτός, ο Μεσσίας» φωνάζει στο παραλήρημά του.

5

Αναγνώριση από τον Μεγαλέξανδρο 

Ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο μίλησε για το επικείμενο "αντίο" του Φραντσέσκο Τότι στη Ρόμα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα παραμείνει στα μάτια και στις καρδιές των Ρωμαίων ως σύμβολο, ως 'βασιλιάς της Ρώμης', ανεξαρτήτως της απόφασής του για το μέλλον. Ελπίζω, ως φίλος, πρώην συμπαίκτης στην εθνική Ιταλίας και ως φίλαθλος του ποδοσφαίρου, να ολοκληρώσει με ένα μεγάλο χαμόγελο σε ένα 'αντίο' αντάξιο όσων έχει υπάρξει και εξακολουθεί να είναι για τη Ρόμα».

Με το ταλέντο του, αυτό το δεξί του πόδι, θα μπορούσε να έχει κατακτήσει τα πάντα σε κάποια άλλη ομάδα. Δεν το έκανε. Έμεινε, λατρεύτηκε, έγινε σύμβολο και είναι η ζωντανή ιστορία της Ρόμα, ο απόλυτος ηγέτης Φραντσέσκο Τότι.
πηγές: newsone.gr, sport-fm.gr

13

11

17

7

6

8

15

12

16
19

22

9

21

23

25

24

20

10

14

18