Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κώστας Νεστορίδης: Θρυλικός στράικερ και κιτρινόμαυρος "εκτελεστής" [ΦΩΤΟ]

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους επιθετικούς των ελληνικών γηπέδων. Ο Κώστας Νεστορίδης γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1930 στη Δράμα, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. 

1

Ήταν «…φυσικό φαινόμενο (!!) …σαν τον κεραυνό ένα παράδειγμα …ποτέ δεν τον περίμενες & δεν μπορούσες να τον αντιμετωπίσεις», είχε πει κάποτε άκρως παραστατικά ο ΑΕΚτζής στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Νεστορίδης, ένας θρυλικός στράικερ

Άρχισε επίσημα την καριέρα του στον Πανιώνιο στα 17 του, παραμένοντας στους Νεοσμυρνιώτες 8 χρόνια, κατακτώντας  1 πρωτάθλημα Αθήνας (50), ενώ προηγουμένως είχε αγωνιστεί ως ερασιτέχνης στην Ένωση Αγ. Νικολάου Καλλιθέας (1945-47).

* 1955: Στα 25 του ήρθε η αναγνώριση με τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ, όπου έκανε μεγάλη καριέρα έως το 1965, κατακτώντας 1 πρωτάθλημα (1963), 2 κύπελλα (1956, 1964), αλλά κυρίως τον τίτλο του 1ου σκόρερ 5 συνεχόμενες (!!) χρονιές (59, 60, 61, 62, 63). Στην Ένωση πήγε χωρίς την συγκατάθεση του Πανιωνίου και για αυτό τιμωρήθηκε με αποχή από τους αγώνες ως το 1957!!

* 1956 (24/6): Το 1ο από τα δύο κύπελλα, ο Νεστορίδης το κατέκτησε στη "Λεωφόρο Αλεξάνδρας", κερδίζοντας τον Ολυμπιακό των Ρωσσίδη, Μπέμπη και Υφαντή με 2-1, ενώ το 2ο  το 1964, άνευ αγώνα μιας και ο ημιτελικός των αιωνίων δεν τελείωσε ποτέ (η ΕΠΟ το κατοχύρωσε στην ΑΕΚ).

9

* 1965: Παρά τα 35 του χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει όχι μόνο ομάδα και χώρα, αλλά και ήπειρο για χάρη της Ελλάς Μελβούρνης, έναν σύλλογο που δημιουργήθηκε από Έλληνες ομογενείς και που σήμερα ονομάζεται  «Νότια Μελβούρνη». 

Κατά τη διάρκεια της 2ετούς παρουσίας του εκεί κατέκτησε 1 πρωτάθλημα της «Βικτωριανής Πολιτείας» (1966) και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της. Επαναπατρίστηκε (τερματίζοντας στην 4η θέση της βαθμολογίας) για τον Βύζαντα Μεγάρων όπου και έκλεισε την πλούσια καριέρα του (1968).

7

Νεστορίδης-στιγμές

* 1960 (9/3): Στο πρώτο ραντεβού ΑΕΚ-ΠΑΟ στην Α’ Εθνική, ο Νεστορίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, μοναδικός σκόρερ και νικητής απέναντι στον “πράσινο” Βουτσαρά. 

* Όταν αποσύρθηκε ανέλαβε προπονητής διαφόρων συλλόγων όπως ο Πανηλειακός, η Καλλιθέα, αλλά και η ΑΕΚ στην όποια διαδέχτηκε τον Μίλτο Παπαποστόλου με απολογισμό: 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. 

* Αγωνίστηκε και με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, από το 1951 ως το 1962, έχοντας 17 συμμετοχές και 4 τέρματα. Έκλεισε την καριέρα του στο νικηφόρο φιλικό επί της Αιθιοπίας (3-2), στο οποίο μάλιστα βρήκε δίχτυα, ενώ σε αυτό το ματς έκανε ντεμπούτο με την Εθνική (των Καμάρα, Λουκανίδη, Πανάκη, Δεϊμέζη και Πολυχρονίου) και ο Αθανάσιος Σαραβάκος!! 

* Η ΑΕΚ δεν τον ήθελε λόγω ηλικίας και τον άφησε να φύγει με τον όρο να μην πάει σε άλλη Ελληνική ομάδα. 

Όμως σε ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό πέτυχε 4 γκολ με αποτέλεσμα να δώσει "τροφή για σχόλια" στις εφημερίδες!! Η κιτρινόμαυρη διοίκηση τον προειδοποίησε πως δε θα τον άφηνε, αν είχε σκοπό να υπογράψει στο “τριφύλλι” και έτσι κατέληξε στον Βύζαντα, όπου στο πρώτο του ματς σκόραρε στο 90’ & κέρδισε τον ΠΑΟ. Οι "πράσινοι" έκαναν ένσταση επειδή έπαιζε πλαστός ("κάρφωμα" από την ΑΕΚ!!) και έτσι αναγκάστηκε να φύγει στη Μελβούρνη!!

3

* Έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «Κώστας Νεστορίδης, ο μάγος της μπάλας», στις σελίδες του οποίου μπορεί κανείς να διαβάσει για ποδοσφαιρικές αλλά και προσωπικές στιγμές του, ενώ μιλούν για αυτόν και άλλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Παπαϊωάννου, ο Δομάζος, ο Σιδέρης, ο Κούδας κ.ά. 

* Αγωνίστηκε λίγα λεπτά και στον ετήσιο αγώνα Βραδυποριακού-Ταλαιπωριακού τη Μ. Παρασκευή του 2009, όπου και τού απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα.

* Έπαιξε και με τις Ένοπλες Δυνάμεις (7 τέρματα) και μάλιστα σε ένα παιχνίδι με τη Δαμασκό, επειδή οι αντίπαλοι έπαιζαν πολύ σκληρά και αντιαθλητικά, ο Νεστορίδης φώναξε: «Τέτοιοι που είστε καλά σας κάνουν οι Εβραίοι»!! Ο διαιτητής όμως που ήξερε ελληνικά ενημέρωσε τους 35.000 φιλάθλους, με αποτέλεσμα ο Δραμινός άσσος να φυγαδευτεί... μεταμφιεσμένος!!

** Υπήρξε χαρισματικός επιθετικός με μοναδική ικανότητα στο σκοράρισμα που συνεχώς δημιουργούσε μπελάδες στους αντιπάλους αμυντικούς, ενώ διέθετε και εξαιρετικά χτυπήματα κόρνερ!! Είναι ο 3ος σκόρερ όλων των εποχών της ΑΕΚ …ο Κώστας Νεστορίδης!!

2

4

6

5