Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

ev media-logo

Κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την ευστάθεια του ιστορικού Γεφυριού του Μανώλη - Ζητούν παρέμβαση στον Αγραφιώτη

Έγγραφο προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για επείγουσα διαχείριση της κοίτης του Αγραφιώτη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατολίσθηση πετρών στο πέδιλο του Γεφυριού του Μανώλη, που θέτει σε κίνδυνο το ιστορικό μνημείο, απέστειλε ο «Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη».

gefiri-manoli1

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη

Θέμα: Επείγουσα Διαχείριση ποταμού Αγραφιώτη στο σημείο του Γεφυριού Μανώλη

Μετά από καθαρισμό και κοπή δέντρων που έγινε πρόσφατα στο γεφύρι του Μανώλη διαπιστώσαμε ότι στο δυτικό και πιο επίφοβο μέρος του γεφυριού υπάρχει κατολίσθηση αρκετών πετρών και διάταση των ήδη υπαρχουσών ρωγμών.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, μας ανέφερε ότι συνεχίζεται η διαδικασία προγραμματικών μελετών οι οποίες αναμένονται μέσα στο 2018 πλην όμως είναι χρονοβόρες και απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία.
Επειδή όμως το γεφύρι είναι προσβάσιμο μόνο 2 μήνες τον χρόνο και συνεπώς τα χρονικά μας περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα προτείνουμε:

Η Περιφέρεια άμεσα να προχωρήσει στην διαμόρφωση της κοίτης του Αγραφιώτη ποταμού ώστε το νερό να περνάει κάτω από το γεφύρι και να προστατευθεί το αδύναμο πέδιλο καθώς συνεχίζεται η κατολίσθηση των πετρών από τις βροχές και η κοίτη συνεχίζει την "λανθάνουσα πορεία", οπότε τίθεται ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ.
Αναμένουμε από τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη ΑΜΕΣΑ τις επείγουσες ενέργειες του αφού οι εκκλήσεις μας είναι και εκκλήσεις όλων των Ευρυτάνων ώστε να διασωθεί το ιστορικό μας γεφύρι που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο κατά το National Geographic. 

Ο σύλλογός μας θεωρεί ότι δίνει αγώνα χρόνια τώρα με την προβολή και ανάδειξη του γεφυριού και περιμένουμε ξανά την έμπρακτη υποστήριξη σας.

Με εκτίμηση

Γρηγόρης Φέρρας».