Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

ev media-logo

Η ομιλία του Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου για τον προϋπολογισμό, που ψηφίστηκε την Τρίτη στην Βουλή

Σύγκρουση κορυφής θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2018 αργά το βράδυ. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μία σειρά θεμάτων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το επίδομα στους νέους ανέργους, αλλά και τη φορολογική πολιτική που προηγήθηκε από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

kontogeorgos-vouli-111

Στα μεγάλα προβλήματα της Ευρυτανίας αναφέρθηκε ο Κώστας Κοντογεώργος στη Βουλή των Ελλήνων. Τα έργα υποδομής έχουν ξεχαστεί. Καμία εξέλιξη στον οδικό άξονα Λαμία - Καρπενήσι - Αγρίνιο. Η τοπική οικονομία καταρρέει. Η ανασφάλεια έχει κυριεύσει την κοινωνία. Παραμένει η ανευθυνότητα των κυβερνητικών παραγόντων. Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Ευρυτανίας στην Ολομέλεια.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Κοντογεώργος από τη Νέα Δημοκρατία έχει τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, θα ήθελα να σχολιάσω την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Φάμελλου, ο οποίος βεβαίως λείπει από την Αίθουσα αυτή τη στιγμή, πιθανόν να έχει άλλη εργασία. Δεν μπορώ, όμως, να αντέξω να μην σχολιάσω τον τόνο της φωνής του, αλλά και πόσες φορές κούνησε το δάχτυλο σε όλους τους συναδέλφους στην Αίθουσα αυτή. Μου θύμισε περιφερειακό στρατοδικείο και επίτροπο στρατοδικείου.

Του απαντούμε, λοιπόν, ότι καταρχήν δεν φοβάται κανένας σε αυτή την Αίθουσα και, δεύτερον, το υπέρμετρό του θράσος υπερβαίνει το πολιτικό του ανάστημα. Ήρθε εδώ και στην ομιλία του -δωδεκάμισι λεπτά μέτρησα, κύριε Πρόεδρε- τα δώδεκα λεπτά αναλώθηκε στο να βρίζει τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης. Και αντί να έρθει να απολογηθεί για τις πολιτικές του Υπουργείου του όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αφιέρωσε μόνο είκοσι οκτώ δευτερόλεπτα στην υπόθεση του περιβάλλοντος. Αυτό τα λέει όλα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο υπό συζήτηση Προϋπολογισμός του 2018 δυστυχώς είναι άλλος ένα φορομπηχτικός και άδικος προϋπολογισμός, της πιο νεοφιλελεύθερης, στην πράξη, Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός λιτότητας και αδικίας μειώνει τις μικρές πιθανότητες της επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής. «Το μείγμα υπερβολικής λιτότητας, υψηλών πλεονασμάτων πάνω του στόχου, επηρεάζουν την έτσι κι αλλιώς χαμηλή ανάπτυξη», σημειώνει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, συγκρινόμενη με τον ρυθμό ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται αναιμική, καθώς η υπερφορολόγηση μηδενίζει τα εισοδήματα και συρρικνώνει την κατανάλωση. Το γεγονός ότι τα φορομπηχτικά μέτρα της Κυβέρνησης και οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων έχουν θεσμοθετηθεί σε προηγούμενο χρόνο, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τις επιπτώσεις στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους αδύναμους πολίτες.

Ο ισχυρισμός των συναδέλφων της κυβερνητικής Πλειοψηφίας ότι δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ο υπό συζήτηση Προϋπολογισμός δεν πείθει ούτε μικρό παιδί.

Συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, είναι ή δεν είναι νέα μέτρα οι νέες περικοπές στα μισθολόγια για εκατόν πενήντα χιλιάδες ένστολους συμπολίτες μας; Οι νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234 εκατομμυρίων για εκατόν σαράντα χιλιάδες συνταξιούχους;            

