Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

DVD. Αφανείς Ηρωίδες [2016, Ιστορική βιογραφία, διάρκεια: 130’, πρωταγωνιστούν: Octavia Spencer, Janelle Monae, Taraji P. Henson, Kevin Costner, Kirsten Dunst]

754

H ταινία εξιστορεί την άγνωστη, εκπληκτική ιστορία των Κάθριν Τζόνσον, Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον, τριών πανέξυπνων, φιλόδοξων και τολμηρών  Αφροαμερικανών γυναικών που εργάζονταν στη ΝΑΣΑ σε μια εποχή (δεκαετία του ’60) που ο σεξισμός και ο ρατσισμός κυριαρχούσε στα κοινωνικά ήθη. Αυτές αποτέλεσαν το «μυαλό» πίσω από την εκτόξευση του αστροναύτη Τζον Γκλεν σε τροχιά, ένα επίτευγμα που άλλαξε τον ρου της προσπάθειας για την «κατάκτηση του διαστήματος». Οι τρεις, αυτές, οραματίστριες ξεπέρασαν όλες τις προκαταλήψεις φύλου και φυλής και απέδειξαν περίτρανα ότι η επιτυχία, η κατάκτηση των στόχων και τα επιτεύγματα δεν εξαρτώνται απ’ το φύλο, το χρώμα και τον βιολογικό ντετερμινισμό του κάθε ανθρώπου.

Ο Melfi, σκηνοθέτης της ταινίας, μοιάζει «ερωτευμένος» με το νόημα της ιστορίας αυτής. Και φροντίζει να την ανασυστήσει όσο γίνεται και πιο πειστικά, καταφέρνοντας να τη «μεταφέρει» ικανοποιητικά μέσα στον χρόνο και τον χώρο: παλιομοδίτικη αισθητική, πιστή αναπαράσταση του πολιτισμικού περίγυρου, νοσταλγική φωτογραφία. Στην ίδια γραμμή, και οι τρεις κεντρικές ερμηνείες με προεξέχουσα αυτή της Monae πετυχαίνουν να ενσωματώσουν όλο το ιδεολογικό και νοηματικό φορτίο της ταινίας.

Απ’ την άλλη, όμως, μεριά, και μέσα σε προκαθορισμένα και γνωστά χολιγουντιανά πλαίσια-πλαίσια που αναπόφευκτα χάρισαν τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ-αυτό το νοηματικό φορτίο έχει επεξεργαστεί σε βάθος όχι όμως για να γίνει πιο βαθύ σε περιεχόμενο αλλά για να γίνει πιο σχηματικό, μιλώντας για τα φυλετικά ζητήματα και τον ρατσισμό μ’ έναν εύπεπτο, κινηματογραφικό τρόπο που απευθύνεται κυρίως στο θυμικό και στη συγκίνηση παρά στο μυαλό και τη σκέψη.