Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος: «Η Εθνική κωφών έχει στόχο το βάθρο - Κορυφαίος προορισμός για την προετοιμασία μας το Καρπενήσι»

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” στη διάρκεια παραμονής και προετοιμασίας της Εθνικής Κωφών στο Καρπενήσι. Αναφέρθηκε στην επιλογή του Καρπενησίου, καθότι και ο ίδιος είναι Ευρυτάνας (από τον Τόρνο) και την πορεία της προετοιμασίας στην ευρυτανική πρωτεύουσα, αλλά και το γεγονός πως δεν πήρε καμία βοήθεια από κανένα φορέα.

Η ομάδα στοχεύει στο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Σαμψούντας, που είναι σε εξέλιξη (15-30 Ιουλίου). Ο Γιάννης Παπαδόπουλος έχει καταγωγή από τον Τόρνο Ευρυτανίας, έχει κοουτσάρει πολλές ομάδες στην Αθήνα και την τελευταία τριετία είναι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ.

6

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιάννη σε καλωσορίζω στα “Ευρυτανικά Νέα”. Η Εθνική επέλεξε και πάλι το Καρπενήσι για την προετοιμασία της…

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Το Καρπενήσι αποτελεί το κορυφαίο προορισμό, καθώς προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες προετοιμασίας και για αυτό την επιλέγουν πολλές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού και φυσικά η Εθνική κωφών. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. 

Από τη στιγμή που είχαμε στο μυαλό μας το Καρπενήσι δεν σκεφτήκαμε κάτι άλλο. Επιπλέον, οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν οι καλύτερες δυνατές, καθώς φύγαμε από την Αθήνα με 43 βαθμούς. Το υψόμετρο και οι θερμοκρασίες ήταν πολύ καλές στο Καρπενήσι και μπορώ να πω και βολικές, καθώς είναι όμοιες με τις αντίστοιχες στην Σαμψούντα.

Ποια είναι τα στοιχεία που δουλέψατε στη διάρκεια παραμονής σας εδώ;

Η ομάδα άρχισε την προετοιμασία από την Αθήνα πριν ένα μήνα, υπό δύσκολες συνθήκες: βροχές αρχικά, υψηλές θερμοκρασίες στη συνέχεια κ.ά. Δουλέψαμε αρκετά καλά στον τομέα της φυσικής κατάστασης και σε πρώτα κομμάτια της τακτικής, ενώ στο Καρπενήσι έγινε το τελικό μοντάρισμα. 

1

Ο στόχος που έχετε θέσει στους Ολυμπιακούς αγώνες;

Εσύ τα ξέρεις καλύτερα από τον καθένα, λόγω της προσωπικής φιλίας που μας συνδέει ότι αυτή η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο μόνο για τη νίκη. Θα ήταν ίσως βαρετό, κοινό να πούμε ότι πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι ξεχωριστά, όμως ισχύει, γιατί όταν είσαι σε ένα τουρνουά, με παιχνίδια κάθε δεύτερη μέρα δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς παρακάτω. Ωστόσο, το μοντάρισμα της ομάδας έγινε για τον υψηλότερο στόχο, που είναι το βάθρο.

Τι συνέβη πέρσι και η ομάδα παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ, έμεινε εκτός 4αδας; 

Η ομάδα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη, όχι όπως φέτος, αλλά αρκετά καλά. Στις λεπτομέρειες χάθηκε εκείνο το παιχνίδι, το οποίο δε θέλουμε να το θυμόμαστε, γιατί έκρινε μετάλλιο, κρίνοντας από την αγωνιστική μας εικόνα σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. 

Μας έχει μείνει το μαράζι της απώλειας αυτού του αγώνα-μεταλλίου, παίζοντας μάλιστα στην Θεσσαλονίκη, όμως το κρατάμε σαν οδηγό μας. Προχωράμε για να πετύχουμε τον στόχο μας, μέσα από την καλή προετοιμασία, την καλή ψυχολογία και φυσικά την ηρεμία, που έχει η ομάδα.

3

Ποιο είναι το δυνατό σημείο της ομάδας και ποιο το μειονέκτημά της;

Η ομάδα έχει εμπειρία και ξέρει να παίρνει αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές και τα παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της προπόνησης, αλλά και του αγώνα. 

