Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το γλύκισμα της εβδομάδας | Ρολά κανέλας με μήλο

768-1

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι ΓΟΧ

-8 γρ. ξηρή μαγιά

-1 αυγό

-80 γρ. βούτυρο

(θερμοκρασία δωματίου)

-260 γρ. γάλα

-80 γρ. ζάχαρη

-¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

-180 γρ. ζάχαρη μαύρη

-80 γρ. βούτυρο λιωμένο

-2 κ.σ. κανέλα σκόνη

-2 κούπες ψιλοκομμένα μήλα σκληρά (μέγεθος ρεβιθιού)

Για το γλάσο:

-200 γρ. ζάχαρη άχνη

-3-4 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ή λεμονιού, ή γάλα με λίγο άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά τη μαγιά, τη μισή ζάχαρη και το γάλα χλιαρό. Αφήνουμε 10-15 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, (χλιαρό), το αυγό χτυπημένο, το αλεύρι κοσκινισμένο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.

Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία αφράτη και απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσει. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας. Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη, και την ανοίγουμε σε ένα χοντρό ορθογώνιο φύλλο, περίπου 1-1½ εκατοστό πάχος.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα μήλα, και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε το μείγμα γέμισης σε όλη σχεδόν την επιφάνεια, αφήνοντας μόνο 2 εκ. γύρω-γύρω ακάλυπτη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, βρέχουμε ελαφρά την άκρη της με λίγο γάλα, στο σημείο που θα ενώσει η μία ζύμη με την άλλη και την ενώνουμε καλά.

Κόβουμε το ρολό σε 12 κομμάτια, και τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να μην ανοίξουν. Προσοχή, δεν τα στριμώχνουμε υπερβολικά, ίσα να ακουμπούν μεταξύ τους. Σκεπάζουμε το ταψί και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου, να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25-30 λεπτά να ροδίσουν. Ελέγχουμε καρφώνοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο και να βγαίνει στεγνό. Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς

Για το γλάσο: Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό, ανακατεύοντας με σύρμα, έως ότου έχουμε ένα επιθυμητό παχύρρευστο γλάσο. Περιχύνουμε τα ζεστά ρολά με το γλάσο και τα σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: sintageszaxaroplastiki.blogspot.gr