Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΒΙΒΛΙΟ. Οι Ρίζες Της Ναζιστικής Βίας, του Enzo Traverso (Εκδόσεις Του Εικοστού Πρώτου, 240 σελ.)

753

Εργαλειακή σειριοποίηση και τεχνολογική προσαρμογή των μέσων τιμωρίας και θανάτωσης, ως απότοκο της βιομηχανικής εξέλιξης. Διαχρονική διατύπωση και εξάπλωση στερεοτύπων, ρατσιστικών και στοχευμένων, ώστε να προκαλούν φόβο και αποτροπιασμό ενάντια σ’ ό,τι απειλεί το εξουσιαστικό κατεστημένο. Γραφειοκρατικός εξορθολογισμός της πολιτικής και της διοίκησης. Ο επιθανάτιος ρόγχος των αξιών του πολέμου, του θάρρους, του ηρωισμού, της εξόντωσης του εχθρού, όπως αυτές στιγμάτισαν τη φρικαλεότητα του Α’ Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ιμπεριαλισμός, αποικιοκρατισμός, φυλετικός και βιολογικός ρατσισμός. Και η πανταχού παρούσα εικόνα και ιδιότητα του Εβραίου ως ασθένεια-μεταφορά που μολύνει το κοινωνικό σώμα.

Πέρα και μακριά απ’ τις κυρίαρχες φιλελεύθερες ερμηνείες της ανόδου του ναζισμού ως αντίδραση ή ως αντεστραμμένο είδωλο της ανόδου του κομμουνισμού, ο σπουδαίος ιστορικός Enzo Traverso κατορθώνει στο παρόν βιβλίο όχι μόνο ν’ αναδείξει και ν’ αξιολογήσει τα άνωθεν στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η ναζιστική βία αλλά-κι αυτό είναι το σπουδαιότερο-να τολμήσει να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούσαν διαχρονικό και εγγενές κομμάτι-έστω και σκοτεινό, έστω και υπόρρητο-του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Με άλλα λόγια, ο Traverso κατορθώνει να πρωτοτυπήσει ισχυριζόμενος ότι ο ναζισμός δεν προήλθε από παρθενογένεση αλλά ούτε και ήταν ένα τυχαίο και τερατώδες σύμπτωμα του αιώνα των κρίσεων. Αντιθέτως: εκκολάφθηκε μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, μέσα σε συγκεκριμένα πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά πλαίσια και εκμεταλλευόμενος τις ιστορικές συγκυρίες προκάλεσε τα όσα φρικιαστικά επακολούθησαν.