Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

DVD. Jackie [είδος: Βιογραφική, διάρκεια: 100’, πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig]

772

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο JohnF. Kennedy δολοφονείται και o κόσμος της συζύγου του, Jackie, θρυμματίζεται. Όμως, και παρά τη μεγάλη θλίψη της, πρέπει να σταθεί στα πόδια της, να αντιμετωπίσει το τραυματικό γεγονός, να επανέλθει στην κανονικότητα: να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, να αδειάσει το σπίτι που ανακαίνισε με πολύ κόπο και να οργανώσει μια κηδεία αντάξια του νεκρού. Η Jackie συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν τη θέση που θα πάρει στην ιστορία τόσο ο σπουδαίος άντρας της όσο και η ίδια.

Προσωπικά, ουδέποτε με γοήτευε η προσωπικότητα της Τζάκι, σε αντίθεση με τον αινιγματικό Kennedy. Οπότε ο λόγος που έκατσα να δω τη συγκεκριμένη ταινία δεν ήταν η κινηματογραφική αναπαράσταση ενός ιστορικού προσώπου αλλά το όνομα του σκηνοθέτη, του Χιλιανού PabloLarrain, που προσφάτως με κατέπληξε με τον Νερούδα του. Και για να είμαι ειλικρινής, είχα περιέργεια να δω το πόσο κατάφερε ή το πόσο του επιτράπηκε να «πειράξει» την ηρωίδα του. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την περιέργεια και τις προσδοκίες μου. Γιατί ο Larrain δημιούργησε άλλη μια αντισυμβατική βιογραφική ταινία που όσο κι αν κλείνει το μάτι στο εμπορικότερο κοινό του, δεν προδίδει την ιδιαίτερη και εκκεντρική ματιά του σκηνοθέτη της. Έχοντας σαν όπλο τη φυσική ομορφιά της Portman η οποία ελκύεται απ’ το γεγονός ότι θα πρέπει να τη θέσει στην υπηρεσία του οπτικού και νοηματικού πειραματισμού, ο Larrain δημιουργεί ένα αναφορικό πορτραίτο της Τζάκι που αποφεύγει τον εντυπωσιασμό, την αίγλη και το επερχόμενο φωτοστέφανο του φινάλε, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για το αν η ηρωίδα του μας γίνει συμπαθής ή αντιπαθής.

Έτσι, απ’ την εσκεμμένα τσιριχτή φωνή της μέχρι την εκκεντρική και ανεξήγητη συμπεριφορά της, και απ’ την ανομοιότητα της Portman με το πρόσωπο που υποδύεται και τη φαντασιακή εκδοχή των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Kennedy, ο δημιουργός της ταινίας συνεχίζει να πραγματεύεται τις ιδέες του και να εκτυλίσσει το καλλιτεχνικό του όραμα με θάρρος, τόλμη και εικαστικό πειραματισμό.