Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Parma Calcio 1923 - Υπάρχει μόνο ένας αρχηγός και είναι ο Αλεσάντρο Λουκαρέλι [ΦΩΤΟ]

Το μακρύ ταξίδι της Πάρμα από τα... κάτεργα της Δ’ εθνικής με προορισμό ξανά τη Serie Α ξεκίνησε πρόπερσι. Μετά τη δεύτερη πτώχευση σε μια δεκαετία και τη διάλυσή της, η Πάρμα του Προέδρου Σκάλα με όνομα πλέον Parma Calcio 1923 τερμάτισε 1η στον όμιλό της, αήττητη και με 94 βαθμούς. 

1

Η άνοδος στη Lega Pro (Γ’ Εθνική Ιταλίας) ήταν άμεση και στόχος πλέον η Serie B, μια δύσκολη υπόθεση καθώς σε αυτή αγωνίζονται 60 ομάδες. Στο Γκρουπ Β΄ συνάντησε μια ακόμα γνωστή ομάδα της Ιταλίας που χρεοκόπησε και ήταν κι αυτή πέρσι μαζί της. Η Βενέτσια αποδείχτηκε καλύτερη (αν και η Πάρμα άξιζε κάτι καλύτερο από το 2-2 στην έδρα των “κόκκινων”), τερμάτισε 1η  και η Πάρμα μπήκε σε μια περίεργη διαδικασία πλέι οφ όπου αγωνίστηκαν 28 ομάδες για ένα μόλις (!) εισιτήριο ανόδου. 

Παρ’ ότι τερμάτισε με 70 βαθμούς δεν είχε κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με ομάδες που είχαν τελειώσει με πάνω από 20 β. διαφορά, εκτός από ότι γλίτωσε έναν γύρο και μπήκε απευθείας στους "16". Φτάνοντας στους "4", αντιμετώπισε σε μονό αγώνα την άσημη (αλλά καλή ομάδα της κατηγορίας) Πορντενόνε. Προηγήθηκε, ισοφαρίστηκε λίγο πριν το τέλος και το ματς πήγε στα πέναλτι. Εκεί, με το σκορ στο 5-5 και τον ντε Αγκοστίνι της Πορντενόνε να αστοχεί, τη μπάλα πήρε ο 39χρονος αρχηγός Λουκαρέλι και βρίσκει δίχτυα.  Σίγουρα, το πιο ωραίο γκολ του Αλεσάντρο.

2

Με την Πάρμα παντού

Ο Αλεσάντρο με τον αδερφό σου Κριστιάνο μεγάλωσαν στο Λιβόρνο παίζοντας μπάλα στις αλάνες. Το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκαν κι οι δύο στην Πάρμα, αλλά ο Αλεσάντρο δεν έφυγε ξανά. Αγωνίζεται ακόμα.... Κανείς δεν περίμενε πόσο θα δενόταν με τον σύλλογο και ότι θα γινόταν αρχηγός του. Το αγαπημένο παιδί των οπαδών, ένας άνθρωπος που στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν δεν φοβήθηκε ποτέ να μιλήσει.

Ο Λουκαρέλι βγήκε μπροστά, διαμαρτυρήθηκε όταν οι συμπαίκτες του έμειναν απλήρωτοι για μήνες, τους κάλεσε σε απεργία και έκανε εκκλήσεις στις αρχές για τα όσα συνέβαιναν, αφού φαινόταν ότι οι επενδυτές ήταν απατεώνες.

* 2015: Λίγο πριν το τέλος της Πάρμα μάζευε με συμπαίκτες του χρήματα για να μπορέσουν να πάνε οι παίκτες με ιδιωτικά αυτοκίνητα στη Γένοβα για το ματς με την Τζένοα, έστω κι αν η σωτηρία ήταν τελειωμένη υπόθεση. Ο Λουκαρέλι ήθελε μέχρι το τέλος οι απλήρωτοι ποδοσφαιριστές να δώσουν τη μάχη στο χορτάρι και όχι σε κάποιο δικαστήριο. «Μετά από επτά χρόνια στην ομάδα νιώθω τη φανέλα δικιά μου και είμαι έτοιμος να παίξω σε οποιοδήποτε επίπεδο για τον σύλλογο», είχε πει τότε σε ερώτημα αν θα ακολουθούσε στη Δ’ εθνική.

