Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

ΜΟΥΣΙΚΗ. Το νέο άλμπουμ Everything Now, από τους Arcade Fire (2017)

766

Αυτό που ξεκίνησαν οι Καναδοί Arcade Fire με το Reflector, το αποτελειώνουν οριστικά και αμετάκλητα στη νέα, πέμπτη τους δισκογραφική απόπειρα, Everything Now. Το πάλαι ποτέ σπουδαίο indie συγκρότημα, η μπάντα που κάποια στιγμή φάνταζε υποψήφια για τη θέση της πιο σημαντικής στην εποχής μας, σταδιακά αποφάσισε να στρέψει τον ήχο της σε πιο mainstream και εμπορικά μονοπάτια, φλερτάροντας με την pop και τη χορευτική μουσική.

Εδώ, μοιάζουν σαν τους πιο  επίδοξους και τολμηρούς αναβιωτές της disco, την ίδια στιγμή που το σκοτάδι και η τραγικότητα έχουν απομακρυνθεί εδώ και καιρό, εξοβελισμένα στο πυρ το εξώτερο της rock μυθολογίας. Κι αυτό, ίσως, να είναι και το πιο σημαντικό μειονέκτημα των αναγεννημένων Arcade Fire. Γιατί συνθέσεις καλές υπάρχουν κι εδώ, το ίδιο και ιδέες, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει και μια πρωτοποριακή-καλλιτεχνική αύρα που διασώζει το όλο εγχείρημα απ’ την εμπορική κατρακύλα.

Λείπει, όμως, το αρχικό πνεύμα, τα τραγούδια που διακρίνονταν για τη διαχρονική τους αύρα, η «ελεγχόμενη», συγκινησιακά φορτισμένη, τραγικότητά τους. Και σίγουρα, τραγούδια όπως το σπουδαίο We Don’t Deserve Love, δε είναι ικανά από μόνα τους να γυρίσουν το παιχνίδι.