Ως μειονέκτημα θα έλεγα ότι είναι η επικοινωνία. Μπορεί να υπάρχει επικοινωνία πάγκου-παρκέ, όμως τα παιδιά όταν χάνουν την αίσθηση του ήχου “μειονεκτούν”, όμως προσπαθούμε να το βελτιώσουμε, επιδιώκοντας μεγαλύτερη οπτική επαφή και αυτό να περάσει μέσα στο παιχνίδι. 

Αν σου έλεγα να συστήσεις τον Γιάννη Παπαδόπουλο στους Ευρυτάνες…;

Δε μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, όμως μπορώ να πω ότι είμαι και εγώ ένας Ευρυτάνας. Ο παππούς μου ήταν δραστήριος άνθρωπος και όταν έφυγε από εδώ και πήγε στην Πάτρα ασχολήθηκε ενεργά με τον σύλλογο Ευρυτάνων. Έχω μεγαλώσει ζώντας από κοντά τις εκδηλώσεις και έτσι έμαθα πράγματα για τον τόπο μου, έμαθα για τη συμπεριφορά των ανθρώπων εδώ, τη φιλοξενία και μαζί μου μαθαίνουν και τα παιδιά της ομάδας.

4

Θα θέλαμε την άποψή σου για τον αδερφό σου Φάνη, που είναι ο συνεργάτης σου στην Εθνική ομάδα...

Ο αδερφός μου είναι το alter ego μου στον πάγκο. Έχουμε επικοινωνία εντός και εκτός γηπέδων και ταύτιση απόψεων και φιλοσοφίας για το μπάσκετ. Φυσικά, σε πολλά διαφέρουμε και γίνεται συζήτηση προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση. 

Με βοηθάει πολύ, έχει τις προτάσεις του σχετικά με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και είναι μαζί μου από την αρχή της προσπάθειας μου. Έχει δεθεί, όπως και εγώ με τα παιδιά και θεωρώ πως το βασικό είναι το δέσιμο και η χημεία.

Από όσο γνωρίζω, η ομάδα αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, όσον αφορά την πραγματοποίηση της προετοιμασίας εδώ…

Η ζωή τα έχει φέρει έτσι, που η κρίση έχει “χτυπήσει” όλα τα κομμάτια της κοινωνίας και φυσικά τον αθλητισμό. Η Ομοσπονδία Κωφών δεν έχει τη βοήθεια και την στήριξη του παρελθόντος και αυτό έχει αντίκτυπο και σε όλα τα αθλήματα. 

Έγιναν θυσίες, μείωση περιόδου προετοιμασίας, προσπάθειες να βρεθούν χορηγοί. Εμείς σταθήκαμε τυχεροί, καθώς βρέθηκε στην πορεία μας η Αιγέας ΑΜΚΕ (σ.σ. μη κερδοσκοπική εταιρία), που μας έκανε μία δωρεά, με την οποία καταφέραμε να έρθουμε στο Καρπενήσι για την προετοιμασία μας. Την ευχαριστώ μέσα από τα “Ευρυτανικά Νέα”.

2

Από τους φορείς του Καρπενησίου και της Περιφέρειας δεν υπήρξε καμία βοήθεια;

Έγιναν ορισμένες επαφές και με τις δύο πλευρές, όμως ζητήματα γραφειοκρατικά, πολιτικά δεν ξέρω για να πω την αλήθεια, όμως δε λάβαμε βοήθεια. Φυσικά, δε μπορούμε να σταθούμε σε αυτό, δεν κρατάμε κακία σε κανέναν, αλλά το αντίθετο. 

Κλείνοντας, υπάρχει κάτι, που θα ήθελες να επισημάνεις;

Έχουμε φύγει από τα σπίτια μας περίπου 1,5 μήνα, πολλοί άφησαν γυναίκες και παιδιά αρχικά για την προετοιμασία μας και ακολούθως για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα στους Ολυμπιακούς αγώνες κωφών Παίζουμε για τη Ελλάδα και θα δώσουμε τα πάντα να σηκώσουμε την ελληνική σημαία όσο πιο ψηλά γίνεται. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα προσωπικά, την εφημερίδα "Ευρυτανικά Νέα" για την στήριξή της, αλλά και φυσικά τους ανθρώπους στην πόλη για τη ζεστασιά τους και το ξενοδοχείο για την φιλοξενία.

Τα Ευρυτανικά Νέα εύχονται στην ομάδα του Ευρυτάνα Παπαδόπουλου, την Εθνική Ελλάδας κωφών καλή επιτυχία.

5

7

11

9

8