4

Το πέναλτι του αρχηγού

Τα λόγια έγιναν πράξη, ο Λουκαρέλι είναι ο μοναδικός που έμεινε και έπαιξε στη Δ’ και ακολούθησε η Γ’. Και στα 39 του πήρε την μπάλα στα χέρια, στο κρίσιμο πέναλτι για την πρόκριση στον τελικό. 

Η ερασιτεχνική κάμερα ήταν στημένη στο κατάλληλο σημείο, δεν θα μπορούσε κάποιος επαγγελματίας σκηνοθέτης να προβλέψει όλη τη σκηνή, το βίντεο μοιάζει απίστευτα αληθινό, σα να είσαι μέσα. Ο αρχηγός με ψυχραιμία σουτάρει, σκοράρει, φεύγει προς το πέταλο του Αρτέμιο Φράνκι, περνώντας μπροστά από την κάμερα. Δεν είναι τόσο μια έκρηξη χαράς, όσο ότι η Πάρμα είναι ακόμα ζωντανή. Αποθεώνεται από τους εκδρομείς που έκαναν το ταξίδι Πάρμα-Φλωρεντία για έναν αγώνα Γ’ εθνικής και φωνάζουν: «Υπάρχει μόνο ένας αρχηγός». 

Ξέρει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει’ έχει μείνει ακόμα ένα βήμα. Ακολουθούν κι οι συμπαίκτες του, ένας από αυτούς παίρνει το καπνογόνο και σαν οπαδός πανηγυρίζει. Η Πάρμα φτάνει στον τελικό και για όλους όσους ζήσαμε αυτό το σύλλογο παλιότερα, αλλά βλέπουμε και το μεγαλείο του Αλεσάντρο τώρα, που κέρδισε και την Αλεσσάντρια και πλέον είναι παίκτης τουλάχιστον της Πάρμα και στη Β’ Εθνική.

5

Η Serie Β

Η Β’ Εθνική αποτελεί ένα μαραθώνιο χωρίς τέλος, όμως ο καπιτάνο είναι και εκεί. Ο Λουκαρέλι δίνει ήδη μάχες στη σκληροτράχηλη κατηγορία και είναι βέβαιο πως τίποτα δεν θα ξεκαθαρίσει νωρίς. 

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που τόσα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος μάχονται για τρία εισιτήρια (2 απευθείας και ένα μέσω μπαράζ), όπως είναι οι: Έμπολι, Παλέρμο, Βενέτσια, Μπάρι, Περούτζια και φυσικά η πιο επιτυχημένη από όλες η Πάρμα με ευρωπαϊκούς τίτλους στο παλμαρέ της. Οι “τζιαλομπλού” αγγίζουν την κορυφή στη Β’ Ιταλίας  και ο καπιτάνο είναι εκεί.... ο Αλεσάντρο Λουκαρέλι.

* Ως φίλαθλος της Πάρμα τα τελευταία 15 χρόνια έχω βιώσει λύπες και χαρές με την ομάδα της ΠΑΡΜΑ, την ομάδα στην οποία έχουν αγωνιστεί μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με πρώτο και καλύτερο τον Τζι-Τζί Μπουφόν, αλλά και τους Καναβάρο, Κρέσπο, Τουράμ, Σενσίνι, Ταφαρέλ Ορτέγκα και Αμάουρι, Τζιραλντίνο και πολλούς ακόμα που σίγουρα αδικώ. Ωστόσο, η ομάδα προ τριετίας βρέθηκε στη Serie D και (όπως αναφέραμε) πλέον είναι στη Serie B και σε αυτή τη διαδρομή αλλά και στη γενικότερη εικόνα της ιστορίας της ομάδας ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΛΟΥΚΑΡΕΛΙ.

3

6

11

7

16

14

12

9

8

17

15

10
Πηγές: Λάμπρος Κολοκώτσιος - sombrero.gr