Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

DVD. Alien Covenant (2017, Επιστημονική φαντασία, διάρκεια: 122’, πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Danny McBride, Demian Bichir)

Κατευθυνόμενο προς έναν απομακρυσμένο πλανήτη στα πέρατα του γαλαξία, το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Covenant ανακαλύπτει έναν νέο τόπο που φαντάζει παραδεισένιος, στην πραγματικότητα, όμως, πίσω απ’ την απατηλή και μαγευτική του εικόνα, είναι ένας σκοτεινός, επικίνδυνος κόσμος. Κι όταν τα μέλη της αποστολής θα έρθουν αντιμέτωποι με μία θανάσιμη απειλή πέρα από κάθε φαντασία, θα αναγκαστούν να δώσουν έναν τρομακτικό αγώνα επιβίωσης.

773

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει στο σύμπαν που ο ίδιος δημιούργησε σ’ εκείνη την πρώτη, θρυλική ταινία της σειράς του 1979, ανοίγοντας με το «Alien Covenant» ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη της συγκεκριμένης μυθολογίας. Ίσως και ο ίδιος, μετά τη μειωμένη και χλιαρή αποδοχή του Προμηθέα του, προσπαθεί να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο δυναμικά, εκκινώντας απ’ την αρχή το είδος που καθιέρωσε και τον καθιέρωσε. Όμως, παρά την τεχνική αρτιότητα της ταινίας και την εξαιρετική, για άλλη μια φορά, διττή ερμηνεία του χαμαιλέοντα Fassbender, η νέα ταινία του κύκλου μοιάζει σαν μια επανα-εισαγωγή, ένα αμήχανο και κάπως χαοτικό νέο πέρασμα στο οποίο ο δημιουργός του προσπαθεί να χτίσει σταδιακά το νοηματικό σύμπαν μιας απώτερης ταινίας που θα επακολουθήσει.

Έτσι, ένα ασύνδετο μείγμα από παρωχημένες (;) new age αναζητήσεις, φουτουριστικό υπαρξισμό, ρηξικέλευθες επιστημονικές θεωρίες και φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω απ’ τον χρόνο, τη ζωή και την ταυτότητα, εμποδίζει ουσιαστικά τον θεατή να βρει αυτό που ακριβώς έψαχνε απ’ την αρχή: τον τρόμο και το σασπένς, που ομολογουμένως απεικονίζονται, όταν καταφτάνουν, με άρτιο τρόπο. Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα ταινία του Σκοτ είναι μια ταινία-γέφυρα γι’ αυτό που επρόκειτο ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια…