Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φίλιπ Λαμ: Αποσύρθηκε ο σπουδαίος Βαυαρός αρχηγός της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας - Πλούσια καριέρα γεμάτη δόξα και τίτλους

Ο Φίλιπ Λαμ είναι εδώ και λίγες ημέρες παλαίμαχος και οι «Αθλητικοί Φάκελοι» είναι αφιερωμένοι στην σπουδαία καριέρα του σπουδαίου Γερμανού μπακ.

1

Χαραγμένη θα μείνει για πάντα στα μυαλά των οπαδών της Μπάγερν η 20η Μαΐου 2017, καθώς ήταν η ημέρα που ο Φίλιπ Λαμ φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα του συλλόγου.

Το ξεκίνημα ενός θρύλου

Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1983 και από πολύ μικρός έπαιξε ποδόσφαιρο στην τοπική Γκέρν Μονάχου. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον νεαρό Φίλιπ Λαμ ήταν ο Γιαν Πιέντα και στα 11 του τον πήρε στην ομάδα νέων της Μπάγερν.

Αφού πήρε πρωταθλήματα σαν αρχηγός στα τμήματα υποδομής, στα 17 του έγινε μέλος της 2ης ομάδας των Βαυαρών, ενώ το 2002  (19)  έκανε την πρώτη του ολιγόλεπτη συμμετοχή σε παιχνίδι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λανς. Εκείνη την περίοδο στην ομάδα υπήρχαν οι Σανιόλ και Λιζαραζού, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τον νεαρό Φίλιπ να πάρει χρόνο συμμετοχής.

Υπήρχε ένας άνθρωπος που δε σταμάτησε να πιστεύει στο ταλέντο του Λαμ και ήταν ο προπονητής του στους νέους, Χέρμαν Γκέρλαντ. Σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον παίκτη του είχε πει στον Φέλιξ Μάγκατ: «Σου έχω έναν παίκτη. Μπορεί να μοιάζει με 15, όμως παίζει σαν 30. Μπορεί να παίξει στα δεξιά της άμυνας, στα αριστερά, ως εξάρι, μπορεί να παίξει παντού».

2

Ανδρώθηκε στη Στουτγάρδη

Το 2003 οι άνθρωποι της Μπάγερν πήραν την απόφαση να τον παραχωρήσουν δανεικό, προκειμένου να επιστρέψει πιο έτοιμος. Ο Φέλιξ Μάγκατ άκουσε τον Γκέρλαντ και εισηγήθηκε στη Στουτγάρδη τον διετή δανεισμό του.

Τον πρώτο καιρό αγωνίστηκε περισσότερο ως αλλαγή και σταδιακά άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχές, φτάνοντας τις 40 εμφανίσεις (1 τέρμα). Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αναδείχτηκε δεύτερος στη ψηφοφορία για τον καλύτερο Γερμανό ποδοσφαιριστή!

Στη συνέχεια, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τον νέο προπονητή της Στουτγάρδης, Ματίας Ζάμερ και μέσα στη σεζόν είχε και δυο τραυματισμούς, που τον ανάγκασαν να τελειώσει άδοξα την καριέρα του στην ομάδα.

3

Πρωταγωνιστής στη Μπάγερν

Το 2005 επέστρεψε στη Μπάγερν, αλλά δεν αγωνίστηκε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όμως τελείωσε τη πρώτη του σεζόν, μετρώντας 27 συμμετοχές. Η σεζόν 2005-’06 ήταν μια από τις πιο μέτριες στην ιστορία της ομάδας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Λαμ να παίξει και στα 33 παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα. Όλα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους.

Ακολούθησε μια πολύ καλή σεζόν, στο τέλος της έφερε το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και παρά το γεγονός πως βρέθηκε κοντά στους Καταλανούς, επέλεξε τελικά να μείνει στην ομάδα της καρδιάς του. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο και δεν έφυγε ποτέ από το σύλλογο.

Ακολούθησαν εννέα σεζόν, στις οποίες ο Λαμ ήταν βασικός και αναντικατάστατος όσοι προπονητές και αν πέρασαν από τον πάγκο των Βαυαρών. Σε 12 συνολικά σεζόν μετά την επιστροφή του, κατέκτησε 9  πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα και 1 Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Ντόρτμουντ, ενώ έγραψε συνολικά περισσότερες από 500 συμμετοχές και 16 γκολ.

4

Αρχηγός στα πάντσερ

Όσα χρόνια πρωταγωνιστούσε με τη Μπάγερν, ο Φίλιπ Λαμ ήταν και αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής Γερμανίας από το 2004 - 2014, διατελώντας και αρχηγός. Κατέκτησε δίκαια το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Βραζιλίας (2014), όταν και μετά την κατάκτηση του τροπαίου, ανακοίνωσε την απόσυρση του από τα “πάντσερ”.

Στην ιστορία έχει μείνει χαραγμένο το εμφατικό 7-1 (!) επί της οικοδέσποινας Βραζιλίας στον ημιτελικό, πριν το νικηφόρο 1-0 στον τελικό επί της Αργεντινής.

5

Το φινάλε και το μέλλον

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Λαμ ανακοίνωσε πως μετά το τέλος της σεζόν θα σταματήσει το ποδόσφαιρο και στο τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο τη Φράιμπουργκ χαιρέτησε την ομάδα που έζησε μια ολόκληρη ζωή με αμέτρητες συγκινήσεις και τρόπαια.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο αλλά Γερμανός δεν αποκλείεται να πάρει θέση στο σύλλογο, όπως και άλλοι θρύλοι της ομάδας όταν σταμάτησαν την καριέρα τους.

Ζωντανός θρύλος του σύγχρονου ποδοσφαίρου αποτελεί ο Φίλιπ Λαμ, παίχτης πολυεργαλείο για κάθε προπονητή, καθώς αγωνίστηκε με την ίδια ευχέρεια τόσο ως δεξί μπακ ή αριστερό όσο και ως αμυντικό χαφ. Μεγάλα του όπλα η ηρεμία, η συγκέντρωση και η προσωπικότητά του. Πηγή: sportsking

7

6

14

8

15

9

11

13

12

10