Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Φόρος τιμής στη μαρτυρική Χρύσω. Δεν ξέχασαν τους επτά πατριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Νιμάτι από τους φασίστες

Το Σάββατο (19/8) πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης του δήμου Αγράφων για τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν υπέρ πατρίδος στη Χρύσω, το χωριό που γνώρισε πρώτο την καταστροφική μανία των κατακτητών.

1

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στη μικρή αλλά ιστορική Χρύσω Ευρυτανίας διορnγανώνεται η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των επτά (7) πατριωτών αγωνιστών που τον ματωμένο Δεκέμβρη του ’42 βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, στη θέση Νιμάτι, από τους Ιταλούς φασίστες.

Φέτος, το ραντεβού είχε δοθεί για το Σάββατο 19 Αυγούστου και τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο δήμος Αγράφων.

Νωρίς το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ, όπου βρίσκονταν η Κάρα του Αγίου που ήρθε από το Μοναστήρι της Κορώνης συνοδευόμενη από τον ηγούμενο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Νιμάτι, παρουσία, μεταξύ άλλων, του δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, του περιφερειακού συμβούλου κ. Λάμπρου Τσιτσάνη, αντιδημάρχων, του προέδρου της Τ.Κ Χρύσως κ. Ηλία Καρανίκα, του προέδρου του Πολιτιστ. Συλλόγου Χρυσιωτών κ. Αντώνη Καρανίκα, καθώς και χωριανών.

2

Στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια και ακολούθησε η τήρηση 1’ σιγής στη μνήμη των αγωνιστών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, προτού οι παρευρισκόμενοι μεταφερθούν στην πλατεία της Χρύσως, για το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.

3

Εκεί, τον λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής, ο οποίος σημείωσε, αναφερόμενος στους εκτελεσθέντες, πως «…αποτέλεσαν με τη θυσία τους την αφετηρία για την απελευθέρωση της περιοχής μας και κατ’ επέκταση της πατρίδας μας», ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι κ.κ Λ. Τσιτσάνης και Αντ. Καρανίκας.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η εντεταλμένη δημοτ. σύμβουλος κα Βασιλική Φεγγούλη, που αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Η όμορφη Χρύσω ήταν το πρώτο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας που γνώρισε τη μανία της καταστροφής των κατακτητών, αφού τον Δεκέμβρη του 1942 σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού έγιναν στάχτη από τους κατακτητές, ως αντίποινα της μάχης που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε ομάδα πατριωτών-ανταρτών του αρχηγείου Ευρυτανίας του Ε.Λ.Α.Σ με τους Ιταλούς στα στενά «Σούϊλα».

Στις 6 Δεκέμβρη έλαβε χώρα η απάνθρωπη θανάτωση των επτά αντιστασιακών στο Νιμάτι, με τους Ιταλούς φασίστες να υποχρεώνουν τα θύματα να σκάψουν τον λάκκο τους με τα ίδια τους τα χέρια, προτού εκτελεστούν. Για την ιστορία, θυσιάστηκαν υπέρ πατρίδος οι: Μιχάλης Τριανταφυλλόπουλος και Βασίλης Γκαρίλας (από το Κερασοχώρι), Γιώργος Γκούβας (Καρπενήσι), Δημήτρης Χειλάς (Αγ. Δημήτριος), Γιώργος Χόντος (Άγραφα), Δημήτρης Κακαβάς (Δομιανοί) καθώς και ένας άγνωστος Θεσσαλός αγωνιστής.

4

5

6

7

8