Η κατάργηση του 10% του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, ύψους περίπου 121 εκατομμυρίων ευρώ; Η κατάργηση του επιδόματος απροστάτευτων τέκνων, του επιδόματος ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, του επιδόματος φτώχειας και φυσικών καταστροφών στους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ περίπου; Η συνεχιζόμενη μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 47 εκατομμύρια ευρώ, φέρνοντας σε απόγνωση και στην παγωνιά χιλιάδες νοικοκυριά; Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε τριάντα δύο νησιά της επικράτειας; Η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογιζόμενης στις μεικτές αποδοχές, ύψους περίπου 53 εκατομμυρίων ευρώ; Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου για τρία εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους; Η επιβολή φόρων στις περιστασιακά και για μικρό διάστημα ενοικιαζόμενες κατοικίες με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων; Η μείωση των δαπανών υγείας περίπου κατά 300 εκατομμύρια ευρώ; Η επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα από 1,5 έως 4 ευρώ ημερησίως; Η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στην αγορά ακινήτων, που αποτελεί και τη χαριστική βολή του κλάδου; Η μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης; Εάν όλα αυτά δεν είναι νέα μέτρα, αγαπητοί συνάδελφοι, τότε τι είναι;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα, την οποία καλείται να βιώσει ο Έλληνας πολίτης και το 2018. Αυτή και χειρότερη είναι η πραγματικότητα στην περιφέρεια της χώρας.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στην Ευρυτανία, τη μεγάλη Ευρυτανία κατά τον συνάδελφο Μπαλαούρα, η ανεργία καλπάζει με γεωμετρική πρόοδο, οδηγώντας στη φτώχεια όλο και περισσότερους συμπολίτες μου. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταρρέει, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός ασχολείται με όλα τα άλλα εκτός από τα θέματα υγείας. Και για να μην τον αδικώ τελείως, την ημέρα του Αγίου Νικολάου, μετά από δυόμισι χρόνια πήγε γιατρός στην περιοχή των Αγράφων. Και αυτός στρατιωτικός γιατρός.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κ. Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, επικαλούμενος την κοινή μας καταγωγή, ζητώ την κατανόησή σας για ένα λεπτό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Το έχεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχεις ήδη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συνεχίστε, μη χάνουμε χρόνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Ο ρωμαλέος Υπουργός Παιδείας –ο σεβασμός μου στον θεσμό δεν μου επιτρέπει να τον χαρακτηρίσω διαφορετικά- θεωρεί τα ευρυτανόπουλα ότι είναι παιδιά εφοπλιστών και βιομηχάνων, αρνούμενος τα σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία της Ευρυτανίας.

Ο ίδιος Υπουργός με εξοργιστική αδιαφορία παραβλέπει το δικαίωμα  και των παιδιών της Ευρυτανίας με ειδικές ικανότητες για παράλληλη στήριξη στην εκπαίδευσή τους.

Οι δομές τις κοινωνικής πρόνοιας παραπαίουν από τις ανίκανες διοικήσεις τους. Τα νοικοκυριά στενάζουν, παραμένοντας παγωμένα από την ουσιαστική κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι λίγες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη βαριά φορολογία. Η μικρή δραστηριότητα που παρατηρείται στην κατασκευή υποδομών τοπικής κλίμακας οφείλεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και στα ευρωπαϊκά κονδύλια που αξιοποιεί, αφού είναι γνωστό ότι η σημερινή Κυβέρνηση «πετσοκόβει» κάθε χρόνο τους θεσμοθετημένους πόρους της.

Τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν ξεχαστεί ή έχουν βραχυκυκλώσει στις κυβερνητικές καλένδες, όπως η παράκαμψη της Λαμίας, η Εθνική Οδός Λαμία-Καρπενήσι, η Εθνική Οδός Αγρίνιο-Καρπενήσι, η σύνδεση με την Καρδίτσα με τον παραμεθόριο οδικό άξονα, το τελευταίο τμήμα Μαυρομάτα-Νεράιδα. Η ανασφάλεια δε για το μέλλον έχει κυριεύσει το σύνολο της κοινωνίας, ενώ μνημειώδης παραμένει η ανευθυνότητα των κυβερνητικών παραγόντων.

Αυτή τη μίζερη κατάσταση, που βιώνουν οι πολίτες της Ευρυτανίας, να είναι σίγουρη η Κυβέρνηση ότι θα της την ανταποδώσουν λίαν συντόμως.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πριν κατέλθω του Βήματος, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες συμπολίτες μας στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, στην Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο, που τόσο ακριβά μας κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές και σε καταστροφές περιουσιών και έργων υποδομής.

Ταυτόχρονα, απαριθμώντας τις φυσικές καταστροφές και την πυκνότητά τους που συνέβησαν στην πατρίδα μας τα τρία τελευταία χρόνια, δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό που αποτελεί πεποίθηση για την πλειοψηφία του λαού μας, ότι η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, πέραν του ότι έχουν διαψεύσει πλήρως όλες τις προσδοκίες του με δημαγωγίες και ψέματα και ότι είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα, είναι και μαύρες γάτες της γρουσουζιάς και της κακοτυχίας. Όπως επίσης, δεν πιστεύω τη ρήση του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για «την Αριστερά του τίποτα», γιατί πλέον ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει την Αριστερά της καταστροφής και της μιζέριας. 

Όμως, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ελάτε, κύριε Κοντογεώργο! Απογειώσαμε την πολιτική σκέψη! Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κλείνοντας, δηλώνω ότι καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο τελευταίας της σημερινής Κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

(χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σας ευχαριστούμε.