Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Φραγκίσκος Σούρπης: Σπουδαία προσωπικότητα και στυλοβάτης της “πράσινης άμυνας” - Προσωπικός φρουρός του Κρόιφ στον τελικό του Γουέμπλεϊ

Βαμμένος βάζελος, που πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του ζωή με το τριφύλλι στο στήθος (1962-1973), ο ευφυής Φραγκίσκος Σούρπης γεννήθηκε τις 4 Μαρτίου 1943, στην Κηφισιά. 

1

Σούρπης, ο πράσινος στυλοβάτης  

* 1958: στον Παναθηναϊκό τον έστειλε ο Ν. Σίμος, προπονητής του στην ομάδα βόλεϊ της Κηφισιάς, όπου αγωνιζόταν ο Σούρπης, έχοντας συμμετοχές και στην Εθνική! Ξεκίνησε ως επιθετικό χαφ, αλλά λόγω της αλτικότητάς του τοποθετήθηκε στην άμυνα όπου και μεγαλούργησε.

Προπονητής στο τριφύλλι ήταν τότε ο Γκλίσοβιτς, που πέρασε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που παραλίγο να καταστρέψει και να ρίξει την ομάδα στην Β΄ Εθνική. Ήθελε να βάλει τον Σούρπη κατευθείαν στην πρώτη ομάδα, αλλά τον προειδοποίησε και τον έσωσε ο Σίμος. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με άλλους παίχτες που έπεσαν νωρίς στα βαθιά και “καταστράφηκαν”», όπως πχ ο Κοζαδίνος.  

* 1959: Ντεμπούτο έκανε στο κύπελλο με την Καλαμάτα, ενώ στο πρωτάθλημα στο 5-0 επί της Νίκης Βόλου.

5

* Αγωνίστηκε 11 χρόνια με το τριφύλλι, συμμετέχοντας σε 309 αγώνες της Α΄ Εθνικής. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (62, 64, 65, 69, 70, 72), αλλά και 2 κύπελλα: το 1967: 1-0 τον Πανιώνιο και το 1969: 1-1 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το τρόπαιο μετά από κλήρωση, καθώς δεν είχαν θεσπιστεί τα πέναλτι.

* Μόλις στα 20 ήταν βασικός στην άμυνα δίπλα στον Λινοξυλάκη, ενώ αργότερα δημιούργησε ένα πολύ ισχυρό και απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο με τον Αριστείδη Καμάρα κάτι που πιστώνεται στον εξαιρετικό τεχνικό Μπόμπεκ.

* Ο Φραγκίσκος Σούρπης συμμετείχε σε 25 ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και ήταν βασικό μέλος της χρυσής γενιάς των δεκαετιών του '60 και του '70 και μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 στο Γουέμπλεϊ.

* 1971 (2/6): Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα -και μοναδική ως σήμερα που συμμετείχε σε τελικό ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Οι "πράσινοι" ξεπερνώντας τα εμπόδια της Ζενές Ες (5-0, 2-1),  της Σλόβαν Μπρατισλάβας (3-0, 1-2), της Έβερτον (1-1, 0-0), και του Ερυθρού Αστέρα (1-4, 3-0), έφτασαν στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου αντιμετώπισαν την ομάδα - μοντέλο, τον Άγιαξ των Μίχελς και Κρόιφ.

Ηττήθηκαν με 2-0, αλλά κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ το σπουδαίο κατόρθωμα των Ελλήνων. Ο Σούρπης ήταν βασικός σε όλα τα ματς χωρίς να χάσει ούτε ένα λεπτό, ενώ ήταν και ο προσωπικός φρουρός του Κρόιφ στον τελικό.

2

Σούρπης-στιγμές 

* 1969: Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής και αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο μόλις στα 31 του (1973), επειδή πήρε υποτροφία στην Αγγλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια με τον ανώτατο βαθμό του” κονσάλτερ” διευθυντή, ενώ για 8 χρόνια ήταν αρχίατρος του αγαπημένου Παναθηναϊκού.

Μάλιστα, λίγο πριν φύγει για την Αγγλία δόθηκε προς τιμήν του ένα αποχαιρετιστήριο ματς, εναντίον της Καλαμάτας, της ομάδας δηλαδή εναντίον της όποιας ξεκίνησε την καριέρα του. Όταν αντικαταστάθηκε στο 35’ σείστηκε η Λεωφόρος και καταχειροκροτήθηκε.

* Υπήρξε εξαιρετικός αθλητής στο άλμα επί κοντώ και σε αυτό πιστεύει ότι οφείλεται και η μεγάλη αλτικότητα που τον διέκρινε ως ποδοσφαιριστή. Επίσης ήταν εξαιρετικός και στο άλμα σε ύψος, καθώς πηδούσε πάνω από το 1,95μ. ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ ήταν στα 2,05μ.!! Εκτός από τον κλασσικό αθλητισμό ο Σούρπης διέπρεψε ως πασαδώρος στην ομάδα βόλεϊ της Κηφισιάς.

* Επειδή εκείνη την εποχή απαγορευόταν σε μαθητή να ανήκει σε κάποιο αθλητικό σωματείο, ο νεαρός τότε άσσος του Παναθηναϊκού ζητούσε από τις εφημερίδες να τον παρουσιάζουν με το όνομα Σούρμπης.  

8

* Ο Φραγκίσκος Σούρπης μαζί με τους Άνθιμο Καψή και (αείμνηστο) Βαγγέλη Πανάκη είναι οι τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε όλη τους την καριέρα μόνο στον Παναθηναϊκό.

* Αγωνίστηκε επίσης σε 6 αγώνες με την Εθνική ομάδα.

* Μια χρονιά βρέθηκε στο μουσείου της Βαρκελώνης. Ο ξεναγός του έδειξε το τρόπαιο του 1971 και καμάρωνε, αλλά όταν ο Σούρπης του είπε: «...την ίδια χρονιά εγώ έπαιξα στον τελικό και φύλαγα τον Κρόιφ», έγινε χαμός. Μαζεύτηκε λαοθάλασσα, τρελαμένοι όλοι, ποιος θα τον πρωτοεξυπηρετήσει. 

* Θαυμαστής του Γιώργου Σιδέρη ήταν ο Σούρπης, ενώ ήταν και ο προσωπικός του αντίπαλος, για πολλά χρόνια στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

* Δηλώνει υποστηρικτής της αγγλικής Ντέρμπι , καθώς ήταν ο γιατρός της τη χρονιά που πήρε τον τελευταίο της τίτλο (1974).

** Υπήρξε σπουδαίος αμυντικός  με σπουδαία φυσικά προσόντα, όπως η ταχύτητά του, η εκρηκτικότητά του και κυρίως αξιοθαύμαστη αλτικότητά του. Καταπληκτικός άνθρωπος και ποδοσφαιριστής ο Φραγκίσκος Σούρπης.

3